DÜNYA

Bercan Tutar : Joe Biden’ın 24 Nisan kumarı

Tarih
25 Nisan 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Bercan Tutar

Son yıllarda derin kırılmalardan geçen Türkiye-Atlantik ilişkilerinde Ermeni meselesi kadim niteliğine rağmen yeni bir emperyal dosya olarak yeniden aktüalize ediliyor.
1915 Ermeni olaylarını, tarihi nitelikleriyle ve o günün şartlarıyla değil de günümüzün güç mücadelesinde kirli bir jeo-politik karta dönüştürüp Türkiye'nin karşısına çıkarma hesabı yapanlar, geçmişte olduğu gibi bugün de hayal kırıklığına uğrayacak. Bir kez daha umduklarını bulamayacaklar.
Bu nedenle ABD Başkanı Joe Biden'ın 'soykırım' demesi veya dememesi bu saatten sonra aslında Yeni Türkiye için fazla bir anlam ifade etmiyor.
Zira ABD ve Avrupa'nın vesayet altındaki Türkiye'den istediği politik, stratejik ve ekonomik kazancı tahsil etmede on yıllardır Demokles'in kılıcı gibi başımızda salladığı Ermeni kozu artık miadını doldurdu.
Bu meseleden de Türkiye kârlı çıkacaktır. Çünkü Ermeni sorununun hem de böylesine kritik bir dönemde Türkiye'ye karşı yeni bir hücum borusu olarak kullanılması ülkemizin direncini daha da biler.
Yeni Türkiye nasıl Kürt kozunu Türk jokerine çevirdiyse Ermeni soykırımı yalanını yeniden tedavüle sokmaya çalışanların da oyunlarını bozacak ve Batı'nın emperyal hesaplarına ağır darbeler indirecektir.

***


ABD Başkanı Biden, 1915 olayları için 'soykırım' dedi - Dünya GazetesiJoe Biden'ın 'soykırım' yalanını kullanması aslında ABD için malumun ilamıdır. Zira ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan kararları kabul etmişti.
ABD eski Başkanı Ronald Reagan da 1981 yılındaki açıklamasında 'soykırım' terimini dile getirmişti.
Zaten Biden da seçim kampanyasında Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyacağını söylemişti. Bu anlamda Biden'ın kararı sürpriz olmayacaktır. Sürpriz olan Biden ve ekibinin bu tercihlerini insan haklarına verdikleri önemin bir yansıması olarak pazarlamaya çalışması olacaktır. Bu yaklaşım ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırmak için Ermeni meselesine yönelik yeni bir operasyonuna işaret ediyor.
Çünkü klasik formu ve içeriğiyle Ermeni meselesi ABD için artık fazla 'rantabl' değil.
Nitekim soykırımın uluslararası hukuka 1946 yılında girmesi, ABD ve diğer Batılı ülkelerin Türkiye'ye karşı hukuki müeyyidelerinin önünü kapatıyordu.

***


Joe Biden'ın amacının da zaten hukuki ve tarihi olarak Ermenilerin hakkını aramak olmadığı biliniyor.
Temel hedefi bu kullanışlı meseleyi emperyal bir formata sokup ABD için yeni bir siyasi ranta tahvil etmek.
Ancak Türkiye buna izin vermeyecektir.
Kimi sömürgeci zihniyetle malul uzmanlar, pejoratif ve kompleksli bir dille bu durumu "ABD, Türkiye'yi gözden çıkardı" şeklinde yorumlasa da Biden'ın bu kararı ülkemizin önüne yeni fırsatlar sunacaktır.
Haliyle Türkiye önümüzdeki süreçte siyasi hesaplardan beslenen bu tür iftiralara karşı daha kararlı bir portre çizecek ve daha bağımsız bir rota izleme imkânına kavuşacaktır.
Bu çerçeveden bakınca Biden'ın 'soykırım' kararını tercih etmesi bir dönüm noktası olacaktır. Unutmayalım ki her tercih her zaman bir şeyi seçme veya elde etme anlamına gelmez.
Tercih bazen de kaybetme anlamına gelir. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;