SİYASET

Abdurrahman Dilipak : Fırtına öncesi sessizlik

Tarih
30 Temmuz 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Dilipak

30 Temmuz 2015

Cin şişeden çıktı.. 

Pandora’nın Kutusu açıldı..

AK Parti’nin 3 talihsizliği. Cemaate güvendi, onunla dostça ilişkiler kuracağını sandı, ama yanıldı.. Aslında yanılan sadece AK Parti değil, Cemaat de AK Parti’yi kazanacağını sanmıştı..

Sonra AK Parti, Esed’i iyi insani ilişkilerle kazanacağını sandı. Yanılmıştı..

Ardından çözüm süreci, barış süreci ile PKK’ya silah bıraktıracağını sandı. Yine başaramadı..

Şimdi 3 cephede birden savaşıyorlar. Aslında 7 düvele karşı verilen bir savaş bu..

Barış süreci AK Parti için bir umut, insani bir girişimdi, ama şahinler için dağ kadrolarını silahları ile birlikte şehirlere yerleştirmek, şehirdeki gençleri dağa çıkarıp eğitmek için bir fırsata döndü..

Paralel yapı, derin devlet, Esed, İsrail, DAEŞ, PKK/PYD, DHKP-C hepsi kol kola..

Bu senaryoda Gülen de bir örgüt lideri, Esed de.. Gülen dini bir kanaat önderi ya da Esed Suriye devletinin Cumhurbaşkanı değil. Nusayri gerilla savaşçılarının komutanı gibi bir rol üstlendi..

Polis alarmda, suikast timleri, canlı bombalar, bomba yüklü araç, mayınlı alanlarla ilgili her saat başı yeni bir haber geliyor..

Kimsenin bu saatten sonra geri dönüş şansı yok.. Ne olacaksa olacak. İnceldiği yerden kopacak.

Türkiye terör baskısı altında seçime gidecek..

MHP son gelişmelerden memnun.. CHP şaşkın.. Paralel yapı tedirgin..

Olay sadece bir iç politika sorunu değil artık..

Erdoğan Çin ve Endonezya’da.. Döndüğünde hükümet kurma çalışmalarında belli bir yere gelmiş olunması gerek. Giderken zaten söyleyeceğini söyledi.. Türkiye’nin beklemeye tahammülü yok. Barış süreci de fiilen sona ermiş durumda..

Önümüzdeki günlerde askeri şura var..

Bir kaç gün içinde, büyük ihtimalle, MHP’nin doğrudan ya da dolaylı bir şekilde dışarıdan desteklediği ya da seçim şartlı bir koalisyon her an açıklanabilir.. Kasım sonunda seçim var, bana sorarsanız.

Askeri şuradaki terfiler belli olduktan, genel strateji belirlendikten sonra, görev devir teslim beklenmeden yeni plan hayata geçirilecek. Terfi edecek olan da zaten muvazzaf. Acil durum kuralları çerçevesinde durumdan vazife çıkartılacaktır..

Erdoğan Türkiye’de değil, Hükümet görüşmeleri son aşamada ve askeri şura kapıda.. Birileri için bu bir fırsat gibi gözükebilir. NATO toplantısından çıkan sonuç Ankara’yı rahatlatsa da piyasayı rahatlatmaya yetmedi.

Doğu ve Güneydoğu, büyük şehirler diken üstünde..  Barış sürecinin sona ermesi insanları kaygılandırıyor.. Barış değil güvenlik kaygıları öne çıktı.. Barış ancak yeniden güvenlik tehdidinin kaldırılmasından sonra mümkün olacak.. Bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.. PKK da eski PKK olmayacak. HDP de öyle.. Apo’nun yeri ve rolü de yeniden şekillenecek..

Her iki kesimde de gerilim artabilir.. Devlet tarafı aralıksız, kararlı bir şekilde olayın üzerine gidecek. PKK hem Türkiye’de, hem Irak’ta, hem Suriye’de, hem de NATO kararından sonra AB ülkelerinde zor durumda kalabilir..

Şunu görmek lazım, eğer devlet terörle baş edemeyecek olursa, sivil insanlar silahlı karşı mücadele birlikleri oluşturacak olursa, bunun Türkiye’ye maliyeti çok yüksek olur. Ama bunun PKK’ya maliyeti çok daha büyük olur..

PKK da, HDP de Türkiye’yi ve hükümetin sabrını çok zorladılar..

Saldırılar sürüyor, TSK ve polisi buna cevabı da anında geliyor..

PKK’nın bugüne kadarki güç gösterisi, nerede ise bir Kürt devletinin eşiğine gelindiği gibi bir hava doğurmuştu. Vergi alıyorlar, yargılama yapıyorlar, güvenlik noktalarında denetim yapıyorlar. Halk da mecburen bu  yapıya boyun eğiyordu.. Şimdi ortaya çıkan durumda, hem örgüt içinde, hem KCK, hem parti, hem PYD içinde farklı görüşler ortaya çıktı.. Halk tedirgin. Belirsizlik halkta karamsarlığa sebep oluyor..

Öyle zannediyorum ki, eğer Kasım sonunda seçim varsa Ekim ayına varmadan hükümet terör karşısında arkası arkasına sonuç alıcı operasyonlar yapacaktır.. Hükümet, her terör eylemine anında ve caydırıcı bir şiddetle karşı cevap vermekte kararlı.. Seçimin sağlıklı bir şekilde yapılması, sandık güvenliği buna bağlı.. Bunun ilk işaretlerini de Ağustos’un ilk haftasından sonra görmeye başlayacağız..

PKK ve HDP’nin geniş halk kesimlerini sokağa çekme kabiliyeti yok. Halk şimdi kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı güvenlik ve refahın değerini daha iyi anlamış durumda, Nişantaşı, Teşvikiye cemaati de.. Paralel yapının sempatizan kitlesi  de aynı şekilde. Paralel yapı medyasının, Zaman, Bugün, Meydan, Taraf tümü seçimden bu yana her hafta düzenli bir şekilde tiraj kaybediyor.. HDP de kamuoyu araştırmalarına yansıyan ciddi bir oy kaybı ile karşı karşıya.. CHP de bir ölçüde de olsa keskin sirke politikasından uzaklaşmış durumda.. AK Parti HDP’den uzaklaşırken MHP tabanından destek almaya başladı.. Siyasette taşlar yerinden oynadı ve dengeler yeniden kuruluyor..

Yeni hükümet kurulur kurulmaz, meclis kısa süreli de olsa yoğun bir çalışma temposuna girebilir.. Ve tabi bu arada DTP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlığı gündeme gelebilir, HDP ile ilgili yargı süreci de başlatılabilir.. Erdoğan, parti kapatmanın çözüm olmadığını söyledi. Açıkça söylemese de, terör örgütüne arabasında suikast silah taşıyan bir milletvekilinin de yaptığının yanına kalmaması gerektiğini ifade etti.

Gelecek günler, bu günlerden daha hareketli geçebilir.. Sabırlı olmamız gerek.. Önümüzde yeni seçim için 4 ay gibi bir zaman var.. Herkesin daha dikkatli, sorumlu olması gereken dört ay! Bu durumda 2015 kaybedilen bir yıl oluyor.. İnşallah 2016 geçmişin kaybını da kazanacağımız bereketli bir yıl olur. Selam ve dua ile..

YeniAkit

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;