SİYASET

Zafer Şahin : Öne çıkan 10 seçim tarihi

Tarih
07 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Zafer Şahin

Ankara’da herkesin cevabını merak ettiği iki soru var.

1-Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?

2- Seçim hangi tarihte yapılacak?

İlk sorunun cevabını altılı masanın ortakları dahi bilmiyor. O yüzden bu meseleye -şimdilik- çok fazla kafa yormaya gerek yok.

İkinci sorunun cevabı ise büyük ölçüde netleşmiş gibi. Kulislerde öne çıkan tarih 14 Mayıs 2023. (25 Kasım 2022 günü sosyal medya hesabımızdan bunu duyurmuştuk.) Fakat üzerinde çalışılan başka tarihler de var. An itibarıyla seçim tarihi değil ama seçim kararının alınacağı tarihler belli. Hukuken seçimin yenilenmesi kararının 30 Ocak-7 Nisan arasında alınması gerekiyor. İşte olası seçim tarihleri ve kararın alınması muhtemel günler…

EN ERKEN SEÇİM TARİHİ: Seçimlerin yenilenmesiyle ilgili olarak iktidarın hazırladığı seçim simülasyonuna göre, Türkiye’de seçim en erken 9 Nisan Pazar günü yapılabilir. Çünkü seçim kanununda yapılan değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için seçimin 6 Nisan’dan sonra yapılması gerekiyor. Bu tarihte yapılacak bir seçim için kararın 30 Ocak-3 Şubat arasında alınması lazım. Karar alındıktan 60 gün sonra seçimin gerçekleştirilme zorunluğu var. Kararın alındığı gün ve Resmi Gazete’de yayımlanma süresi (48 saat) hesaba katılarak 60 günlük süre bu üç günden sonrası olarak hesaplanıyor.

EN GEÇ SEÇİM TARİHİ: 11 Haziran. Eğer seçim kararı 7 Nisan’da alınırsa, seçim normal zamanından sadece bir hafta geriye, yani 11 Haziran’a alınabilir. Bu tarihten sonra karar alınması hukuken mümkün değil.

Karar 27-31 Mart’ta alınırsa, seçim 4 Haziran’da.

20-24 Mart’ta alınırsa, 28 Mayıs’ta.

13-17 Mart’ta alınırsa, 21 Mayıs’ta.

6-10 Mart’ta alınırsa, 14 Mayıs’ta.

27 Şubat-3 Mart’ta alınırsa, 7 Mayıs’ta.

20-24 Şubat’ta alınırsa, 30 Nisan’da.

13-17 Şubat’ta alınırsa, 23 Nisan’da.

6-10 Şubat’ta alınırsa, 16 Nisan’da.

30 Ocak-3 Şubat’ta alınırsa, 9 Nisan’da yapılacak.

Bu bir Almanya bizi kıskanıyor yazısıdır

Kristian Brakel… Almanya’nın önde gelen Türkiye analistlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bir dönem meşhur Alman vakıflarından Henrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi olarak da görev yapmıştı. Brakel son Türkiye analizinde “İçimizdeki İrlandalıların” görmediği, görmekten kaçındığı net bir durum tahlili yapmış. Ve demiş ki…

Türkiye büyük bir ekonomik güç olursa ve askeri/güvenlik açısından rahatlama fırsatı bulursa, çok sert ve güçlü bir şekilde ayağa kalkar. (Batı’nın ve içerideki çözüm ortaklarının Türkiye’ye dair en büyük korkusu bu. Blaker’in tespiti aynı zamanda bir itiraf.)

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;