DÜNYA

Nedret Ersanel : ‘Zelensky yılbaşını görmez’ diyorlar…

Tarih
31 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel

Yani dört aylık ömür biçiyorlar.

Tabii cümlenin devamı şu; Rusya ile uzlaşacak yeni ve asker güdümlü bir hükümet…

Kiev’de bu kestirmelerin şartları mevcut mu?..

Bir, önce orduyu bilmek lazım.. Öyle kolayı da yoktur silahlı kuvvetler tetkiklerinin.. Ancak, Zelensky’nin “sahadan haber alamadığına” ilişkin-neredeyse doğrulanmış-çok spekülasyon var…

Benzer durumun ulusal güvenlik ve istihbarat kurumlarında da yaşandığını daha kesin söyleyebiliyoruz çünkü seri görevden almalar herkesin gözü önünde gerçekleşiyor…

Ordu içinde; a) Batılı unsurların etkisi, b) Rusya ile savaşmaktan mutsuzlar, c) yorgunlar, d) ‘Sonuna kadar devamcılar’ olarak genelleştirilebilecek yırtılmalar sayılabilir. Asıl soru da buradan çıkacak; kim darbe yapacak?.. Çok muhtemelen ABD tarafından desteklenenler. Rusya ile uzlaşı olması mani değil, tercih edilen!

İki, Ukrayna’ya yönelik Batı askerî desteğine ilişkin her gün bir şeyler okuyoruz ama işin gerçeği kimse kılını kıpırdatmıyor. Avrupa ülkelerinin stokları-kendileri diyor-güvenliklerini tehdit edecek kadar azalmış durumda! Almanya, İtalya, Fransa zaten açıktan yan çiziyor. En son, ABD’nin vaat ettiği yaklaşık 3 milyar dolarlık yardım ise savunma sanayi müteahhitlerine/taşeronlarına gidecek. Üstelik yıllar alacak bir ödeme. Derman olması mümkün gözükmüyor.

Bizim matbuatın toplamına baktığımızda, ABD ve Avrupa, Ukrayna’ya yağdırıyor sanabilirsiniz. Daha Pazartesi, “Almanya Savunma Bakanı Baerbock, savaş yıllarsa sürse bile Ukrayna’ya askeri ve mali destek sözü verdi” haberini okudunuz. Berlin’de yapılan espri şu: “Baerbock, Zelensky’den de önce gidebilir”!..

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock: Kuzey Akım-2 bir hataydı, düzeltildi - 20.04.2022, Sputnik TürkiyeCiddi örnek de vereyim; 28 Ağustos’ta Alman Sayıştay’ı bir rapor yayınladı; “Emekli aylıkları ve sosyal sisteme yönelik harcamalar sistematik şekilde arttı. Savaş ve pandemi nedeniyle devlet giderleri beklenmedik oranda arttı. Bu yüzden, 2040 yılına kadar devletin kasasında para kalmayabilir”! “İflas” konuşması gibi değil mi?

Zaten Amerikan Kongresi’nin sızlanmasından da korkuluyor. Amerika’da her şey artık Kasım seçimlerine bağlandığından, Ukrayna’da karizma çizecek bir tatsızlık istenmiyor.

Üç, Küresel hava da bozdu. 25 Ağustos’ta, Birleşmiş Milletler’de üyelerin Rusya’yı kınaması için imza açıldı, sonuç; 193 ülkeden 58’ini toparlayabildiler. Mart ayında aynı belgenin imza sayısı 141’di!

Dört, İşin renginin değiştiğine ilişkin en güçlü emare ise şu; bir kaç gün evvel Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’ydü. Beyaz Saray/Biden şaşırtıcı bir kutlama mesajı yayınladı. Bir kez bile Zelensky veya Kiev yönetimine atıf yapmadı! Yani Biden mesafe koyuyor.

Beş, Artık ‘zaferden’ bahseden de yok zaten. Herkes “diplomasi” diyor. Ama savaşan taraf diyorsa, gözünüz ‘beyaz bayrak’ aramalıdır…

Yunanistan’ın S-300 kilidi!…

Önce Türk ulusal güvenlik camiasının ardından medyanın Pazar gününden bu yana en konuştuğu mesele, Yunanistan’ın, keşif uçuşu yapan savaş uçağımıza, Girit’te konuşlu S-300’ler vasıtasıyla füze kilidi atmasıydı…

Herkes zaten Atina’nın bir süredir ‘kaşındığını’ düşünüyor. Herkesin aklına gelen ikinci eş zamanlı şey de, bizim S-400’lerin aktif hale getirilmesi ve karşılık verilmesi…

Çünkü biz bu konu yüzünden ABD ile dalaşırken S-300’ler argümanlarımızdan biriydi. Karşı argüman da, Yunan sisteminin aktif olmadığı, adada ‘yattığıydı’. ‘Uyandığı’ anlaşılıyor!..

Neden?..

Başta Dedeağaç, Yunanistan Amerikan üssüne döndü ama hazırlıkları sürdürülen ana üssün resmi olarak açılmasının ardından Atina S-300’leri aktif hale getirdi…

Türk S-400’ü için bir ‘davet’ mi bu? ‘Siz de aktif hale getirin’ mi diyorlar? Veya, bir süredir konuşulan ikinci S-400 paketi için bir mesaj mı? Kısaca, daha evvel Türk-Yunan savaş uçaklarının yaşadığı it dalaşları gibi sıradan bir olay sayamayız bunu.

Diğer taraftan, Yunanistan gerilimi ile Suriye’ye yönelik olası harekât konusunu birbirlerine iliştirerek izlemek unutulmamalı. Son 10 gün içinde “sınırda hareketlilik”ten çok, ilgili uluslararası temaslarda artış var. Türk ve ABD Genelkurmay Başkanları arasındaki görüşme gibi. Kilit sadece bizim savaş uçaklarına değil harekâta da atılmak isteniyor.

Ama S-300 vakasına ilişkin basit ve toptan cevap arıyorsanız, yanıt; ABD’dir!

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;