DÜNYA

Nedret Ersanel : Kaleydoskop’un aynaları…

Tarih
14 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel

Rusya-Türkiye-Suriye birlikte ABD’ye mi saldıracak?

‘Ankara-Moskova-Şam arasındaki normalleşme girişimleri, Suriye’deki Amerikan varlığına ve ‘müttefikleri’ PKK’ya yönelik askerî eyleme dönüşür mü’.. diye soru olmaz…

Dış politikayı vasattan okuma alışkanlığı popüler kültür ortalamasından alkış alır ama işler öyle yürümüyor…

Doğrusu şudur; Ankara-Şam arasında Rusya’nın aracılık ettiği yakınlaşmanın potansiyeli, ‘Suriye’deki PKK-ABD ekseninin kaderini etkileyecek’…

Yok illa ‘ezildiklerini’ görmek istiyorsanız, İran/İsrail/İsveç/Ukrayna/İran/Doğu Akdeniz’i tek tek aynı hedefe bağlayacaksınız…

İsveç başka Finlandiya bambaşka…

NATO üyeliğinin Türkiye’nin şartlarına düğümlenmesinden sonra İsveç’ten -çatlaklar dahil-çok ses çıkıyor. Finlandiya’dan ses duyuyor musunuz?

Sebebi, Türkiye’nin işin başından, ‘sorun İsveç, Finlandiya ile o kadar sorunumuz yok’ demesi değil…

Helsinki’nin Rusya ile 1300 küsur kilometre sınırı var. II’inci Büyük Savaş’tan bu yana Moskova ile ilişkilerini gayet makul, yönetilebilir zemine oturtmuş durumdalar…

ABD’nin ağır baskısı olmasa, Ukrayna’yı umursayacakları bile şüpheli. Asıl mesele Kuzey Kutbu. Kiev’e destek için Finlandiya’nın NATO üyeliği istenmiyor. Rusya’nın ve Kuzey Kutbu’ndaki ekonomik gerçekliğin kuşatılması için isteniyor.

Bugün bölgedeki büyük petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 70’i Rus sularında. İlaveten, Finlilerin ‘buzkıran gemisi’ üretim kabiliyetleri gelişmiş durumda.

Bölge haritasına bir bakılsa uzun analizlere gerek kalmayacak. ABD ve İngiltere, NATO olmadan da ikisini kanatları altına alacak.

Azerbaycan ve Türkiye,

İsrail’de…

İran dengelerinde kritik iki ülke.. Hazar, Ermenistan dengelerinde kritik iki ülke… Türk Devletleri Teşkilatı’nda kritik iki ülke.. Enerji politiğinde kritik iki ülke.. Rusya ilişkilerinde kritik iki ülke.. Balkanlar-Karadeniz hattında, yani Ukrayna’da da kritik iki ülke…

Başka?..

Ortak sinerjisi, enerjisi, gücü, tek devlet-tek millet-tek orduya yürüyen kritik iki ülke…

Şimdi bu iki ülke İsrail’de ortak adım atıyorlar. Önce bunu bir görelim.

Yeni atanan Türk Büyükelçi güven mektubunu sunarken, Azerbaycan da Tel Aviv’e ilk büyükelçisini atadı…

Bu da bize daha ilk adımda Suriye ve Ermenistan açmazlarına ilave anahtarları getiriyor…

Olduğundan fazla şişirmeye gerek yok. İyi mi kötü mü izleyeceğiz. Şimdilik, ‘Bakü artı Ankara artı Tel Aviv demek, ne demek’ düşünelim biraz…

Paşinyan’a kimler yürek yediriyor?..

Erivan’da bir ‘delikanlılık’ hali var…

Azerbaycan-Ermenistan savaşından sonra süngüsü düşmüştü…

Bir süredir, Rusya’ya bile dikleniyor.

Tabii öncesi var; Önce CIA direktörü gitti Ermenistan’a. Sonra, İngiliz MI6’in Başkanı Richard Moore. Moskova’da, Bakü-Erivan barış görüşmeleri yapılacaktı, Paşinyan yan çizdi, ‘gelmiyorum’ dedi.

Rusya ile görüşmeler vs, telefonla toplantı yapıldı. Ama hissedildi ki, işler iyi gitmiyor. Geçtiğimiz Salı, Rusya’nın başını çektiği ‘Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün 2023’de düzenleyeceği tatbikatlara katılmama kararı aldı Ermenistan.

Paşinyan, “Ermenistan yönetimi esaslı ve çok yönlü durum değerlendirmesi yaparak bu yıl boyunca KGAÖ çerçevesinde hiçbir müşterek tatbikat düzenlememe ve katılmama kararı almış bulunuyor” dedi.

Bildiginiz boykot yani. Rusya’dan uzaklaşma adımları. Ülkedeki Rus askeri üsleri önünde protesto gösterileri vs de yapılıyor. Aynı zamanda Azerbaycan’la barıştan uzaklaşma adımı bu.

Moskova elbette ‘masayı kimin bozduğunu’, neden bozduğunu, Ukrayna etkisini biliyor. Bakü ve Ankara da biliyor. Çünkü bu adım hepsine karşı.

Uzatmayalım.. Kremlin, “barışı Erivan bozuyor” dedi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;