GÜNCEL

Nagehan Alçı : Dostum Abdülkadir Selvi yanılıyor...

Tarih
15 Haziran 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Nagehan Alçı
 ABDÜLKADİR Selvi, 15 Temmuz’la ilgili Hürriyet’te çok önemli yazılar yazıyor. O gecenin detaylarını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Ancak bence çok kritik bir noktada yanılıyor.

1 Haziran’da “MİT’le ilgili gizli talimat neydi?” başlıklı bir yazı yazdı ve MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ve halen yürürlükte olan MY 114-1 © kodlu bir gizli talimattan bahsetti.

Pazartesi günü yazdığı yazıda ise bu talimatın tarihini açıkladı: 28 Kasım 2011. Yani çizdiği tabloya göre bu tarihe kadar MİT, TSK içinden istihbarat alma yetkisine sahip, bundan sonra bir talimatla bu yetki elinden alınıyor. Öyle mi hakikaten? Bahsettiği gibi gizli bir talimat mı var? Ve bu talimat MİT’in TSK içine girmesini mi engelliyor?

TALİMAT GİZLİ DE DEĞİL, YENİ DE

SELVİ’nin bahsettiği MY 114-1© kodlu ve 28 Kasım 2011 tarihli Silahlı Kuvvetler Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi’nde yer alan ifade şöyle:

...”b. Terör örgütlerinin veya yasadışı oluşumların faaliyetlerine karıştığı ... için haklarında personel güvenlik incelemesi yapılanların;

(1) Kıta içi ... tutum ve davranışları iç hizmet kanun ve yönetmeliği çerçevesinde personelin sıralı sicil amirleri marifetiyle ilgili birlik komutanlığınca,

(2) Kıta dışı tutum ve davranışlarının ise yetkili istihbarat birimlerince (MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü...) takip ve kontrol edilmesi sağlanır.”

AKSİNE, BU TALİMAT TSK’YI KISITLIYOR

KISACASI bu belge MİT’in yalnızca kıta dışında istihbarat toplama yetkisi olduğunu gösteriyor doğru ancak MİT zaten hiçbir zaman kıta içinde faaliyet gösterme yetkisine sahip olmadı ki! Daha önce yürürlükte bulunan 30 Mayıs 2001 tarihli MY 114-1 (B) ve onun öncesinde yürürlükte olan 30 Mart 1990 tarihli MY 114-1 (A)’da da bu ibare var. Ancak bir farkla!

Onlarda “Kıta dışı tutum ve davranışları MİT Müsteşarlığı ve Garnizon Komutanlığı’nca takip ve kontrol edilir” deniyor. Demek ki 2011’deki temel değişiklik MİT’in TSK içinden istihbarat almasını engellemek değil -çünkü zaten MİT’in böyle bir yetkisi hiç olmamışgarnizon komutanlıklarının elinden bu yetki alınarak TSK’nın kısıtlanması ve kıta dışı istihbaratın sadece MİT ve Emniyet’e teslim edilmesi olmuş.

15 Temmuz’la ilgili bilgi bombardımanı ve birçok aydınlatılması gereken nokta var. Birileri bu karışıklıktan faydalanıp kendi zafiyetlerini gözden kaçırmak istiyor olabilir.

TSK tarihi demek, darbeler tarihi demek. O nedenle çok kıymetli ve dikkatli bir kalem olan Selvi’nin de dediği gibi devamlı bir dış denetim şart, ancak devlet içi kurumların iç mücadelesinde somut gerçekler üzerinden gidip yanıltılmamaya dikkat etmek gerekir.

Habertürk
15 haziran 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;