SİYASET

Mehmet Beyhan : 2023 Seçimlerine doğru

Tarih
08 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Siyasi partiler, bireylerin siyasi taleplerini yerine getiren, bu talepleri yönetime taşıyan ve gerçekleşmesi için faaliyet gösteren örgütlerdir. 22.4.1983 tarihli ve 1820 no.lu siyasi partiler kanununda ‘’milli iradenin oluşması amacını güden ve ülke çapında faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır’’ der.

Siyasi partiler, kanununda da açıkça belirtildiği gibi milli iradenin oluşmasını sağlayan örgütler olarak siyasi gücün teşekkülünde en önde gelen unsurlardır. Siyasi partiler bir ülkedeki demokratik siyasi hayatın devamlılığını sağladığı gibi ülkenin siyasi gücüne de güç katarlar.

Bu bağlamda Türkiye’de çok partili demokratik bir siyasi düzene geçildiği 1946’dan beri seçimler yapılmaktadır. Ancak demokratik hayatın kesintiye uğradığı ara dönemler olmuş ve siyasi partiler kapatılmıştı. Siyasi partilerin kapatılması ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesi ülkeye çok büyük zararlar vermiştir.

Türkiye’de belli aralıklarla darbelerin olması hem güçlü siyasi partilerin kökleşmesini önlemiştir hem de topluma ufuk kazandıran çok sayıda siyasetçilerin yetişmesini engellemiştir. Denilebilir ki kurulan her yeni parti öncekilerin devamıdır ama unutulmamalıdır ki, her kapanış güç kaybına neden olmuştur.

Milli gücün düzenleyicisi siyasi partiler ise, siyasi gücü oluşturanlar siyasi kadrolardır. Siyasetçiler liderlik niteliklerine sahip oldukları ölçüde siyasin gücün oluşumunu olumlu yönde etkiler.

Siyaset uzun soluklu bir faaliyettir ve siyasi kadroların yöneticileri zihinsel yapılarını toplumdaki gelişmelere paralel olarak yenileyebilmelidir. Gerek dünyadaki gerekse toplumdaki gelişmeleri iyi takip eden siyasetçiler ancak ülkeye umut olabilirler.

***

Siyasete ilişkin bu temel hatırlatmaları yaptıktan sonra, Türkiye’nin 2023 seçimlerinin etki alanına girdiğini artık söyleyebiliriz. İyi bir siyasetçi, bilgisini, tecrübesini, hayal gücünü, sezgisini, vizyonunu, ülkeyi ve dünyayı okuyabilme zekâsına sahip kişidir. Peki, PKK’yla sınır ötesinde mücadele etmek için meclis tezkeresine hayır diyen kişi, ülke ve dünya gerçeklerini kavramış bir siyasetçi midir?

Diyeceksiniz ki ‘efendim kavramıştır ama PKK’nın siyasi uzantısının desteğini almak için meclis tezkeresine hayır’ dedi. Peki, o zaman 2023’te seçimi kazanırlarsa, bunlar PKK’yla nasıl mücadele edecek?

Bütün bunlar milletimizin gözü önünde cereyan etmektedir. Büyük filozof Nurettin Topçu’nun dediği gibi ‘’İrade, milletin ruhunu teşkil eder. ’’Bu bakımdan milletimiz, vakti gelince iradesiyle nasıl bir ruha sahip olduğunu göreceğiz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;