GÜNCEL

Mehmet Barlas : Deprem pişkinleri

Tarih
23 Şubat 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Ahmet Mete Işıkara'nın "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözü 1999'da zihinlerimize kazınmıştı. İşte insanı öldürme potansiyeli taşıyan binaların yenilenmesi için fay hattının geçtiği yerlerde kentsel dönüşüm hareketi başlatıldı. Bazı yerel yöneticilere rağmen devlet taşın altına elini soktu. Ancak her zaman dönüşüme "takoz koyan" isimler oldu. Bu isimlerin şimdi devleti suçlarken yine en ön safta olduklarını görüyorum. Önce insanları ölüme sürüklediler, sonra kara propagandaya başladılar. Kimler mi? Anlatayım...

SORUMLUSU SİZSİNİZ
Yıl 2019... CHP'li Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bugün yerle bir olan meydanda kentsel dönüşüm karşıtı miting düzenlemiş. 
Miting meydanının çevresindeki evlerin hiçbiri bugün ayakta değil. Hakkını yemeyelim, Lütfü Savaş'a diğer sol örgütler de destek vermiş. Bugün deprem konusunda en fazla sesi çıkan TİP'li Barış Atay ve tiyatrocu Orhan Aydın da hasarlı binaların yenilenmesine karşı çıkanların başını çekmiş.
Sadece Lütfü Savaş değil, CHP'li yöneticiler de yıkılmak üzere olan binaların yeniden yapılmasına karşı çıkmışlar. Gerçekçi olmayan isteklerle kentsel dönüşüm hamlesini engellemişler. Bununla da yetinmeyip konuyu yargıya taşımışlar. Bu isimlerin başında eski CHP İstanbul İl Başkanı, şimdinin milletvekili Gürsel Tekin var. Tweet'lerini de silmemiş, isteyen girip bakabilir.
CHP'li İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i de unutursak ayıp etmiş oluruz. "Kentsel dönüşüm yapacağım" diyerek 11 yıldır İzmirlileri oyalayan Tunç Soyer hâlâ İzmir için bir adım atmış değil. İzmirli kentsel dönüşüm mağdurları, Soyer'i şikâyet etmek için Kılıçdaroğlu'na gitmişler. Karşılığında ise bir ton azar işitip "Gidin devlet yapsın" tavsiyesiyle karşılaşmışlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın attığı adımlar ise yargı yoluyla engellenmiş.

İSTANBUL'DA DA ENGELLEDİLER
"Takoz" denilince İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu unutmak olmaz. 
O da AK Partili Esenler Belediyesi'nin riskli binaları TOKİ ile birlikte yenileme hamlesine kafayı takmış. İmamoğlu, Esenler Belediyesi'ne dava üstüne dava açmış. Arkasına da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni almış. Kentsel dönüşüm karşıtlığı konusunda CHP, İyi Parti ve HDP'nin ittifak yaptığını görüyoruz. Beykoz Tokatköy'de depremde yıkılacak kaçak binaların yenilenmesi için yapılan projeye hep birlikte karşı çıkmışlar. Bunu yaparken vatandaşı ayaklandırmaktan da çekinmemişler. İyi Partili Meral Akşener ve TİP'li Barış Atay, Beykoz'a giderek elbirliğiyle halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı örgütlemişler. Sonuçta başarılı olmuşlar. Yargı kararlarını da arkalarına alarak bölge halkını depreme dayanıksız evlerinde yaşamaya mahkûm etmişler. Şimdi bir benzerini Okmeydanı'nda yapıyorlar.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;