DÜNYA

İsmail Yaşa : İsrail’in adamı konuştu

Tarih
21 Aralık 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Filistin Sivil İşler Bakanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İsrail’in Gazze Şeridi’ni hedef alan saldırıları ve savaş sonrasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Reuters’e konuşan eş-Şeyh’in söyledikleri; sadece şu anki makamı dolayısıyla değil, kendisine “Abbas’ın halefi” gözüyle bakıldığı için de önemli.

Hamas’ın İsrail’le mücadele metodunun en doğru ve en iyi olduğu inancının yanlış olduğunu öne süren eş-Şeyh, savaştan sonra kapsamlı bir durum değerlendirmesi yapılması gerektiğini ifade ederek “Kimse sorgulanamaz değil.” diyor.

Anlaşılan o ki eş-Şeyh, Gazze Şeridi’nin maruz kaldığı yıkımdan Hamas’ı sorumlu tutuyor ve işgal güçlerine ağır bir darbe vuran 7 Ekim eylemi dolayısıyla Hamas liderlerinin yargılanmasını istiyor.

Hüseyin Eş-Şeyh'le işgalcilerin gizli görüşmesini siyonist basın açığa çıkardıAyrıca Abbas yönetimini kastederek “Filistin halkının tek meşru otoritesi biziz” diyor ve Filistin’in bir parçası olduğunu vurguladığı Gazze Şeridi’ni yönetmelerinin gayet doğal olduğunu savunuyor.

Oysa kamuoyu yoklamaları Abbas başkanlığındaki yönetimin halk desteğini ve meşruiyetini çoktan kaybettiğini gösteriyor.

Reuters’in de haberinde yer verdiği gibi, Filistin halkının eş-Şeyh’e desteği sadece yüzde 3.

Bu arada, Reuters’in servis ettiği haberi yazanın ya matematikle arası iyi değil ya da okuyucuyu aptal yerine koymak istiyor olsa gerek ki; Hüseyin eş-Şeyh’in Filistinliler arasında büyük bir desteğe sahip olduğunu söyledikten sonra anketlerin eş-Şeyh’e yüzde 3 verdiğini yazmış.

Yanlış anlaşılmasın diye bir kez de harflerle yazalım.

Yüzde üç…

Hüseyin eş-Şeyh işte bu kadar bir halk desteğiyle Filistin’i yönetmek istiyor.

Savaştan sonra Abbas’ın Gazze Şeridi’ni yönetmesine kesinlikle karşı olduğunu söyleyen Netanyahu, Hüseyin eş-Şeyh’in Batı Şeria’nın yanında Gazze Şeridi’nde de yönetimi üstlenmesine razı olur mu?

Filistinli Bakan'dan İsrail Başbakanı Bennett'a "Filistin devleti" cevabı:İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi’nin Filistinliler tarafından değil; İsrail güvenlik güçleri tarafından yönetileceğini ve bunun dışında bir öneriyi asla kabul etmeyeceğini söylese de Hüseyin eş-Şeyh, İsrail güvenlik güçleri için yabancı bir isim değil.

Reuters’in birkaç gün önce Washington ve Tel Aviv’deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD ve İsrail’in, Abbas’ın halefi olarak eş-Şeyh’i tercih ettiği belirtilmişti.

Ramallah’taki görevi İsrail’le iletişim kurmak olan Hüseyin eş-Şeyh’in de böyle bir rolün hayalini kurduğu ve kendini ona hazırladığı aşikâr.

Filistin Yönetimi’nde kan değişikliği ve Gazze Şeridi’ni kimin yöneteceği konusuyla birlikte gündeme gelen isimlerden biri de İsrail’in Nisan 2002’den bu yana cezaevinde tuttuğu Fetih lideri Mervan el-Bergusi.

Mahmud Abbas ve Hüseyin eş-Şeyh gibilerin aksine el-Bergusi oldukça sevilen ve halk desteğine sahip bir isim.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;