DÜNYA

İbrahim Karagül : O güç elinden zorla alındı! Batı, kendi kibrine yenildi. Jeopolitik deprem başladı. Biz kıtaların, iklimlerin rengi, kokusu, gücüyüz.

Tarih
23 Eylül 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
İbrahim Karagül

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’ndan tekrarladığı “Dünya 5’ten büyüktür” sloganı, bugünün dünyasını her zamankinden daha güçlü tanımlıyor.

Bu cümleyi; Covid -19 salgınının yol açtığı “küresel olağanüstü hal”in bittiği ama jeopolitik sonuçlarını göstermeye yeni başladığı bir zamanda hatırlatması, bütün dünyaya bir uyarıdır ve aynı zamanda bir gelecek haberi, okumasıdır.

Batı düzeninin iktidar alanları parçalanıyor. Müttefikler teyakkuzda.

Çünkü Batılı düzenin bütün iktidar alanları parçalanıyor. Paylaşmak istemediği tek yanlı küresel iktidar zorla elinden koparılıyor. ABD ve Avrupa’nın “rekabet edilemez”, “sınırsız” ortak tekeli kırılıyor.

Yüzyıllara dayanan ve bütün yeryüzünü tüketen sömürge geleneği sarsılıyor. Atlantik merkezli dünya çöküyor, çok merkezli bir dünya biçimleniyor. Batı’nın elinde “sadık sömürge ülkeleri” dışında kimse kalmadı.

Müttefik olanlar bile, onların her girişimine, her planına, her önerisine bir teyakkuzla bakıyor. Her ülke, müttefik bile olsa, Batı’dan gelecek açık ve gizli tehditlere hazırlık yapıyor. Bu hazırlık; dünyanın bir adım sonrasını hesaplamada yaşanan belirsizliklerin oluşturduğu en büyük tehdide karşı belki de.

Avrupalıların tercihi Macron değil Merkel! - Dünyadan HaberlerBatı 21. yüzyılı, küresel iktidar tekelini İslam’la savaştığı için kaybetti.

Kaynaklara, pazarlara, sermayeye, nüfusa, enerji koridorlarına, ticaret koridorlarına, tedarik yollarına, güvenliğe, geleceğe hazırlık biçimlerine, her ülkenin yeni siyasi ve jeopolitik tanımlarına, olağanüstü askeri hareketliliğe, aklınıza ne gelirse hepsine dikkatle bakın.

Bütün bu alanların ABD-Avrupa tekelinden çıktığını, ulusların yeni arayışlara girdiğini, Batı dışı güven alanı inşa etmeye çalıştığını göreceksiniz.

Çünkü Batı’nın artık böyle bir gelecek sunamadığını, 21. yüzyıla dair bütün ortaklık planlarının aslında yeni bir sömürge planı olduğunu, dünyanın bu gerçeği fark ettiğini göreceksiniz.

Çünkü ABD ve Avrupa’nın 21. yüzyıl yalanları sadece otuz yıl sürebildi. Bir kez daha söyleyelim; Batı 21. yüzyılı ve küresel iktidar tekelini İslam’la savaştığı için kaybetti.

Dünya Batı’nın kibrini, zaaflarını tahrik etti. Savunmaya sürükledi.

Batı dışı güçlerin, ABD ve Avrupa’nın İslam’la savaşını destekliyor görünmeleri işte bu sonuç içindi. Batı kibrine yenildi. “Sınırsız güç” inancına yenildi. Onlar da Batı’nın bu zaaflarını tahrik etti, silaha dönüştürdü.

İslam medeniyeti ile savaşa tutuşup, dar anlamda kuklaları dışında, bu dünyayı kendine düşman eden Batı, önce Atlantik’e sığındı. Sonra bu çatışmanın yol açtığı boşlukta devleşen güçlere karşı savunmaya çekilmek zorunda kaldı.

Why Aukus is welcome in the Indo-Pacific | Financial TimesÇünkü onları güçle onları durdurma fırsatını çoktan kaybetti. ABD’nin Orta Asya ve Orta Doğu’dan Pasifik’e yoğunlaşmasının, İngiltere ile birlikte AUKUS adı altında yeni bir Pasifik Cephesi kurmasının, bölge ülkelerine yanına çekmeye çalışmasının tek sebebi budur.

Biz kıtaların, iklimlerin rengi, kokusu, gücüyüz.

Peki “Dünya 5’ten büyüktür” sözünün Türkiye’den yükselmesi ne anlama geliyor? Türkiye hangi dünyayı temsil ediyor? Neden bu kadar güçlü sözler söylüyor, güçlü itirazlar yapıyor?

Türkiye ne yapmaya çalışıyor?

Dünyanın merak ettiği şey de bu. ABD ve Avrupa medyasında sorgulanan bu. İçeride anlatılamayan, küçük tartışmalara kurban edilen, bağnazlıklarla engellenmek istenen, vesayetçileri çıldırtan şey de bu.

Türkiye Cumhuriyeti imparatorluklar mirasçısıdır. Yeryüzünün ana eksenidir. Yüzyılların tarih, coğrafya, devlet, jeopolitik, güç, kimlik ve medeniyet birikimini taşır. Kıtaların, iklimlerin rengini, kokusunu barındırır. Bu bir siyasi genetiktir.

Türkiye Cumhuriyeti hem Selçuklu hem Osmanlı’dır. Gücümüzü tükettiler. İddialarımızı değil…

Her ne kadar kırılmalar yaşanmış gibi görünse de Türkiye Cumhuriyeti hem Osmanlı, hem Selçuklu’dur. Sadece Anadolu değil, coğrafyanın bütününü içerir. Bu bir siyasi kültürdür. Devletler sürekliliğidir. Dünya bu şekilde yeniden biçimlenirken böyle bir ülkeyi devre dışı bırakmak imkansızdır.

Eğer Osmanlı parçalanmasaydı, Dünya Savaşı’nda yenilmeseydi, sadece yönetim/rejim değişseydi, Türkiye Cumhuriyeti olarak yeniden formatlansaydı, Türkiye 20. yüzyılın başında da aynısını yapacak, büyük iddialarla yeniden harekete geçecekti.

Gücümüzü tükettiler. İddialarımızı değil. Tek sorunumuz bu oldu.

Türkiye bu yüzden kaldığı yerden devam ediyor. Aslında dünya bir kez daha kurulurken kaldığı yeri değiştirip merkeze yerleşiyor. Hem de çok büyük güç sıçramasıyla.

Batı şaşkın. İçeridekiler şaşkın. O gizli ajanda ne olacak şimdi?

Batı’yı şaşırtan bu oldu. Onlar Türkiye’yi denetim altında tutarak, o iddiaları da unutturduklarını, o siyasi genetiği de yok ettiklerini sandılar. On yıllardır içeride kurdukları iktidar alanlarının Türkiye’yi durdurmaya yeteceğini sandılar.

Şimdi kendileri de durduramıyor, içeridekiler de... Bütün öfkeye rağmen. Ve Türkiye, küresel güç kaymalarının oluşturduğu iklimi olağanüstü fırsatlara, yükseliş ve güç inşa etmeye dönüştürdü.

Bu yüzden, şu an içeride buna direnenler asla bir siyasi kimlik ve hesap için değil, Türkiye’yi durdurmak için çalışıyor. Bu çerçevede bütün söylemler sadece kamuflajdır, o gizli ajandayı örtmektir.

Bugün “muhalefet” adı altında geniş kitleler işte bu ajanda için savaşa sürülmektedir. Vatansever kitleler üzerine çok büyük bir oyun kurulmuştur.

CHP’nin vatanseveri, İP’nin milliyetçisi, Saadet’in dindarı, Atatürkçüler, liberaller…

Dünyanın 21. yüzyıl sürprizi Türkiye olacaktır. Ve bu ülke, Atlantik kıyılarından Pasifik kıyılarına kadar yeryüzünün orta kuşağını, ana eksenini sarsacaktır.

“Dünya 5’ten büyüktür” itirazı çok köklü bir başkaldırıdan, tarih ve coğrafya kimliğinden, gelecek düşüncesinden kaynaklanıyor. Bütün bu birikimlere, donanımlara sahip tek ülke biziz.

CHP’nin vatanseverlerinden İP’nin milliyetçilerine, Saadet’in dindarlarından cemaatlere, Atatürkçülerden liberallere, içinde Türkiye sevgisi bulunan herkes, aslında bu yükselişe destek vermelidir. Kendilerine kurulan tuzağı fark ettikleri anda da vereceklerdir.

‘Dünya 5’ten büyüktür’, doğru. Türkiye de dünyanın eksenidir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;