DÜNYA

Ferhat Ersin : Amerika, Venezuela, Türkiye ve Darbe

Tarih
28 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Ferhat Ersin

Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı JuanGuaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı.

Hemen arkasından Kanada, Şili, Peru, Arjantin, Brezilya, Guatemela, Kolombiya, Paraguay, Almanya, Fransa gibi ülkeler de aynı şeyi yaptı.

Facebook ve Instagram, Maduro'nun hesabındaki güvenli hesap anlamına gelen "mavi tik"i kaldırdı. Wikipedia'da ise Maduroiçin “eski devlet başkanı”ABD'nin ve ikiyüzlü Avrupa’nın desteklediği JuanGuaidoiçin ise “Venezuela Devlet Başkanı” ifadesinikullandı. Sosyal medya da darbeden yana tavır aldı yani.

Başta Türkiye olmak üzere Rusya, Meksika, Bolivya, Çin, Küba gibi ülkeler ise Maduro’ya desteğini açıkladı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her türlü darbeye karşı olduklarını açıklayarak ilkesel bir duruş sergiledi. Ancak başta ABD olmak üzere ABD’in uydusu Amerika ülkeleri ve Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri ise ne kadar ikiyüzlü, ilkesiz, çıkarcı olduklarını bir kez daha gösterdi. Menfaatleri söz konusu olduğunda demokrasi hemen rafa kalkabiliyor ve en azılı diktatörlerle işbirliği yapabiliyorlar hatta onlarıoldukça şirin liderler olarak pazarlıyorlar.

ABD, Maduro’yu diktatörlükle suçluyor ve demokrasi getirmek için müdahale ediyor ülkeye. Sanki birçok ülkenin başına diktatörü kendileri getirmemiş gibi!.. Irak’a, Afganistan’a, Libya’ya nasıl demokrasi getirdiğini dünya âlem görmedi sanki.

ABD bir yere müdahale ediyorsa orada mutlaka enerji, petrol ve yeraltı kaynağı vardır.

Bernard Shaw, “Kan kokusu almış bir köpek balığından daha tehlikelisi, petrol kokusu almış Amerikan emperyalizmidir.” demişti.

ABD’nin Venezuela’ya müdahalesinin gerekçesini ise anlamak için aşağıdaki verilere bakmak yeterli.

Ülkelerin Petrol Rezervleri (miyar varil):

1-Venezuela 296,5

2-Suudi Arabistan 264,6

3- Kanada 175,2

4- İran 150,6

5- Irak 143,5

6- Meksika 139,02

7- Kuveyt 104

8- Birleşik Arap Emirlikleri 97,8

9- Rusya 74,0

10- Libya 47

15- ABD 19.12

Ülkelerin Yıllık Petrol Tüketim Oranları:

1. ABD 23,5,
2. Çin 9,5
3. Avrupa (Almanya, İngiltere, Fransa İtalya) 9,2
4. Japonya 8,1,
5. Hindistan 4,2

Bu tablo her şeyi anlatıyor. Venezuela, petrol rezervi açısından dünya lideri… ABD ise petrol tüketiminde dünya lideri… Bu şartlarda ABD, Venezuela’ya acilen demokrasi götürüp petrolünü ABD’ye akıtmalı… Tabii altın madenlerini ve diğer yeraltı kaynaklarını da unutmamalı…

ABD, ülkesine müdahale ediyor;JuanGuaido gibi bir hain çıkıyor veülkesine dış güçlerin müdahalesini içine sindirerek altın tepside sunulan devlet başkanlığına balıklama atlıyor. ABD’ye ve uydularına “Siz kim oluyorsunuz ki benim ülkemde devlet başkanını belirlemeye kalkıyorsunuz?”demiyor. Hain her yerde haindir!.. Ülkesi, milleti değildir onlar için önemli olan; üç beş gün oturacağı koltuk için ülkesini, milletini satar; tüm ilkelerini, onurunu ayaklar altına alabilir.

Venezuela’daki bu vahim olaydan sonra şunu düşündüm:

Yarın ABD ve Batı ülkeleri, “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı tanımıyoruz. X kişisini Cumhurbaşkanı olarak tanıyoruz.” dese, o X kişisi de altın tepsi içinde sunulan cumhurbaşkanlığına balıklama atlamaz mı? Yıllarca sandık yoluyla deviremediği Reis’i ABD ve Batı desteğiyle darbe yoluyla devirip yerine geçmeyi reddedebilir mi?

Bence Türkiye’nin Juan Guaido’su olma konusunda bir dakika tereddüt etmezler!..

Allah ülkemizi ve milletimizi ABD’nin müdahalesinden de, getireceği demokrasiden de, içimizdeki JuanGuaidolardan da muhafaza eylesin!..

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Tespit

    29 Ocak 2019 09:27
    1 0
    Aynısı bizde olsa "Juan Guaido" olmak için balıklama atlayacak birileri aklıma geliyor. Kendilerini, içeride de tahkim edecek,"gezi zekalı" saz arkadaşları da olurdu muhtemel. Merak ediyorum; Venezuela'da, hain ve ardında bir avuç goygoycusu ortada da, yarısından fazlasının Maduro'ya oy verdiği halk nerede? İşte Venezuela'ya asıl kaybettiren budur. Hain her yerde haindir ve hain her yerde vardır. Hainler bizi yıkamaz. Biz, bizim olana sahip çıktığımız, ardında durduğumuz sürece...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;