DÜNYA

Ergün Diler : Üç oyuncu 'war'

Tarih
02 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
ÇOK soru gelse de olan biteni dışarıdan anlatmaya devam etmek niyetindeyim.
Haliyle herkes içeride konuşulan isimleri, olayları merak ediyor.
"Nereye gidiyoruz?" "Neler oluyor?" gibi soru çok.
Doğal da. Bu soruların ritmi de sayısı da önümüzdeki günlerde çok daha fazla artacak. Tansiyon da... İçeride peş peşe yaşanan ve yaşanacak olan olayların dışarıda bir güce dayandığından şüpheniz olmasın. Yani DIŞARIDAKİ kavganın TÜRKİYE sahnesidir yaşanılanlar.
Geçtiğimiz günlerde RUSYA-UKRAYNA savaşını herkesten farklı analiz ettiğimi buraya taşımıştım. İçeride kimse olaylara böyle bakmıyordu.
Nedenini bilmiyorum ancak atılan manşetlere bakılıyordu da atılamayanlar pas geçiliyordu! Dün tesadüfen Global Research'de bir yazı ile karşılaştım. Colin Todhunter imzalı yazının önemli noktalarında Prof. Michael Hudson'un görüşlerine yer veriliyordu. Şaşırdım... Ünlü ekonomist Hudson ile 24 Şubat'tan bu yana yazdıklarımız neredeyse aynıydı... Prof. Hudson "Ukrayna'daki savaş jeopolitik bir ticaret ve enerji çatışmasıdır. ABD'nin Avrupa'yı RUSYA'dan ayırma çabasıdır.
Rusya'ya verdiği vekaletle AVRUPA'yı bitirme savaşıdır..." diye kabaca ana çerçeveyi çiziyordu... Prof. Hudson sonra çıtayı daha da ileriye götürüyordu. Can alıcı noktaya geliyordu. "Asıl hedef AVRUPA olsa da ALMANYA'dır..." Avrupa ve Almanya'yı zayıflatarak özellikle Çin ile ilişkisini budamak istemektedirler... 1980'lerden bu yana neo-liberal politikalar ABD ekonomisinin içini boşalttı. Üretici tabanı ciddi şekilde zayıflamışken, ABD'nin hegemonyasını sürdürmesinin tek yolu Çin ve Rusya'yı baltalamak ve Avrupa'yı zayıflatmaktır..." diye konuyu özetliyordu. Ayrıldığımız nokta ise RUSYA'ydı. Çok önceden beri ABD asla ve kat'a RUSYA ile bir sorun yaşamıyordu. Moskova son tahlilde Washington'un rakibi de değil. Hiçbir ölçekte yan yana gelemeyecek iki oyuncu. Ancak RUSYA aldığı rolü çok iyi oynayıp KÜRESEL SİSTEMİN DİZAYNI konusunda ABD'ye inanılmaz yardımcı olmaktadır.
Kurgu da bu zaten...
Hudson, bir yıl öncesinden başlayarak, Biden ve neoconların Kuzey Akım-2'yi ve Rusya ile olan tüm enerji ticaretini ABD'nin kendi tekelinde tutabilmesi için engellemeye çalıştıklarının altını çiziyor. Elbette! Zaten AVRUPA ENERJİ MESELESİNİ çözdüğü an arkadan ORDUSUNU inşa edecek sonrasında da KÜRESEL EGEMENLİĞİN adresi olarak yoluna devam edecekti. Bunu aklı başında herkesin gördüğünü sanıyorum. ABD de RUSYA da bunu biliyordu. Ordusuz ve iddiasız yürüyerek yaptıkları plana sadakatle bağlı kalan AVRUPA'nın oyununu bozan ABD oldu. Putin de "TAMAM" deyince UKRAYNA savaşı arkasından geleceklerin yolu açıldı.
Prof. Hudson "ABD, Rusya'ya yönelik yaptırımların nasıl sonuçlanacağını önceden biliyordu. Dünyayı iki bloğa bölmeye hizmet edeceklerdi.
Çin ve Rusya ile yeni bir soğuk savaşı körükleyeceklerdi. ABD'li politika yapıcılar, Avrupa'nın yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle harap olacağını ve Küresel Güney'deki gıda ithal eden ülkelerin artan maliyetler nedeniyle zarar göreceğini çok ince detaylara kadar hesaplamıştı..." saptamasıyla dengeyi ortaya koyuyordu.
Rusya ve Çin dolardan uzaklaşıyordu. Evet! Fotoğraf böyleydi. Ancak bunlar olurken bile, petrol ve gazın kontrolü ile fiyatlandırılması ABD'nin hegemonyasını koruma girişimlerinin anahtarı olmaya devam ediyordu. Ve sonuçta ortaya çıkan borçlar ABD'nin elinde tuttuğu maymuncuk'u emsalsiz hale getirmekteydi.
ABD, küresel egemenliğini sürdürmek için büyük bir krize ilk kez yaslanmıyordu. Ülkeleri etkin bir şekilde bağımlılığa ve borca sürükleyen kilit emtia fiyatlarındaki ani yükselişi ilk kez kurgulamıyordu. ABD Rusya'ya uygulanan yaptırımlara SÖZDE katılıyordu. Ancak petrol ve gaz fiyatları arttığı için hem ABD hem Rusya kazanıyordu.
Daha az satarak daha çok kazanıyorlardı. ABD'nin enerji ihraç eden şirketleri paraya para demiyordu. Peki enerji fiyatları artınca kim zarar görürdü? Evet tabii ki AVRUPA ile ÇİN. Bir de iki eksen arasındaki hat kopunca EKONOMİK GERİLEME kaçınılmaz oluyordu. Belki de dağılma...
Enerji fiyatları kriz ile bütünleşince bunun TARIMA da gölgesi düşüyordu. Yaptırımlar karşısında mesela RUSYA gübre üretimini azaltıyordu.
Çünkü yaptırımlar dolayısıyla İHRACATI azalıyordu. Gerekli ve zorunlu olan GAZ ile PETROLÜ YAPTIRIMLARI UYGULAYANLAR almak zorundaydı. Ki alıyorlardı. GÜBRE alınmayınca üretimi azalınca devreye ABD'li DEV TARIM TEKELLERİ GİRİYORDU...
Cargill, Archer Daniel Midland, Bunge... Yani sadece enerjiyi değil, tarımı da parayı da kontrol etmeye devam ediyorlardı. ABD'deki derin akıl Rusya'yı ikna ediyor, savaşı başlatıyordu. Hedef ÇİN'e açılan ve küresel egemenlik iddiasında olan ALMANYA ile AVRUPA'yı bitirmekti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;