DÜNYA

Ergün Diler : Rif-Kim!

Tarih
02 Aralık 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
ÇOK uzun zamandır sizlere İKİ EKOL'ün çarpıştığını, çatıştığını ve büyük mücadele içinde olduğunu aktarmaya gayret ediyorum. Bunu göstermek için de çok kez Rusya'nın UKRAYNA'ya müdahalesini buraya taşıdım. Özellikle ekonomik sonuçları itibariyle kazanan ve kaybedenleri iki grubu ayırdım.
Savaşın aslında kimler arasında olduğunu göstermeye çabaladım...
Yukarıdaki TABLO her ülkeye bir gölge gibi düşerdi.
Türkiye de bundan muaf değildi. Başkan Erdoğan ve MHP, bir EKOLÜ temsil ediyorsa karşısındakiler de doğal olarak ötekiydi! Bu ABD'de de Almanya'da da İngiltere'de de böyleydi. Çin'de de...
Son dönemde ısrarla Kemal Bey'in de 6'lı masanın da ERDOĞAN karşısında şansının çok az olduğunu yazdım.
Bunu yazarken de "Muhalefet AVRUPA'ya yakın. Ufkunda Paris-Berlin hattı var. Küresel ölçekte AB kaybederken, Türkiye'de nasıl kazanacaklar" diye de ekledim. Bunu çok sık yaptım. Dünyada neoliberal rüzgarlar vardı. Sonucunda biz ÖZAL'ı gördük. Kemal Derviş'i gördük. Şimdi ise ABD içinde başlayıp Moskova'ya kadar uzanan DEVLETİ YANINDA TUTAN NEOLİBERAL ANLAYIŞA SAVAŞ AÇMIŞ bir EKOL var.
Kavganın tanımı bu. Dünyaya yayılan da bu... Kabaca...
Erdoğan'ı tasfiye etmek için masa etrafında toplanan tüm partiler ve onlara dışarıdan destek verenlerin baktığı ODAK AVRUPA'ydı. Bütünleşmek istedikleri merkez de orasıydı.
Doğal mı? Elbette...
ABD-RUSYA ekseni, yanlarına İngiltere'yi alarak AVRUPA'nın kazanmaması için ellerinden geleni yapacaklardı.
Aksi halde kendi kayıpları olurdu.
Bu nedenle isteseler de istemeseler de Türkiye'nin Erdoğan'ın yanında durmaya mecburdular. Erdoğan makas değiştirse ya da 6'lı masa AB YANLISI tutumuyla iktidara gelse kaybedecek olan onlardı. Biliyorlardı. Bu nedenle asla ve kat'a Erdoğan'dan uzak kalamazlardı. Örtülü ya da açık destek vermek zorundalardı. NET!
Kemal Bey ve arkadaşlarının iktidara gelmesi AVRUPA'nın Rusya'yı yenmesi, ABD'yi küçültmesi, küresel ölçekte tam EGEMEN olması gibi sonuçları doğuracaktı. Bu büyük bir savaşın getirdiklerinden daha keskin ve daha sertti!
Bütün bunların ışığında Kemal Bey ve masadaki diğer aktörlerin, AB için son şans olduğunu da ekledim.
Türkiye HAZİRAN 2023'e hazırlanırken dünya için önemli bir seçime giderken muhalefetin de rengini göstermesi gerekmekteydi.
Ben ne olacağını bilsem de somut gelişmelere ihtiyaç vardı.
Onlardan biri sahne aldı. ABD ve İngiltere'ye özel seyahatler yapan Kemal Bey, Amerikalı neo-liberal ekonomist ve toplum kuramcısı Jeremy Rifkin'i kendisine danışman yaptı. Rifkin, 3 ARALIK'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, CHP'nin Vizyon toplantısında sunum yapacaktı.
Bu ortaya çıkınca haliyle koca bir türbülans da oluşuverdi. Övgü de yergi de fazlasıyla vardı... Ben işin orasında değilim. Bay Rifkin, CHP'yi nereye taşıyacaktı? Ne vaat edecekti? Bunlara cevap arıyorum...
Açalım... Örneklerle gidelim.
Ve mücadele nasıl şekillenecek görelim... Jeremy Rifkin, Teksas'a göç eden Rus Yahudi göçmeni Vivette Ravel Rifkin ve plastik torba üreticisi Milton Rifkin'in çocuğu olarak dünyaya geldi. Chicago'da büyüdü. 1967'de Pennsylvania Üniversitesi'ni bitirdi. Yani WHARTON SCHOOL OF FINANCE AND COMMERCE'yi... Başarılıydı.
Liyakat ödülü bile aldı. Rifkin daha sonra fikirlerini şekillendirecek bir olaya daha 1973'te imza attı.

BOSTON ÇAY PARTİSİ'nin 200. Yıldönümü Anma Töreni'nde petrol şirketlerine karşı kitlesel bir protesto düzenledi.
Boston Çay Partisi 1773'te siyasal ve ekonomik bir tepkiydi.
İngilizler'in ÇAYA koydukları yüksek vergiye koloniler itiraz ediyordu. Bu nedenle BOSTON'da çayla dolu İNGİLİZ gemileri yakılıyordu.
Bu ABD bağımsızlık savaşına giden yolu da açıyordu...
Rifkin ve arkadaşları da BOSTON'da petrol varillerini limana boşaltıyordu.
Protesto, 1973 OPEC petrol ambargosundan hemen sonra geliyordu...
Neyse...
Rifkin'in mezun olduğu okul gerçekten bir markaydı. Mesela ABD eski Başkanı Donald Trump da, SPACEX'in kurucusu Elon Musk da, milyarder yatırımcı Warren Buffet da aynı okuldandı.
Okul ayrıca ALPHABET Inc., Boeing, Comcast, General Electric, Johnson&Johnson, Oracle, Pfizer, PepsiCo, ve TESLA gibi Fortune 500 şirketinin eski yeni CEO'larını da mezun etmişti.
İşte bu okuldan mezun olan ve onlarca yayını bulunan Jeremy Rifkin, sıfır emisyon, iklim değişikliği Üçüncü Sanayi Devrimi gibi yeni bakış açısıyla yürüyordu...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;