DÜNYA

Ergün Diler : Koşu!

Tarih
25 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
DÜN de yazmaya gayret ettiğim gibi sınırlarımızın hemen dışında olmayan yok.
Adeta KÜRESEL mücadele alanı belirlenmiş olan bölgede, herkes kendi çıkarı için elinden geleni yapmakta. Haliyle bundan en çok etkilenen de Türkiye... Bölge çok uzun zamandır İSTİHBARAT SAVAŞLARININ ANA ÜSSÜ DURUMUNDA.
Olan biten çok şey gazetelere televizyonlara yansımıyor.
Belli merkezlerde hazırlanan sipariş haberlerle kitleler yönlendiriliyor. Bu da işin doğasına uygun...
Açalım... ABD büyük bir küresel güç olarak iki kez KÖRFEZ'e çıkarma yaptı mı? Yaptı. Temel amacı neydi peki? Evet! Kürtler'e ayrı bir devlet kurarak yeni bir partner meydana getirmek ve bu oluşum üzerinden AVRUPA'nın ve birlikte çalıştığı güçlerin ORTAOĞU'da ROL almasını frenlemekti.
Mümkünse engellemek. ABD petrole ihtiyacı olduğu için değil, kimin nasıl ve ne kadar kullanacağına karar vermek için buradaydı. Rakipleri için! Yani AVRUPA ve ÇİN için... Körfez harekatlarında ORDUSUNU sahaya süren ABD sonra destek verdiği PEŞMERGE ile yürüdü. ARAP BAHARI ile başlayan rüzgarlar sert esince bunlar SURİYE'ye kadar hatta bizde GEZİ PARKI'na kadar ulaşınca dengeler değişti.
2013'ün ortalarından sonra IŞİD ortaya çıktı. Büyük araçlar konvoylar son model silahlar iletişim imkanları bir anda herkese "NELER OLUYOR YA" dedirtti...
Hızla büyüyen bu yapı 2014'te MUSUL'u ele geçirdi.
Irak'ın ikinci büyük şehri IŞİD'in elindeydi... Kurgu da hazırdı. İstihbarat servisleri devredeydi... Örgütün lideri kimsenin bilmediği tanımadığı görmediği yaşayıp yaşamadığı bile bilinmeyen Ebu Bekir el-Bağdadi'ydi. İbrahim Avad İbrahim el-Bedri yani Ebu Bekir el-Bağdadi'nin, 1971 yılında Irak'ın Samarra kentinde doğduğu ileri sürülmekteydi.
Siyah kıyafetli bir fotoğrafı vardı. Tek bir foto ile muazzam bir ALGI meydana getirilmişti.
Herkes onu konuşuyor ancak gören bilen yoktu. ABD gibi gökyüzünde binlerce uydusu olan bir DEV, aradığı halde onu bulamıyordu. Musul'u alan örgüt 2015'te hem Suriye'de hem de Irak'ta koca bir toprak parçasına sahip oldu. Bu 2016-2017-2018'de de devam etti. Ancak 2014 önemliydi!
13 Eylül 2014'te DEAŞ (IŞİD) Ayn el-Arap'a, yani KOBANİ'ye saldırdı. 350 köyü ele geçirdi. Türkiye'ye bir göç dalgası başladı. Olay dünyanın bir numaralı meselesi oldu.
ABD, DEAŞ'ın KÜRTLER'e saldırıp yok etmesine izin vermek niyetinde değildi.
ABD havadan, biz de sınırı geçmesine izin verdiğimiz PEŞMERGE karadan bölgeyi vurdu. DEAŞ kaçtı. Alanı terk etti. PEŞMERGE ile yürüyen YPG de o dönem dünya sahnesindeki yerini almış oldu.
Aradan 5 yıl geçti. Çok şey yaşandı bitti. Artık ÖRGÜTÜN ömrü tamamlanmıştı. Ancak "Kim kurmuştu?", "Kim binlerce eli silahlı adamı buralara yollamıştı?", "Amaç neydi?", "Nasıl sona erdi?" gibi pek çok soru cevapsız kaldı.
26 Ekim 2019'da Başkan Trump çıkıyor ve önemli gelişmeyi açıklıyordu: Aldığımız istihbaratı değerlendiren güçlerimiz, DEAŞ lideri Ebu Bekir el- Bağdadi'ye operasyon düzenledi. O DA KENDİSİNİ PATLATARAK CAN VERDİ. Başkan Trump 15 dakika içinde DNA testi yapılıp ölen kişinin BAĞDADİ olduğunu anladıklarını açıklıyordu. Türkiye sınırına yakın olan İDLİB'in BRİŞA KÖYÜ'ne operasyon yapılıyordu. İstihbarat KÜRTLER'den, destek de RUSLAR'dan gelmekteydi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;