DÜNYA

Ergün Diler : Ayak izi!

Tarih
23 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
HERKESE rağmen her şeye rağmen Rusya'nın operasyonundan bu yana, işgal harekatından bu yana aynı şeyi savunuyorum.
Sanırım bu görüşleri savunan pek kimse yok. 24 Şubat'ta başlayan savaş herkesi bir yere attı. İlk günden bu yana olayın BÜYÜK BİR TASFİYE
OPERASYONU olduğunu yazıyorum.
Gerekçeleri de sıralıyorum. Putin'in ordularını küçük bir NEDENDEN dolayı UKRAYNA'ya yollayabileceğine hiç inanmadım. Aldırış etmedim.
Dönüp bakmadım bile.
NÜKLEER GÖLGESİNDE TASFİYE PLANI işliyordu. Hedef AVRUPA BİRLİĞİ'ydi...
European Union re-establishes physical presence in Afghanistan -spokesman | ReutersAvusturyalı ünlü bir profesör "Ukrayna savaşı AVRUPA'nın sözleşme, diyalog ve dengeden oluşan çiçek bahçesini imha etti..." diye yazıyordu. Çünkü Avrupa özellikle Almanya- Fransa savaşmadan EGEMENLİK alanlarını genişleteceklerini sanıyorlardı.
BÜTÜNLEŞEREK yaşamak, ortak para ile yaşamak, BARIŞI getirecekti. "Karşılıklı çıkarlarla örülen BARIŞ da yerini hiçbir zaman BÜYÜK SAVAŞLARA bırakmayacak" diye düşünüyorlardı. Almanya özellikle bu frekansta başı çekiyordu. Bu nedenle TÜRKİYE'yi asla içlerine almıyorlardı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.
Maalesef olan bu. Hedef Avrupa'ydı.
Daha önce de yazdım.
Hatırlayalım...
13 Temmuz 2009'da Nabucco boru hattı için Ankara'da imzalar atıldı.
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı - VikipediBu imza hem Türkiye'nin o günkü duruşunu hem şimdiki frekansını hem de nelerin değiştiği göstermesi açısından önemliydi. NABUCCO AVRUPA'nın gaz güvenliğini Rusya'nın elinden alan Türkiye'yi öne çıkaran TÜRK GAZI ile buluşma projesiydi.
Bunun için Bulgaristan'da 424 km., Romanya'da 475 km., Macaristan'da 373 km., ve Avustruya'da 47 km. boru hattı inşa edilecekti. Böylece ORTA ASYA'dan gelen gaz ALMANYA'ya ulaşacaktı.
AB rahat nefes alacaktı.
Proje için NABUCCO GAS PIPELINE INTERNATIONAL GMBH isimli firma Avusturya'da 2004'te kuruldu. Ortakları da OMV AVUSTURYA, MOL MACARİSTAN, TRANSGAZ ROMANYA, BULGARGAZ BULGARİSTAN, BOTAŞ TÜRKİYE, GDF SUEZ FRANSA... GDF SUEZ Alman ortak RWE'nin hisselerini OMV'ye satmasından sonra oyuna dahil olmuş hisse satın almıştır... 2013'te... OMV'nin Türkiye'deki hareketlerine ayrıca bakın!
Yani Türkiye GEZİ OLAYLARI ile 17-25 ARALIK olayları ile sarsıldığı yılda ENERJİDE büyük bir kırılma yaşanıyor, AVRUPA Rusya'ya alternatif olarak düşündüğü AZERİ ve TÜRKMEN gazını alamıyordu. Belki o proje hayata geçse şimdi bambaşka bir iklim oluşacak başka şeyler yazacaktık.
Proje yaşasa, AVRUPA Türkiye üzerinden hem ORTADOĞU'ya hem ORTA ASYA'ya akacaktı.
İran'ı enerji oyununun içine çekip RUSYA'yı dışarıda bırakacaktı. Ve belki de orta uzun vadede Moskova'yı çökertecekti. NABUCCO bir siyasi tercihi de beraberinde getiriyordu. Projenin yatması, Türkiye'nin de yönünü belirlemede etken oluyordu.
AVRUPA ile o günden sonra ara açılıyor, farklı kutuplara gidiliyordu.
Ancak Merkel ve AB, RUSYA'nın yapacağı UKRAYNA hamlesini görmüyor, ABD'nin KUZEY AKIM-2'ye itirazını anlamıyor "bize bir şey olmaz söylemiyle" gidiyorlardı.
Ancak RUSYA'nın BAKIM yapılması(!) dolayısıyla gazı sık sık kesmesi ALMANYA'yı titretiyordu. Mesela geçtiğimiz OCAK ayında kilowatt/saati 23.8 cent olman elektrik fiyatı önceki gün 48.8 cent'e fırlıyordu.
Gaz BERLİN'i iyiden iyiye sıkıştırıyordu. Kimya, cam ve çelik sanayii resmen kırmızı alarm durumundaydı. Herkes bilir ki ALMAN MAKİNASI ÇOK SATTIĞI ihracatta rekor gelirdi. Büyük devlet olmalarının nedeni buydu.
Otomobilden beyaz eşyaya kadar her yerde ALMAN egemenliği vardı. Güçlü ALMANYA güçlü AB'yi bir arada tutuyor ve açıklanmasa da ABD'ye meydan okuyordu.
Avrupa ortak para, karşılıklı ekonomik bağımlılık BARIŞ DENGESİ çiçek böcek günün sonunda işe yaramıyordu. Zaten bu günü görebilselerdi TÜRKİYE binlerce kez AB'ye davet edilirdi.
Kırmızı halıda karşılanırdı.
Özellikle AVRUPA ORDUSU için komutanlık bize verilirdi... Iskaladılar.
Rusya'nın ABD'nin itmesiyle UKRAYNA'ya girebileceğini hesap edemediler. Savaşın umduklarından fazla süreceğini göremediler.
Enerjide böylesine bir buhranla karşı karşıya kalabileceklerini kestiremediler. Son tahlilde bütün hesaplar şaştı. Ve yeni yepyeni bir DENGE kurulmak üzere... Bu da savaştan sonra olacaktı...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;