GÜNCEL

Bekir Hazar : Türkiye yüzyılında uyanan dev

Tarih
29 Ekim 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bekir Hazar

TÜRKİYE son 20 yıldır hayallerimize sığdıramayacağımız muazzam yatırımlar yapıyor. Öncesinde içeriye hapsedilmiş, kılık kıyafet dışında hiçbir gündemi olmayan, üretimin "Ü"sünü, dışarıya açılmanın "A"sını bile konuşmamaya mahkum edilmiş bir domates-patetes yetiştiricisi Türkiye vardı.
Koskoca ülkeyi bu hale getirenler, Osmanlı'yı yıkanlardı. Bir imparatorluğu parçalara ayıranlar, üç kıtaya hükmetmiş bir ülkeyi asla yalnız bırakmazlardı. İçeriye sızdılar, kullanışlı elemanlar devşirdiler.
Onlardan liderler, başbakanlar, milletvekilleri çıkardılar. Mahkemelerle, Üniversite kurumlarıyla, darbecilerle, sivil toplam örgütleriyle ahtapotun kolları gibi her yeri sarıp, bu ülkeyi yönettiler. 30 yılı aşkın bizi "Türban" diye tartıştırdılar. Üzerine de dolar ve silaha boğdukları terörü "Bal" niyetine sürdüler. Dünyaya kapalı, tecrit edilmiş, devşirilmiş elemanlarla Batı'nın ekmeğine yağ süren bir ülke, yani bizi "Uyuyan cüce" haline getirdiler.
Son 20 yılda ülke havayollarıyla, demir ağlarla, hızlı trenlerle, tüneller, köprüler, otobanlar, denizlerin altına tüp geçitlerle donatıldı. Karabağ'a girilerek, Türk Cumhuriyetleriyle aramızdaki duvar adeta yerle bir edilerek Orta Asya'nın yolu açıldı.
İpek Yolu'nun güvenli ve en ucuz geçişinin, Türkmen, Kazak petrolleri ve doğalgazının Anadolu'ya taşınmasının yolu açıldı.
"Türk Birleşik Devletleri"nin ilk adımları muhteşem buluşmalar ve anlaşmalarla atıldı. Ortak alfabe konusunda dahi imzalar atıldı. Afrika'da birçok ülkede Fransız sömürgeciliği yerle bir edilerek, çok sayıda ülke Ankara'ya bağlandı. Bizim muhalefet "Ne işimiz var Libya'da" diye nara atarken, "Neden uçak gemisi yapıyoruz, yurtdışında operasyon mu düzenleyeceğiz" diye gırtlağını yırtarken, muazzam anlaşmalara imza atıldı. Libya ile deniz yetki anlaşmaları ve enerji arama anlaşmaları imzalanarak, 200 trilyon dolarlık enerji rezervine ortak olundu. Yıllardır burada bu yatırımların meyvelerini yemeye kısa zamanda başlayacağımızı yazdım. "Uçak son 20 yılda havalandı, uçuyor, artık dönüş yok" diye bağırdım. "Türk asrı başlıyor" diye gururla başlıklar attım.
Fransız Le Figaro dün "Erdoğan'ın diplomasisi Türkiye'yi uluslararası sahnede vazgeçilmez konuma getirirken, Türkiye Yüzyılı başlığında yeni yol haritası açıklandı" diye sitesinden manşet atıyordu.
Washington Times da topa giriyor "Bir süre önce Avrupa'nın yeni gaz merkezi olarak ilan edilen Türkiye, kuruluşunun 100.
Yılında daha da güçlü hedefler planlıyor." diye birilerini uyarıyordu. Almanlar durur mu, Die Welt dün "AB için yeni rota Türkiye mi? Erdoğan, yeni vizyonunu Türkiye Yüzyılı iddiasıyla açıkladı." diye çığlık attı. 
İspanyol El Mundo "Erdoğan Yeni Türkiye için start verdi." diye duyuru yaparken, İngiliz The Times "Erdoğan, Türkiye Yüzyılı dedi. Enerjide vana Türkiye olursa, Erdoğan büyük güç kazanacak." diyerek diz dövdü.

Beni en çok gülümseten Beyazsaray'ın resmi yayın organı Voice of America'ydı.
"Türkiye, Avrupa'nın geleceğinde önemli bir oyuncu oluyor. Bütün boru hatları Türkiye'den geçiyor. Türk Cumhuriyetlerinden Anadolu'ya boru hatları da yolda. Türkiye'nin enerji merkezi olabileceği yıllardır konuşuluyordu ama şimdi hayata geçiyor. Bu kış bile Avrupa'da ışıkların yanmasında Azeri doğalgazında kapasite artırımı yapıp vanayı ele alan Türkiye etkili olacak. Avrupa, Ankara'ya bağımlı hale geliyor" diye ıslık çalıyordu.
Rusların "Biz de doğalgazımızı Türkiye'ye taşıyalım, Anadolu'yu enerji merkezi yapalım" teklifi de sıradaydı. 
Savunma sanayiindeki atılımlar, Polonya dahil Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinin silahlarımız, İnsanız hava-kara-deniz araçlarımız için sıraya girmesi, "Yüzde yüz yerli motoru ürettik" müjdesinin dün gelmesi, dünyada gökyüzüne THY'nin hakim olması, ilk elektrikli yerli otomuzun gün sayması, ihracatımızın patlaması boşuna değildi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;