DÜNYA

Abdullah Ağar : Fare tükürüğü stratejisi…

Tarih
11 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Ağar

Bu savaşın sonu ne olacak?

Dünyayı nasıl etkileyecek?

Avrupa’nın doğusunda yaşanan savaş, başlangıçta büyük yankı uyandırdı. Ürettiği belirsizliklerle önceleri büyük ilgi, hassasiyet ve kaygı üreten savaş, zaman içinde kanıksandı. Hatta unutuldu. Oysa savaş kendi dinamizmi içinde hiç durmadı, gelişti ve evrildi. Taraflar geçen zaman içinde birbirlerinin güçlerini, hassasiyetlerini, yeteneklerini ve zayıf taraflarını test etti. 

Kışın ve savaş yorgunluğun araya girmesiyle bir süre durağanlaşan savaş, şimdi başka şekillerde konuşulmaya başlandı. 

Geçen Hudson Institute’de savaşa dair bir analiz vardı. Diyorlardı ki; "Küçük savaşlar, büyük savaşlara, büyük savaşlar da nükleer savaşlara yol açar!" Bundan hareketle, analizde ABD’nin Soğuk Savaş'tan bu yana yaşadığı en büyük caydırıcılık başarısızlığından ders çıkartması ve çok geç olmadan zaferi için Ukrayna Ordusu'nun silahlandırılması gerektiğini söylüyordu. 

Yazılanlar bir muhakeme hatası mı, yoksa bir bilen havasında gerçekleri manipüle ederek, daha ötedeki bir ihtirasa Atlantik’i yönlendirmeye mi çalışıyorlar, bunlar yoruma açık. İşgal ve istilalar, direnişlere, direnişler radikalizme, radikalizm iç savaşlara, iç savaşlar büyük savaşa evrildi. Bu evrelerde hep vekaletler savaşı ve manipüleler var. Yani yaşanan süreçler başından beri dışarıda olan değil, bizzat içinde olan ABD ile ilgili.

Hatta insan Armegedoncu-Megidocu-Melhemei Kübracı bir ittifakla mı karşı karşıyayız diye sormadan edemiyor! En azından aralarında "insanı, insanlığı ve Tanrı'yı hiçe saymaya ahdetmiş" birbirini beslemeye-karşılıklı fayda sağlamaya yönelik Simbiyotik bir ilişki var gibi.

Ancak olan gerçek şu ki, bu süreç bu şekilde verilerek devam ederse, dünya çok daha ağır risklerle karşı karşıya kalacak. Çünkü savaş alanlarından gelen bilgiler, savaşın önümüzdeki evrede daha da şiddetleneceği ve daha ağır riskler üreteceği yönünde.

***

Bir soru soralım…

Bir savaş nasıl sona erer?

Şöyle de bir yanıt vermeye çalışalım:

-  Taraflardan birinin yenilgiyi kabul etmesi

-  Savaşın kilitlenmesi

-  Savaşın ‘savaşı manipüle eden güçlüler için’ ürettiği risklerin artması

-  Savaşı durdurmak için güçlülerin savaşa dışarıdan müdahaleleri

-  Savaşın jeopolitik ve siyasi sonuçlarının ortaya çıkması ve artık savaşa gerek kalmaması

Ukrayna savaşında bu sonuçların hiçbirisi ortaya çıkmış değil. Ukrayna tarafının "Savaşın kilitlendiğine dair kurduğu cümleler de" son ABD ziyareti ve alınan taahhütlerle birlikte ortadan kalktı, gitti.

Savaşın Batı’yı baskı altına alacak, ısıtacak hatta istikrarsızlaştıracak şekilde;

- (Baltık, Balkanlar ve Doğu Avrupa gibi) başka alanlara,

- (KRBN’nin kullanıldığı) başka biçimlere,

- Ve başka katmanlara yayılma riskleri de HIMARS’ların kullanılma tehditleri gibi, alınan bazı önlemlerle sağlandı.

Rusya ise bütün bunları kabullenmiş gözüküyor. En azından bu şartlarda.

***

Yaşadığı bütün handikaplara rağmen savaş öncesi hedeflerinin ötesine geçip, dört Olbastı birden işgal ve istila etmiş Rusya, "Ukrayna tarafının bu işgal ve istilayı kabul etmesini" ön koşul olarak ortaya koyup müzakere çağrılarını sürdürse de artık temel sorunu: Karşı karşıya kaldığı riskler.

Rusya’nın ele geçirdiği dört Olbast, Rusya tarafında ihtişamlı bir zafer olarak algılansa da burası artık Rusya için çıkmanın çok zor olduğu bir kuyu. Batı bu kuyuda, hır gür gürültü içinde Rusya’yı uyutarak, jeopolitik burnunu ve gücünü bir fare gibi hissettirmeden kemirmeye hedeflerine ulaşmaya çalışırken, derinliklerine ve bitmek tükenmez enerji kaynaklarına güvenen Rusya da eninde sonunda hedeflerini ve başarılarını Batı’ya kabul ettireceğini düşünerek savaşına devam edecek.

Tabii benimkisi bir öngörü.

Sonuçta hepimiz yanı başımızda devam eden bu kanlı savaşın sona ermesini ve ürettiği risklerden ve zorluklardan kurtulmak istiyoruz.

Ama gözüken o ki, bu savaş yukarıdaki başlıklardan biri ortaya çıkıncaya kadar devam edecek.

Sahada da buna dair son derece önemli ispatlar var.

Bakalım.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;