SİYASET

Abdulkadir Selvi : İYİ Parti CHP ile seçim işbirliği kararı alacak mı

Tarih
04 Aralık 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

MERAL Akşener, seçimlerden hemen sonra 26 Ağustos 2023 günü Büyük Taarruz’un yıldönümünde Afyon’da, seçimlere ittifaksız girme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Akşener o gün “İttifak sisteminin bu yapısı içinde milli bir siyaset, sürdürülebilir bir başarı, milletin kazanması mümkün değildir” demişti

LİDERLERE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Meral Akşener, Afyon Kocatepe’nin tarihi havası içinde siyasette büyük taaruzu başlatıyor gibi bir edayla konuşmuş, Erdoğan ve Bahçeli başta olmak üzere diğer liderlere de seçimlere ittifaksız girmeleri yönünde çağrı yapmıştı. Gürül gürül akan konuşmasıyla, “Tüm siyasi partilere açık ve net bir çağrıda bulunmak istiyorum; Gelin tüm siyasi partiler hep birlikte ayrı ayrı seçimlere girelim. Her birimiz ayrı ayrı seçimlere girelim, biz varız! Biz varız, sizleri de bekleriz” demişti.

ELÇİBEY’İ REFERANS GÖSTERDİ

5 Ekim’de Eskişehir’de yaptığı konuşmada ise ittifaksız seçime girme kararlarını Elçibey’in bir sözüne atıf yaparak açıklamış ve “Seçimi kazanmak için ittifak sisteminin başarılı olmadığını gördük. An itibarıyla rahmetli Elçibey’in dediği gibi, ‘Özü başımıza, yalnız başımıza peşine gideceğiz ve göreceğiz. Boyun kaçmış, kilon kaçmış. Hep beraber göreceğiz. Bu arada benim boyum kaçmış, kilom kaçmış, hep beraber göreceğiz” demişti.

İYİ PARTİ’Yİ KARIŞTIRDILAR MI?

CHP'den İYİ Parti'ye seçim işbirliği teklifi: Akşener-Özel görüşmesinde neler konuşuldu? - BBC News TürkçeÖyle ki Meral Akşener, partisinin son dönemde yaşadığı cinsel taciz ve parasal iddiaların, ittifaksız seçime girme kararı aldıklarından sonra başlamasına dikkat çekme gereği duymuştu.

İYİ Parti’nin en yüksek karar organı olan Genel İdare Kurulu da seçimlere tek başına girme kararı almıştı. Bahadır Erdem ve Faruk Köylüoğlu sırf bu nedenle partiden istifa etmişlerdi.

ÖZGÜR ÖZEL’İN TEKLİFİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meral Akşener’i ziyaret ederek seçimlerde işbirliği yapma teklifini iletti. Akşener, hayır biz ittifak yapmayacağız. Bu kararımızı ben tüm kamuoyuna ilan ettim. Hatta bu konuda diğer liderlere de çağrı yaptım, demedi. Genel İdare Kurulu’nun ittifaksız seçim kararı olduğunu belirtti, GİK’i toplayacağını, orada bu karar değişirse CHP’nin teklifini değerlendirebileceklerini söyledi. GİK kararında ısrar ederse yapacak bir şey olmadığını ifade etti.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ TAKİP EDİYOR

Herkes biliyor ki CHP’nin İstanbul ve Ankara’yı kazanmak için İYİ Parti’nin desteğine ihtiyacı var. O nedenle Özgür Özel’in, Ekrem İmamoğlu’nun, Mansur Yavaş’ın gözleri İYİ Parti’nin üzerinde olacak. Sadece gözleri değil, elleri de İYİ Parti’nin içinde olacak. İstanbul ve Ankara’da seçim işbirliği kararının çıkması için çalışacaklar.

İYİ PARTİ CEPHESİ

PEKİ İYİ Parti cephesinde durum ne? Ne bekleniyor?

GİK üyelerinin bir kısmı “İttifaksız seçim kararını alalı 2 ay oldu. Kararımızın arkasında duralım” diyor. Bir kısmı ise İstanbul ve Ankara’da işbirliği kapısının açılmasını istiyor.

AKŞENER BELİRLEYİCİ OLACAK

Burada elbette ki Akşener’in tavrı belirleyici olacak. Akşener kararın değiştirilmesi yönünde çaba gösterirse kapı aralanabilir. Yoksa ittifak teklifi rafa kaldırılır. O nedenle İYİ Parti GİK toplantısının sonucunu beklemek gerekiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;