DÜNYA

Abdulkadir Selvi : ABD ile İran anlaşıyor mu? Paşinyan ne yapıyor?

Tarih
18 Eylül 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Seçimden sonra muhalefet cephesindeki gelişmeler öyle ateşli ki, dış dünyada neler olup bittiğine fazla zaman ayıramıyoruz.

Oysa dostlar düşman oluyor, düşmanlar dostluk köprüleri kuruyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi tecrübeli bir liderin Türkiye gemisinin dümeninde olması çok önemli.

Ukrayna savaşından önce Ermenistan’ın ABD ile ortak tatbikat yapacağı söylense kimse inanmazdı. Paşiyan’ın, Putin’in Ermenistan topraklarına ayak bastığı anda savaş suçlusu olarak tutuklanmasını sağlayacak,”Roma Anlaşması”nı onaylatmak isteyeceği ise rüyada görülse inanılmazdı. Hadi bir adım daha ileri gidelim. İran’ın “Büyük şeytan” dediği ABD ile gizli işbirliği içine girdiği iddia edilse hemen yalanlanırdı.

ERDOĞAN’IN DÖRTLÜ ZİRVE ÖNERİSİ

Ama tüm bunlar yaşanıyor ve kısa bir süre sonra yeni müttefikliklerin ve yeni düşmanların sahneye çıkacağı bir tablo ile karşılaşacağız.

Türkiye tüm bunların farkında. Yani bir rüyadan uyanır gibi uyanmayacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Aliyev, Putin ve Paşinyan ile dörtlü zirve önerisinin altında bu yatıyor.

YENİ ZELENSKİ Mİ OLACAK

Nikol Paşinyan və Vladimir Zelenski bir-birinə təbrik məktubu göndəriblərABD, Paşinyan’dan yeni bir Zelenski yaratmaya çalışıyor. Ama Paşinyan, Zelenski’nin ve Ukrayna’nın durumunu görmüyor. NATO zirvesinde yalnızları oynayan bir Zelenski vardı. Ülkesi savaş halinde... Ve ilginç olanı bu savaşın ne zaman biteceğini Zelenski de bilmiyor. Bildiği tek şey savaşı devam ettirdiği sürece koltuğunu koruyacağı. Savaş bittiğinde Zelenski de olmayacak.

ABD, İran’a karşı 8 yıl boyunca savaştırdığı Saddam Hüseyin’i savaş bittikten sonra düşman ilan etti. Saddam nerede? Savaş bitince Zelenski de olmayacak.

PAŞİNYAN’A MESAJ

Paşinyan, ABD’nin desteğine çok güveniyor ama karşısında Putin, Aliyev ve Erdoğan gibi, bir üçlü blok olduğunu unutuyor. Paşinyan’a, “Amerika’nın aklıyla hareket etme, bölge ülkeleri olarak biz çözelim deniliyor. ABD’ye güvenip ikinci Zelenski olmaya kalkışma, bu işe müsaade etmeyiz” mesajı veriliyor.

ÇEVRELEME POLİTİKASI

ABD Çin’i, Hindistan, Japonya, Tayvan ve Güney Kore ile; Rusya’yı, Ermenistan ve İran’la çevreleme politikası yürütüyor. Hindistan’daki G-20 Zirvesi’ne Rusya ve Çin devlet başkanları katılmadı. G-20’nin hemen ardından Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un Rusya’yı ziyaret etti. Çin ise Rusya ve Kuzey Kore ile bağlarını güçlendirerek bu hamleye karşılık vermeye çalışıyor.

İRAN-ABD GİZLİ GÖRÜŞMELERİ

Reisi Biden cevapBurada ABD ile gizli işbirliği içine giren ülke ise İran. Şimdiye kadar ABD ambargosunu Çin ve Rusya desteği ile aşmayı başaran İran’ın son dönemlerde ABD ile ilişkilerini düzeltmek için bir dizi gizli görüşmeler yaptığı ifade ediliyor.

İRAN’IN 7 MİLYAR EURO PARASI

Hatta ilişkilerin belli bir seviyeye getirildiği söyleniyor. ABD’nin, İran’ın Avrupa bankalarında olan dondurulmuş hesaplarından 7 milyar Euro’yu serbest bıraktırmayı taahhüt ettiği ifade ediliyor. 7 milyar Euro’nun Güney Kore üzerinden ve 6-7 değişik kanaldan İran’ın hesaplarına gireceği söyleniyor. Bu ilişkiler ağı Ermenistan’ı kışkırtan ve Zengezur koridorunu engellemeye çalışan İran’ın arkasında “Büyük şeytan” dediği “ABD mi var?” sorusunu gündeme getiriyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;