SİYASET

Abdulkadir Selvi : 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı ile Başbakan hangi kritik kararı aldı

Tarih
24 Ağustos 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile dönemin Başbakanı Binali Yıldırım 15 Temmuz gecesi bir karar alıyorlar.

O karar ve ardından gelen kararlı mücadele belki Türkiye’nin darbeler tarihinin yönünün değişmesini sağlıyor. O kararı aktaracağım. Ama önce Türkiye’nin darbe gerçeğine ve tarihi kırılma anlarında verilen kararların tarihin akışını nasıl etkilediğine değinmek istiyorum. AK Parti yarın 22. yaş gününü kutlayacak. Bu 22 yılın 21 yılı iktidarda geçmiş. Peki AK Parti 21 yıl kesintisiz olarak iktidarda kalmayı nasıl başardı? Ya da başka bir deyişle, Erdoğan şimdiye kadar girdiği 17 seçimi kazanmayı nasıl başardı?

KARAR ANI

Siyasette kırılma anları vardır. İsmet Paşa 12 Mart’ı destekledi, Ecevit karşı çıktı. Ecevit lider oldu, İsmet Paşa siyasete veda etmek zorunda kaldı. Yeltsin tanka çıktığı için Rusya’nın devlet başkanı oldu. Salvador Allende Şili’de darbecilerle girdiği çatışmada öldürüldüğü için demokrasi kahramanıdır. Bizde de darbe olur. Darbeciler ya başbakanı asar ya da başbakan şapkayı alır giderdi. Bu çarkı tersine çeviren Erdoğan oldu. Erdoğan ülkenin makus darbe tarihini yenen lider olmakla birlikte bu duruşuyla AK Parti’nin 21 yıldır iktidarda kalmasını sağladı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında başbakan olan Binali Yıldırım’la A-Haber’de Orhan Sali’nin programında AK Parti’nin 22 yılını konuşurken fark ettim.

DARBE ÇARKI 22 NİSAN’DA KIRILDI

Bizi yolda bırakmadı, yolunu da şaşırmadı'Binali Yıldırım darbe çarkının ilk olarak 27 Nisan e-muhtırasına karşı kararlı duruşla kırıldığını anlattı. Binali Yıldırım haklı. Maalesef bizim tarihimizde muhtıra, darbe çok. Muhtıra verildiğinde hükümet gider askerin istediği yönetim gelirdi. 27 Nisan’da ise bir ilk yaşandı. Hükümet muhtıra verenlere karşı muhtıra verdi. O dönem başbakan olan Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la bir telefon konuşması var. Gece boyunca telefonlara dönmeyen Büyükanıt’a Erdoğan, “Bu ülkeyi sen mi yöneteceksin yoksa ben mi?” diye gürlüyor. 15 Temmuz gecesinde ise Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan birbirlerine bir söz veriyorlar.

KADER BİRLİĞİ

Bir anlamda ülkenin Cumhurbaşkanı ile Başbakanı kader birliği yapıyorlar. 15 Temmuz gecesi Binali Yıldırım, İstanbul’da Boğaz Köprüsü’nde bir hareketlilik olduğu bilgisini aldıktan sonra Ankara ve İstanbul’da birtakım görüşmeler yapıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arıyor. O sırada Erdoğan da bazı bilgilere ulaşmış. Başbakan ve Cumhurbaşkanı ellerindeki bilgileri birleştiriyor, bunun paralel yapının darbe girişimi olduğu sonucuna varıyorlar.

O KARAR

O anda bir karar alıyorlar. O karar belki gecenin dönüm noktası oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım şu kararı alıyorlar: “Ne pahasına olursa olsun bunlara pabuç bırakmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ucunda ölüm de olsa bunlara bu milletin emanetini teslim etmeyeceğiz.”

AK Parti bugün iktidarda 22 yılını kutluyorsa onun arkasında çoğu zaman ölümü göze alma pahasına verilen bir mücadele var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü liderliği var. Gerekirse ölümü göze alıp darbelere karşı meydan okuması var.

Bu konuşmadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Binali Yıldırım’a, “Nereye gideceksin?” diye soruyor. Binali Bey, “Karayolu ile Ankara’ya gideceğim. Yol boyunca telefonla Ankara’yla temas halinde olurum” yanıtını veriyor. Cumhurbaşkanı, “İyi olur” diyor. “Ben de uçakla İstanbul’a geleceğim. Halkı meydanlara çağıracağım. Bunlara karşı direneceğim” diye konuşuyor. Gerisini zaten biliyorsunuz. Erdoğan’ın çağrısıyla meydanları dolduran milletimiz çıplak elleriyle tankları durdurmuştu.

15 Temmuz gecesi Erdoğan değil darbeciler kazansa ne olurdu? Onu düşünmek bile istemiyorum.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;