GÜNCEL

ABD, Rusya ve Fransa'dan Pençe Kılıç açıklaması: Üç ülke de operasyona karşı çıktı

Tarih
22 Kasım 2022
İzlenme
Kişi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Pençe Kılıç Harekatı'na ve terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG'nin Gaziantep'e düzenlediği saldırılara dair açıklama geldi.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü "Suriyeli Kürt güçler" olarak lanse edilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Hafta sonu boyunca Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde hava saldırıları düzenlediğini ve Suriyeli Kürt güçlerin Türkiye'nin güneyine yeni saldırılar düzenlediğini gördük. Savunma Bakanlığı, Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıran ya da Irak hükümetiyle koordine edilmemiş askeri eylemler yoluyla Irak'ın egemenliğini ihlal eden her türlü askeri eyleme karşı çıkmaya devam etmektedir."

Açıklamada, bu tür eylemlerin DEAŞ'a karşı mücadeleyi sürdürmek ve örgütün bir daha asla dirilemeyeceğinden emin olmak gibi ortak hedefleri tehdit ettiği kaydedildi.

BİR AÇIKLAMA DA ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada ise, "ABD; Suriye ve Türkiye'de sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle içten taziyelerini ifade ediyor. Sivilleri korumak ve DEAŞ'ı yenme gibi ortak hedefi desteklemek için Suriye'de gerilimin azaltılması çağrısında bulunuyoruz. Irak'ta, Irak'ın egemenliğini ihlal eden ve koordine edilmemiş askeri eylemlere karşı çıkmaya devam ediyoruz" denildi.

RUSYA VE FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanı Catherina Colonna da Türkiye'nin Pençe Kılıç Operasyon'uyla ilgili olarak, "Türkiye'nin başka bir ülkeye saldırdığını maalesef ilk kez görmüyoruz. Her defasında endişelerimizi dile getirip sağduyu istiyoruz. Türkiye'nin endişesini anlıyoruz ancak böyle çözülmez" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Türkiye'nin kendilerine operasyon öncesi bilgi vermediğini kaydederek, "Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmeye çağırıyoruz" dedi. Lavrentyev, Moskova'nın partnerleriyle bu soruna bir çözüm bulmak için çalışacağını kaydederek, "Türk meslektaşlarımızı, gerilimi tırmandırma konusunda itidalli davranmaya çağırıyoruz" dedi.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;