GÜNCEL

Zekeriya Say : Fatih Erbakan’ın hikâyesi farklı biter mi?

Tarih
11 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Zekeriya Say

Bilindiği gibi Mustafa Kemal, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in çocukları yoktu.

Başkan Erdoğan, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz’ın çocukları ise siyasetle ilgilenmedi.

Bu isimlerin dışında kalan İsmet İnönü, Adnan Menderes, Turgut Özal, Alparslan Türkeş ve daha pek çok liderin çocukları ise ebeveynlerinin izinden giderek siyasete atıldı.

Bunların başında, CHP’nin “ikinci adam”ı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü geliyor.

Erdal İnönü'nün vefatının üzerinden 13 yıl geçtiFizik profesörü olan ve babasının, darbeci askerlerin kışladan çıkışı ile ilgili yaptığı; “Diş macunu bir defa tüpten çıktı mı, bir daha girmez” benzetmesini, “Ben denedim, giriyor.” diyerek, deneylerle çürüten oğul İnönü…

1983'te Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) başkanı olarak siyasete atıldı.1987 seçimlerinde SHP listesinden Meclis'e 99 milletvekili sokarak ikinci parti oldu ve “ana muhalefet lideri” görevini üstlendi. 91 seçimlerinde bu rakam 88 milletvekiline düştü. 1995'te ise DYP ile yapılan koalisyonda Dışişleri Bakanlığı yaptı. Turgut Özal’ın ani vefatının ardından partisinin oylarıyla Süleyman Demirel’i Çankaya’ya çıkardı. Hep “ikinci adam” olarak kalan Erdal İnönü, Demirel’in köşke çıkmasından kısa süre sonra “fizik araştırmalarına devam etme” bahanesiyle aktif siyasetten çekildi.

***

Aydın Menderes'i Kaybettik - Son Dakika Haberleri1950 ile 1960 yılları arasında ülkeyi yöneten ve darbe sonrası idam edilen Adnan Menderes’in en küçük oğlu Aydın Menderes de babası gibi siyasetçi oldu. 1977 yılında AP’den milletvekili seçilerek Meclis’e giren Aydın Menderes, 1980 darbesi sonrası siyasi yasaklı isimler arasında yer aldı. Daha sonra “Büyük Değişim Partisi” adıyla kendi partisini kuran Menderes, bir yıl sonra yeniden açılan Demokrat Parti ile birleşerek bu partinin başına geçti. 1995 seçimlerinde kendi partisi yerine Refah Partisi listelerinden girerek milletvekili seçildi. 1999 seçimlerinde bu defa Fazilet Partisi üzerinden Meclis’e girdi. 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi DYP’ye geçti ancak partisi baraj altında kaldığı için Meclis’e giremedi. 2006’dan 2010’a kadar gazetelerde köşe yazıları yazan Menderes, 2011’de vefat etti.

***

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal dönüyor: "Türkiye'nin ihtiyacı budur"8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal da babasının soyadını avantaja çevirmeye çalışan lider çocukları arasında yer alıyor. Babasının vefatının ardından önce ANAP’a muhalif olan Ahmet Özal, 1999’da vefalı Malatyalılar sayesinde bağımsız milletvekili seçildi. 2009 yerel seçimlerinde ANAP’ın İBB adayı olan Özal, ardından Demokrat Parti genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2014’te ise Ana Parti'yi kurdu. 2015’te Saadet Partisi Mardin milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi. 2023’te, 7 partinin ortak cumhurbaşkanı aday adayı oldu ancak gerekli 100 bin imzayı bile toplayamadığı için adaylığı resmileşmedi. Dolayısıyla hayalini kurduğu koltuğa bir türlü oturamadı.

***

AKP'li Tuğrul Türkeş'in doktor kızı da Türkiye'den ayrıldı! | Bursa Haberleri | Bursa MuhalifÜlkücü hareketin efsane lideri Alparslan Türkeş’in oğulları da babasının izinden gitmeye çalıştı. Türkeş’in vefatından sonra babasının partisi MHP’ye vekâlet eden Yıldırım Tuğrul Türkeş daha sonra partiden ayrılarak Aydınlık Türkiye Partisi’ni kurdu. Akabinde DYP ile ittifak yaptı. 2007’de tekrar MHP’ye dönen Türkeş, 2015 yılında AK Parti saflarına katıldı. Üvey kardeşi Ahmet Kutalmış Türkeş de 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e girdi, daha sonra partiden istifa etti.

***

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın kız kardeşi: “Bütün haklarımı gasp ettin. Ablasına bunu yapan millete ne yapar?'' - Serbestiyet2020 yılında korona virüsten ölen Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş’ın oğlu Hüseyin Baş da babasının partisinin başına geçenlerden. Çok istemesine rağmen 6’lı masaya bile alınmayan Hüseyin Baş, şimdilerde babasından kalan partinin başında dans edip şarkı söylüyor. Muhtemelen de siyasi hayatı böyle sürüp gidecek…

***

Örneklerden de anlaşılacağı üzere “veliahtlar” arasında şu ana kadar siyasette iz bırakan neredeyse kimse çıkmadı.

Babasının soyadına güvenip siyasete girenler, babasının özelliklerini taşımadıkları için silindi gitti.

Şimdi de Milli Görüş’ün kurucusu ve 54’üncü hükümetin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, “lider çocuğu” olmanın nimetlerinden istifade etmek istiyor.

Fatih Erbakan, babası Necmettin Erbakan'ı anlattıErbakan Hoca’nın ilmek ilmek işleyerek hazırladığı toplumsal taban nedeniyle diğer siyasetçi çocuklarından çok daha avantajlı olan Fatih Erbakan,  bir araştırma şirketinin 2011 yılında yayınladığı “geleceğin potansiyel liderleri” listesinde ilk ona girmişti.

Son seçimlerde aldığı oy oranı da Fatih Erbakan’daki potansiyeli gözler önüne seriyor.

Doğru bir strateji uygulaması halinde lider çocukları arasındaki bu makûs talihi yenmesi işten bile değil.

Tek sorun, Fatih Bey’in fazla ihtiraslı bir profil çizmesi…

90’lı yıllarda henüz üniversite öğrencisiyken Cuma namazlarına üstü açık lüks arabasıyla giden…

Mine G. Kırıkkanat on X: "Fatih Erbakan'ın “15 yaşındaki kızlarda cinsel olgunluk” arayışı, Adnan Oktar'dan aldığı feyz ve 1990'lı yıllarda altına çekilen üstü açık bir Mercedes'le başlamıştır❗️ https://t.co/aDyE0o9wTn" / XLüks aracıyla ilgili sorulara “daha iyilerine de bineceğiz” diye cevap veren Fatih Bey, Erbakan Hoca’nın vefatının ardından ilk olarak babasının mirası yüzünden kardeşleriyle kavgaya tutuştu.

Akabinde, “Babamın partisi” diyerek Saadet Partisi’nin liderliğine aday oldu fakat

2014 yılında yapılan 5. olağan kongrede rakibine yenildi.

Bu defa, geçmişte Refah Partisi, Fazilet Partisi ve son olarak Saadet Partisi’ne ev sahipliği yapan Balgat’taki parti binasını, “babamın binası” diyerek mahkeme kararıyla aldı.

Yeniden Refah Partisi’ni kurarak bu binayı partisinin genel merkezi yaptı.

Bu kez de partisinin yüzde 2.8’lik oyuna rağmen, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’na destek verme karşılığında “babasının talebesi” Erdoğan’dan 2 büyükşehir ile 35 ilçe adaylığı istiyor.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, dün gece katıldığı bir televizyon programında, açık açık AK Parti’den Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri ile 35 tane de ilçe belediyesini talep ettiklerini söyledi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;