GÜNCEL

Zekeriya Say : CHP ve İngiliz dostları 100. yılda neyi kutlayacak?

Tarih
03 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Zekeriya Say

Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk Milli Eğitim Bakanı Dr. Rıza Nur ve arkadaşları, talebelik yıllarında Sultan Abdülhamid’i sıkıştırmak için İngiltere’den yardım isterler..

 Üsküdar’da el koydukları vapur ile Sirkeci’ye, ardından da yürüyerek Beyoğlu’nda bulunan İngiliz sefaretine ellerinde pankartlarla giderek, “Dünyanın denizlerini İngiliz donanması doldursun sonra da İngiltere, Türk’ün hürriyetine yardım etsin” niyazında bulunurlar.

 İttihatçılardaki ‘İngiliz aşkı”, daha sonra devamı niteliğindeki CHP’ye de sirayet etmiştir.

“Karaoğlan” lakaplı Bülent Ecevit’in, İngiltere’de ateşe yardımcılığı yaparken, bazı İngilizlerle sıkı ilişki kurduğu ve oradan gelen sempatiyle, “İngiliz Demokrasisi’ni Türkiye’de uygulamak” niyetinde olduğu iddia edilmişti. 

Yıllarca kendisini ‘Türk milliyetçisi’ olarak pazarlayan Mansur Yavaş, CHP’ye geçtikten ve 2019 yılında, ABB Başkanlık koltuğunda oturduktan iki ay sonra, üstelik Ankara’yı basan ve 3 kişinin öldüğü sele rağmen İngiltere’ye tatile(!) gitmişti… 

Yavaş’tan birkaç gün sonra, özellikle operasyon üssü Chatham House’un bulunduğu Londra’ya giderek Abdullah Gül fotoğrafı önünde poz veren..

İstanbul halkı kar yağışı nedeniyle felç olan trafikte ölüm kalım mücadelesi verirken, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Chilcott ile balık keyfi yapan Ekrem İmamoğlu’nun , “beginner” seviyesine rağmen her fırsatta İngilizce konuşmaya çalışması bile durumunu özetlemeye yetiyor.

Peki ya, 1 Mart 2011 tarihinde, İngiltere’nin başkenti Londra’da Avam Kamerası’nda düzenlenen Türkiye’nin İşçi Partili Dostları grubunun 4’üncü kuruluş yıldönümü resepsiyona katılan ve muhatap bulamadığı için İşçi Parti’nin gölge dışişleri bakanı ile görüşerek geri dönen Kemal Kılıçdaroğlu için aynı şeyi söylemek mümkün mü?

*

Detaylara devam etmeden küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum.

1830’larda bu coğrafyada görev yapan ve İngilizlerin Osmanlı politikasını şekillendiren beyinlerden birisi olan Lord Palmerson, ‘’İngiltere’nin ebedi dost ve düşmanları yoktur, değişmez çıkarları vardır” sözüyle ünlüdür. 

İngilizler, “CHP Genel Başkanı” sıfatıyla 2011’de İngiltere’ye geldiğinde yüzüne bile bakmadıkları Kılıçdaroğlu’nu, anlaşılan  “dostlar” listesinin üst sıralarına yazmış görünüyor.

Kısa bir süre önce İngiliz ekonomi dergisi The Economist, yayımladığı manşet haberinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimlerindeki rakibi” olarak tanıtarak, “Erdoğan’ın Muhtemel Rakibiyle Tanışın” başlığını kullanmıştı.

İmamoğlu ile yediği balık ile gündeme gelen Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott bile adeta İmamoğlu’na mesaj gönderircesine, Türkiye’den ayrılmadan 2 hafta önce 8 Haziran 2022’de Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’ndeki makamında ziyaret etmişti. 

Bu süreçte bendeniz, “ajan” kimliğiyle bilinen ve Türkiye’den ayrılırken, “DNA’mı burada bırakıyorum” diyen İngiliz sefiri Dominick Chilcott’un serencamını anlatmış ve Türkiye’nin 100. yılına yönelik mesajını hatırlatmıştım. O gün fark edemediğim bir ipucunu hatırlatmak için yazının o kısmını aynen aktarıyorum: 

“Sir Dominick John Chilcott. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi… 1980’li yıllarda Türkiye’de bulundu. Henüz 20’li yaşlarında iken uzun süre ülkemizde çalıştı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;