DÜNYA

Serdar Turgut : Washington’dan yaklaşan ciddi yeni tehdidi görelim

Tarih
08 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

AMERİKA’nın yaptıklarını, yapacaklarını düşünürken nedense yıllardır düşünme süreçlerimize hiç dahil edilmeyen Amerikan Kongresi’nde hava Türkiye aleyhine o kadar ağırlaşmış durumda ki, deyim yerindeyse Kongre, Türkiye karşıtı düşüncelerle fokur fokur kaynamakta.

Bu durum da Türkiye’ye yönelik bir dizi olumsuz politikanın Beyaz Saray’a empoze edilmesine yol açacağının göstergesi olarak görülüyor Washington’da. “Yönetime empoze edilmesi” kavramını vurguluyorum; çünkü şu anda burada Kongre’nin dış politika konusunda “yönetimden bağımsızlığını ilan ettiği” konuşuluyor.

TEHLİKELİ GELİŞME

Bunun anlamı da şöyle anlatıldı bana: Normalde Kongre’de Türkiye aleyhine bir hava oluşsa ve Kongre, Türkiye’nin Amerika için stratejik önemine dikkat etmeyerek ilişkileri bozacak adımları atmayı düşünse bile son anda yönetim devreye girer ve ikna yoluyla bunların olmasını engelleyebilirdi.

Kongre’deki son havaya bakılırsa Rusya’yla ilgili olarak bu süreç işletilmediği gibi Türkiye’ye yönelik de işlemeyecek gibi görünüyor. Yani yönetim şu anda “Türkiye aleyhine bazı adımlar atılması Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarına aykırıdır” dese bile Kongre bunu dinlemeyerek bazı adımları atmak için harekete geçmeye hazır.

1974 SİLAH AMBARGOSU ÖNCESİ GİBİ BİR HAVA

Uzun yıllardır Türkiye bağlamında Washington’un iç işleyişini izleyen tecrübeli bir uzman, Kongre’deki bugünkü havanın 1974 yılında konulan ve 4 yıl süren silah ambargosu öncesindeki havaya benzediğini, Türkiye karşıtlığının çok artmış olduğunu anlattı.

Temsilcilerin ve senatörlerin hemen hepsi, Türkiye’de tutuklu olan Rahip Brunson nedeniyle olağanüstü seçmen baskısı altında. Ofis telefonları gün boyu susmuyor; seçmen Brunson’un serbest bırakılması için Kongre üzerinde büyük baskı yaratıyor. İki partiden de üyelerin imzalayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilen Brunson’un serbest bırakılması mektubunda 66 üyenin imzası bulunuyordu. Şimdi sayısı daha da artan çoğunluk, yönetimi hiç dinlemeden bazı yaptırımlar getirip Türkiye’ye siyasi baskı yapmayı planlıyor. Parası ödenmiş F-35’lerin gönderilmesini bazı şartlara bağlama girişimi de aslında bir tür ambargonun fiilen başladığı anlamına geliyor.

POMPEO’NUN DURUMU

Yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo aslında eski üyesi olduğu Kongre’nin Türkiye aleyhine alacağı kararlara temelde karşı değil, ama bu adımların dış politikada yapılacak bazı stratejik hamleleri şu anda baltalayabileceğini düşünüyor. Ancak Kongre’nin nasıl çalıştığını çok iyi bilen Pompeo, dış politikayı planladığı biçimde yürütmesine Kongre tarafından müdahale edilmesine karşı fazla bir şey de yapamayacağını çevresine ifade ettiği söyleniyor.

Pompeo, Türkiye’ye yönelik stratejileri yeniden düşündüğü bu dönemde, Kongre’nin getirebileceği bazı yaptırımları da strateji belirleme çalışmasının boyutlarına ilave etmek zorunda kaldı.

TÜRKİYE YANLILARI NEREDE?

Çok kısa süre öncesine kadar Kongre içinde gerektiğinde Türkiye’yle ilişkinin iyi gitmesi için çaba gösteren ve Türkiye’ye sempatiyle bakan“Turkish Caucus” adlı bir oluşum vardı. Ancak bu grup, ABD’deki koruma olayından sonra ortadan yok oldu ve şu aralar Türkiye lehine tek bir kişi bile söz söylemiyor Kongre’de.

GEÇİCİ SİLAH AMBARGOSU

Yarın saat 10.00’da (TSİ 17.00) Amerikan Temsilciler Meclisi, 717 milyar dolarlık yıllık savunma bütçesinin harcama maddelerini açıklığa kavuşturan metni açıklayacak. Bu bütçenin içine bir madde eklenerek Türkiye’ye silah satışlarına “geçici durdurma” getirilmek istendiği öğrenildi. Buna göre Savunma Komisyonu, Savunma Bakanlığı’ndan bir Türkiye raporu isteyecek. Bu raporun hazırlanmasına kadar silah satışlarına geçici durdurma kararı getirebilirler. Raporun sonucuna göre de ya silah satışı yasağı kalıcı olabilir ya da geçici yasak kaldırılıp satışa devam edilir. Türkiye’ye silah satışının durdurulması meselesini de Savunma Komisyonu Başkanı Mac Thornberry’nin açıklayacağı belirtiliyor. Bakan Mattis de sorulara cevap verecek.

Habertürk
8 Mayıs 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • HAK DAVA

    09 Mayıs 2018 11:11
    1 0
    BİR ZAMANLAR İHA VE SİHA LARIDA VERMEMİŞ AMBARGO UYGULAMIŞLARDI ŞİMDİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ BOŞ VERİN NE DEMİŞLER KÖTÜ KOMŞU MAL SAHİBİ YAPAR.BİZDE TÜRKİYENİN ULUSAL GÜVENLİK ALANINDAYIZ İZLEYİN VE GÖRÜN VERMEDİKLERİ O SİLAH VE UÇAKALRIN TAMAMINI KENDİMZİ ÜRETECEĞİZ.EMİN OLUN BİR ÇOĞUNUN PROJESİ HAZIR BİLE ONLARDA MAL MAL BAKACAKLAR
  • memati

    09 Mayıs 2018 08:46
    1 0
    İnşaallah silah vermezlerde bizde kendimiz daha iyisini daha ucuzunu yapmaya başlarız, bugüne kadar olduğu gibi , en kötü ruslardan ,çinden alırız o zaman daha sinir olurlar
  • Müslüm

    08 Mayıs 2018 20:05
    4 0
    Vay bre ne papazmış hee.. Papaz değil de sanki cia'nın küresel darbecilik, devirme ve misyonerlik koordinasyon merkezi prime başkanı. Cüce sandık adam Amerika'yı salladı. Kuyruğun en yağlısını yakalamışız, bırakılır mı vre!
  • Edip Sezer

    08 Mayıs 2018 18:30
    2 0
    Serdar turgut'un üslubu endişe verici, direk tercüme modunda bir üslup. Zerre fikri mukavemet yok. Kasıtlı olmadığnı umuyorum.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;