DÜNYA

Serdar Turgut : Türkiye hakkındaki o tweet'ten sonra Trump Bolton'a ne dedi?

Tarih
11 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Bugün tek bir adamın John Bolton’un ruh halini çözümlemeye çalışacağım. "Tek bir adamın ruh halinden bize ne, bize yönetimin kararlarını anlat" diye düşündüğünüzü duyuyor gibiyim şu anda bunu okuduğunuzda.

Ancak çözümlemeye çalışacağımız o ruh hali Başkan Trump’ın şu anda tüm dış politika kararlarının yönünü belirleyen ulusal güvenlik danışmanına ait olunca o zaman işin rengi değişiyor. Çözümleme daha önemli ve hatta bizim ulusal güvenliğimizi de ilgilendirir bir hal alabiliyor.

ORTAM ANALİZİ

Ben Washington’da randevularıma giderken eğer bir yemekte buluşmuyorsak ve kaynağın odasına gidiyorsam, odaya ilk girdiğimde duvarlarında nasıl fotoğraflar olduğuna ve masanın üzerinde özel sembolik değeri olan eşyalara dikkat ederim. Bu detaylar biraz sonra bana bazı şeyler anlatacak ve büyük ihtimalle yalan da söylemeye çalışacak kişinin ruh hali hakkında ipuçlarını verir.

Ben John Bolton’u makam odası ortamında hiç görmedim. Ama bunu görmüş olan gazeteci arkadaşlarım var. Gözlem güçlerine güvendiğim, sağlam karakterli gazeteciler bunlar. Onların bana anlattıklarından ve yazdıklarından çıkardığım kadarıyla önümüze şöyle bir John Bolton ruh hali ortaya çıkıyor:

 

HER AN SÜRPRİZ KARAR ALABİLİR

1- Resmi toplantı yaparak karar vermeyi hiç sevmiyor. Tercih ettiği yöntem duvarında asılı bir eski fotoğraftan belli. O fotoğrafta George Bush başkanlık döneminde Oval Ofis'te masasının yanında ayakta durmuş ve etrafında ulusal güvenlik kadrosunun tüm önemli adamları bir daire olmuşlar, Belli ki önemli bir karar alınıyor. Bolton da böyle spontane, ayak üstü konuşmalarla karar almayı tercih ediyor. Hatırlayın Türkiye’ye geldiğinde İbrahim Kalın ile böyle ayakta konuşurken bir fotoğrafı çekilmişti.

MASASINDA EL BOMBASI

2- Masasının üstünde oldukça ağır olan sahte bir el bombası duruyor. Bunu evraklar, dosyalar dağılmasın diye ağırlık olarak kullanıyor. El bombası seçimi Bolton’un savaş hayranlığının bir sembolü tabii ki. Bolton ele alınan konu ve ülke ne olursa olsun ikinci cümlesinde sorunu bombalamayla, hava harekatıyla çözmeyi öneriyor. Bu Washington’da biliniyor. İran’a karşı politikalar yönetimde konuşulurken Bolton İran’ın da bombalanmasını önermiş ama bu o zamanki Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly tarafından veto edilmişti. Venezuela’yı işgal planını da hazırlatan John Bolton. Bunlar bilindiği için masadaki o el bombası Washington dünyası açısından hiç şaşırtıcı değil.

ÖVÜNDÜĞÜ İRAN KARARI

3- İran'a ambargo kararını aldırmaktaki rolünden gurur duyuyor. Trump o kararı imzalarken çekilmiş fotoğrafını imzalayıp Bolton’a göndertmiş o da bunu da duvarına asmış. İmzalı fotoğrafı bizzat getirenin Ivanka Trump olduğu da söyleniyor Washington’da. O imzada kullanılan kalem de Trump tarfından ona hediye edilmiş masasının üstünde duruyor.

'GÖRDÜN MÜ TÜRKİYE HAKKINDA YAZDIĞIMI'

4- Kendisini ziyaret eden gazetecilere Başkan'la ne kadar yakın ilişkisinin olduğunu anlatmayı seviyor. Örneğin onun anlattığına göre Trump, Türkiye’yi ekonomik açıdan tehdit eden tweet’ini atıktan sonra hemen Bolton’u aramış ve "Gördün mü bak ne biçim tweet attım" demiş. Anladığım kadarıyla son derce ciddi konularda bile aralarında ergen çocuklar gibi konuşabiliyorlar bunlar.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;