DÜNYA

Serdar Turgut : Las Vegas’ın kodları

Tarih
04 Ekim 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
KURŞUNLAR insanların üstüne yağmaya başlayınca herkesin ilk düşüncesi, bunun bir terör saldırısı olduğu yönündeydi. Çünkü terörde de istihbarat birimlerinin “copycat attack” (taklit eylem) diye adlandırdığı, yani daha önce uygulanmış terör yöntemlerinin yeniden denenmesi olgusu var.

Yolda yürüyenlere arabayla saldırı, Ariana Grande konserinde patlama, Paris’teki ve Miami’deki saldırılardan sonra DEAŞ’ın bir daha böyle bir saldırı denemesi şaşırtıcı gelmiyordu buradaki birimlerce.

Nitekim DEAŞ da bu algıyı lehine çevirerek Amerikan yetkililerinden henüz bağlantı bulunmadığı açıklamaları gelirken kendi sitesinde bunu üstlendi. Yetkililer bu durumun DEAŞ açısından “maliyeti olmayan eylem türü”ne uyduğunu söylüyorlar.

Yani bir insan başka nedenlerle saldırı düzenlediği zaman DEAŞ bunu da üstlenerek istihbarat örgütlerinde ve halkın içinde kafa karışıklığı ve korku yaratabiliyor. Eğer yeni delil çıkmazsa otoriteler bu yazı yazılana kadar böyle düşünüyorlardı.

BOMBA MALZEMESİNİ NASIL AÇIKLAYACAĞIZ?

Yetkililer bunları söylüyorlar da ateş açtığı 32’nci kattaki odada ölü bulunan katilin evinde neden bomba yapmaya yarayan malzeme bulunduğu açıklanmadı. Tamam adam psikopat olabilir; babası da 1960’larda FBI’ın “en çok aranan kişiler” listesinde yer alan banka soyguncusu bir psikopatmış.

Oğlunun da hasta olması ihtimali çok fazla, ama bu bomba malzemeleri uzmanlara “Acaba gerçekten bir DEAŞ bağlantısı var mı?” sorusunu da sordurdu.

DEAŞ YENİDEN EYLEME BAŞLIYOR

- Irak ve Suriye’de büyük darbe yiyen DEAŞ’ın, Libya’da merkezi gücün kontrolü altında olmayan bölgelerde yeniden örgütlenmeye gittiği ve Batı’da yapılacak yeni eylemleri bu bölgeden organize etmeye başladığı belirtiliyor Washington’da.

- Bir terör örgütü şüphesi olmasına rağmen saldırıyı düzenleyen kişi, ne yaşıyla ne de hayat hikâyesiyle terör sanığı şüphesine uygun bir profile sahip değil. Eğer araştırma sürecinde onun bile DEAŞ için hareket ettiği ortaya çıkarsa bu istihbarat birimleri açısından korkulu rüya oluşturacak. Çünkü golf sahası bile bulunan bir sitedeki villada oturan ve geçmişte hiç sabıkası bulunmayan bir Amerikalının bunu yapmış olacağı anlamına gelecek.

FBI şu anda DEAŞ bağlantısı olmadığını söylese bile bu olasılık ileride yaratacağı bilinmezlik ortamı nedeniyle hem DEAŞ’ın çok işine yarayacak hem de istihbarat kuruluşlarının işini çok zor hale getirecek.

- Las Vegas bugün Amerika’nın en fazla intihar oranının olduğu şehir. Bunun kumar kayıplarına bağlı yönü olsa bile Amerika’nın genel ortalamasının neredeyse üç misli intihar oranını bu durum tek başına açıklayamıyor. Bölge, insanların ruh sağlığının kolay bozulabildiği bir yer galiba. Buna bir de silahlı dolaşmanın özgürlükle özdeş tutulduğu ortamı da koyarsanız sonuçta işte böylesine felaketler yaşanabiliyor.

- Cumhuriyetçi Parti, özellikle partinin Trump’a oy veren kemik seçmeni silahtan vazgeçmeyecek ve bunu elinden almaya çalışan insanlara savaş da açabilir. Silah şirketleri ise ekonomik çıkar için bunlara destek veriyor. Bu nedenle bu saldırıdan sonra bile silah satın alınmasına bazı kısıtlamaların getirileceği yolunda bir umut yok. Nitekim olayın ardından Başkan Trump’a bu konu sorulduğunda, herhangi bir cevap vermemeyi tercih etti.

Habertürk
4 Ekim 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • sedat kalfa

    05 Ekim 2017 12:08
    0 0
    dasındaki silah ve mermileri herhalde kargalar getirmedi bu olay tamamen istihbarat servislerinin işi
  • Göktürkler

    05 Ekim 2017 00:16
    1 0
    Bu olayi ya ingilis gizli servisi yada America gizli servisi dir Film izledik
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;