DÜNYA

Serdar Turgut : İran’ a‘Ayetullah Mike’ operasyonu başladı

Tarih
18 Ekim 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

 AMERİKA, bölgede gittikçe güçlenen, Irak ve Suriye’den İsrail sınırına yakın Hizbullah gücüne kadar güç koridorları oluşturan İran’a karşı sert tavırlar konulması gerektiğini düşünüyor. Yani ABD Başkanı Trump’ın son nükleer anlaşmayı onaylamadan kongreye yeni tedbirler alması için göndermesinin, aslında nükleer anlaşmaya İran’ın uymamasıyla alakası yok. Hatta bu anlaşmada imzası olan diğer birçok ülke gibi Amerika’nın da aslında İran’ın anlaşmaya uyduğunu bildiğini söyleyebiliriz. Bunu da “Teknik olarak uyuyor olabilirler ama anlaşmanın ruhuna uygun hareket etmiyorlar” şeklinde ifade ediyorlar.

Yani anlayacağınız Amerika İran’a karşı zaten sertleşecekti, “Nükleer anlaşmaya uymuyorlar” tavrı sadece bir vesile olarak kullanıldı.

Bu, Amerika’nın yeni kararı da değil. Ben bunların olacağını, 5 Haziran tarihinde “CIA’nın Ayetullah Mike’ı ve İran” başlıklı yazımda yazmıştım. “Ayetullah Mike” lakaplı Michael D’Andrea, geçmişte planlayıp uygulattığı sert ve gizli operasyonlar nedeniyle CIA içinde bile ismi korku yaratan bir ajan. Onun İran ile ilgili operasyonların başına getirilmesini ben o tarihte, “Amerika gerekirse güç kullanmayı da içeren gizli operasyonlar ile İran’ı karşısına alıyor” diye anlatmıştım. Ajana “Ayetullah Mike” denilmesi kendisinin de Müslüman olmasından ve İran hakkında bilgili olmasından kaynaklanıyor.

Anlayacağınız, nükleer anlaşmanın kongreye gönderilmesi aslında iki ülke arasındaki ilişkiyi sertleştirip Ayetullah Mike’ın devreye tam girmeye başladığını gösteriyor.

Washington’daki uzmanlar, bölgemizde Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmelerle birlikte İran ve onunla bağlantılı grupların çok fazla güç kazandığını ve İsrail sınırına kadar uzanan Hizbullah’a bağlantı yolları açtığını düşünüyor. İsrail de İran’a karşı bir şeyler yapılması için Washington üzerinde baskısını sürdürüyor.

İŞİN TÜRKİYE BOYUTU

Bu nedenle Türkiye’ye karşı zaten önyargılı olan ve son derece olumsuz düşünceleri bulunan CIA Başkanı Mike Pompeo, bölgede İran ile ortak hareket etmeye başlayan Türkiye’ye de karşı acilen bir şeyler yapılmasını savunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yaptığı son ziyarette İsrail aleyhine söylediği laflar, işte bu yüzden Washington’da alarm zilleri çaldırdı. Buradaki yetkililer, “Türkiye bölge hakkında konuşmak için tabii ki İran ile bağlantı kuracak ama İran’da İsrail aleyhine konuşmak tamamen farklı algılanıyor burada” diyor.

Önümüzdeki günlerde bölgemizde CIA’nın faaliyetlerini artırmaya başlaması bekleniyor. Bu İran’a yönelik olarak çoktan başladı bile. “Türkiye’nin bu sürecin dışında kalacağı beklenmemeli” diyor bölgede konuya hâkim insanlar.

Habertürk
18 Ekim 2017

 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;