DÜNYA

Serdar Turgut : FBI’ın FETÖ soruşturması

Tarih
26 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

TÜRKİYE’nin birçok dosyayı iletmesine ve sürekli diplomatik baskı yapmasına rağmen konu hakkındaki dosyasını bir türlü hareketlendirmeyen FBI sonunda FETÖ ile ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma başlattı.

“20 eyalette soruşturma başlattılar” demeciyle Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından ilk kez duyurulan bu soruşturmanın ne hakkında olduğu ve ne anlama geleceğini araştırmak için konunun uzmanı birçok kaynakla görüştüm.

Bunların sonucunda şöyle bir görünüm çıktı ortaya.

- Soruşturmayı ilk kez FBI’ın Cleveland şehri bürosu başlatmış. Soruşturma özellikle oradan Amerika’nın orta batısındaki diğer bölge şehirlerine yayılmış. Bana tam şehir sayısı verilmedi ama Dışişleri Bakanı’nın verdiği rakam olan 20 olması ihtimali çok yüksek.

- Bana verilen bilgiye göre soruşturmanın konusu “Concept Schools” adı verilen FETÖ okulları. Bu okullara aktarılan bağış paralarının deklare edilmiş olan amaçlarına uygun kullanılmadığı ve bu okulların kurumsal kimlikleri kullanılarak Türkiye’den gelen birçok Türk vatandaşına çalışma izninin usulsüz çıkarıldığı iddiası da soruşturuluyor.

ROBERT AMSTERDAM

- Bu soruşturma Amsterdam&Partners adlı hem Londra hem de Washington’da büroları bulunan ve Türk devletiyle koordineli çalıştığı söylenen avukatlık bürosunun bir süredir FETÖ örgütünün işleriyle ilgili yaptığı takip ve araştırmalardan bağımsız.

Bu konuda “Empire of Deceit: An Investigation of the Gulen Charter School Network” adlı çalışması Türkiye’de de “Aldatma İmparatorluğu: Gülen Sözleşmeli Okul Ağı Üzerine Bir Araştırma” adıyla yayınlanan Amsterdam&Partners’ın ortağı avukat Robert Amsterdam, kitabın tanıtım toplantısında “Umarım bu çalışmam örgüt hakkında Amerika’ya bir uyarı etkisi yapacaktır” demişti.

Bu çalışmayı incelemiş olma ihtimali büyük olsa da FBI’ın kendi bağımsız kaynaklarına dayanarak ayrı bir soruşturma başlattığı belirtiliyor.

Robert Amsterdam’ın FETÖ’cülerin Türkiye’ye iadesi için dava açma girişiminin Türkiye’de darbe girişimi gibi konuların mahkemesinin yetki alanında olmadığını söyleyen hâkim tarafından kabul edilmediğini söyleyen kaynaklar, FBI soruşturması sonucunda da bir iade kararı hemen alınmasa bile soruşturmanın içeriği nedeniyle örgütün liderliğine bir dava açılması ihtimali olduğunu söylüyorlar.

AL CAPONE HATIRLATILDI

Bu soruşturma hakkında bana bilgi veren bir kaynak “Al Capone davası”nı hatırlatarak şunları söyledi: “O dönemde devlet, ünlü gangster Al Capone hakkında suçlu olduğunu bilmesine rağmen bir davayı usulüne uygun açamıyordu. Sonunda onu bir vergi kaçırması soruşturması gerekçesiyle tutuklayıp içeriye attı. Bu FETÖ soruşturması da bana bunu hatırlatıyor. FETÖ hakkında Türkiye’deki darbe girişimi nedeniyle burada bir dava açamasalar da FBI şimdi örgütü yine usulsüz olduğu iddia edilen parasal bir işlem yüzünden sıkıştırmaya çalışıyor gibi gözüküyor.”


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;