SİYASET

Serdar Turgut : Eyvah artık darbe yapmayacaklar!

Tarih
19 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Aslında acınacak durumdalar. Ama acımanın yanı sıra ruh hallerinin çözümlenmesi, anlaşılması da Türkiye’nin geleceğinin daha sağlıklı olması için gerekiyor.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızının nikâhında şahitlik yaptı diye, kafaları ve gönülleri 1960’larda kalmış bir kitle neredeyse çılgına döndü.

Ülkedeki makul insanlar, “Ne var bu kadar tepki verecek; Genelkurmay Başkanı aslında resmen komutanı konumunda olan Cumhurbaşkanı’nın kızının nikâhına neden gitmesin ki” diye düşünüp geçip gitseler de, bu belirli kitle sanki büyük bir felaketle karşı karşıyaymışız gibi davranıyor.

TAM BİR FELAKET

Gerçi onlar açısından gerçekten de bir felaket söz konusu. Cumhuriyetimizin kurucu iradesini yaratan tarihsel koşulları göremeyen ve onu bu koşullardan soyutlayarak düşünmek isteyen bu insanlar, o zamandan beri düzeni sağlama görevinin nihayetinde orduda olduğunu düşünegelmişlerdir.

Bu hissiyatın teorisi yapıldığı zaman da ordu, “modernleşmenin bir tarihi aracı ve bunu demokrasi pahasına sağlayacak gücü” olarak algılandı.

Merkezde yer alan tüm partiler de nüvelerinde bazen açık bazen gizli olarak bu duyguları taşıdılar. Onlar için ordu daima son analizde işlere el koyucu, terbiye edici kurumdu.

‘MERKEZ’İN YIKILIŞI

AK Parti iktidara gelince ülkenin geleneksel merkez yapıları bir bir yıkılmaya başladı. Merkez medya, merkezdeki siyasi hareketler eski güçlerini kaybettiler.

Aslında bir çevre hareketi olan ve büyüyen AK Parti, yeni merkezi oluştururken, yeni Türkiye’nin yeni normalinde orduya da yeni konumlar tanımladı, onu eski düzen koruyucu konumundan çıkardı.

Aslında bu süreç gerçekte tamamlandı gibi; zira bugün ordunun komuta kademesi artık eskisi gibi düşünmüyor. Atatürk sevgisi, bugün darbeci bir tepkiye dönüşmüyor. Normalde olması gerekenler oluyor, ordu sadece görevini yapıyor.

Onlardaki zihniyet dönüşümü tamam da, yıllardır ondan medet umarak yaşayan ve son analizde işlere el koyacaklarını uman kitle bu yeni normale bir türlü alışamadı. Hâlâ eskiden olduğu gibi muhtıralar, darbe tehditleri ve kendileri için daha sevindirici olan gerçek darbeler bekliyorlar.

Bence onların bu yaşamı, boşa harcanmış, ziyan edilmiş bir yaşam. Ne global dünyanın yeni dinamiklerini, ne de yeni Türkiye’nin yeni normalini anlıyorlar.

YENİ NORMALE TEPKİ

Genelkurmay Başkanı’na son günlerde gösterilen tepkilerin temelinde de bu ruh hali var. Onlara göre ordu, normalde AK Parti’ye tepkili olmalı, bu olmayınca kabullenemiyorlar. Ve nikâh şahitliği gibi bir olay olunca da bu tür kaba, temelsiz duyguların, tepkilerin örgütleyicisi olan, daima bu tür şeylerden beslenen sosyal medya gücü devreye girip sanki Türkiye’de bu gelişmelere gerçekten de büyük tepki varmış havası yaratılıyor.

Gerçekte büyük bir tepki filan yok. Yeni normalin destekleyicisi halk, olanbiteni çoktan anlayıp kabul etmiş durumda. Tepki koyanlar gazetelerinde hezeyanlar içindeler, o da yetmezse sosyal medyada kontrolden filan çıkıyorlar. Bunlar yeni Türkiye’nin yeni normalinde katlanılması gereken şaşkın duygulardan fazla bir şey de değil.

Habertürk
19 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;