SİYASET

Serdar Turgut : ABD’deki Zarrab sorgulaması istihbarat operasyonu kokuyor

Tarih
19 Nisan 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

AKBABA’nın Üç Günü filminde beni en etkileyen sahne, filmin başındaydı. CIA’ya ait bir merkeze yine CIA’dan başka bir ekip baskın düzenleyip içerdeki herkesi öldürüyordu. Sadece “Akbaba” kod adlı şifre çözücü tesadüfen kurtuluyordu.

O merkezde, dünyada çıkan her dergi ve kitabı okuyarak içlerinde olabilecek istihbaratı çıkaran uzmanlar çalışıyordu. Baskın yapıldığına göre açığa çıkmaması gereken bir gizli bilgiye istemeden erişmiş olmalıydılar.

BEN BİR AKBABA’YIM

Yazıma böyle başlamak zorundaydım, çünkü bugün gireceğim konu hassas bir konu. Bu yüzden yanlış anlamalara yanlış kaygılara yol açabilecek her duyguyu baştan engellemeliyim ki diyeceklerimi doğru algılayıp işi yanlış yerlere çekmeye filan çalışmayın.

Ben o filmde, merkezdeki uzmanlar gibiyim. Casus kitaplarını okumak tutkumdur. Çıkmış olan esaslı tüm casus kitaplarını okuduğumu sanıyorum. Bu konuya tutkulu ve de takıntılıyım.

Reza Zarrab’ın ABD’deki sorgulaması hakkında bugün laf ederken sadece bu okuduklarımdan kaynaklanan bilgi birikimime dayanıyorum. Hiçbir bilgi kaynağım yok, konuyu kimseyle konuşmadım da. Sadece “akbabalık” yapacağım anlayacağınız.

BURAM BURAM OPERASYON KOKUYOR

Zarrab’ın ABD’deki sorgulanması hakkında yazılan her şeyi okuyorum. Bunlar bu durumda meselenin açık istihbaratıdırlar. Konuyla ilgili okuduklarımı bugüne kadar biriktirdiğim bilgiler eşliğinde tarttığımda ABD’deki Zarrab sorgulamasının buram buram operasyon koktuğunu söylemeliyim.

Bence Zarrab Amerika’da sorgulanmıyor, sadece bir şeyler hakkında istihbarat dosyası oluşturulmasına yardımcı oluyor.

Eğer Zarrab eskiden bu yana CIA ajanı idiyse şu anda yapılan sorgulamanın bir debriefing olduğu söylenebilir. Miami’den New York’a götürülüşünün bile 5 günde, yolda konaklamalarla olması da debriefing olduğu şüphesini artırıyor. Bu tür süreçlerde süreklilik, bazı konuların üstüne ara verilmeden ısrarla gidilmesi çok önemlidir.

Eğer Zarrab eskiden bu yana bir CIA ajanı değildiyse, şu anda aktif muhbir olmasına çalışıldığına eminim. Bu durumda da sorgulaması değil yeni görevinin öğretilmesi süreci yaşanıyordur.

Hangi şık doğru olursa olsun operasyonun hangi ülke veya ülkeler olacağına fazla şüphe yok. İran ve Türkiye hedef ülke potansiyelleri olarak görülüyor.

Gayet tabii ki bizi ilgilendiren, bu operasyonun Türkiye ayağının ne olabileceği.

MUHBİR KORUMA PROGRAMI

Şu aralar Zarrab’ın bölgemizde var olabilmesi şansının pek kalmadığı açık gibi. Onun son umudu -eğer baştan beri bir CIA ajanı değildiyse-, potansiyel ajan olması ya da muhbir olarak “muhbir koruma programına alınmasıdır”.

Vereceği bilgiler kıymetli olduğu ve operasyonun amacına hizmet ettiği takdirde bu imkânın ona sağlanması ihtimali büyüktür.

Muhbir koruma programlarında devlet koruması altına alınan kişilere yepyeni kimlikler ve kimlik geçmişleri ve gerekirse estetik ameliyatla yeni yüz de sağlanır. Devlet kontrolündeki bir bölgede güvenli bir eve yerleştirilir, yeni iş sağlanır ve tekrar ihtiyaç duyuluncaya kadar orada koruma altında tutulur.

O BİLGİYE GÜVENİLİR Mİ?

Türkiye’de bazı çevreler Zarrab’ın Türkiye’de bazı isimleri hedef göstereceğini umarak siyasi çıkarlarını buna dayamış gözüküyorlar. Ama şu da var, bunu da unutmayın:

Bu tür süreçlerde hem sorgulanan bilgi verir hem de sorguyu yapan sorularıyla bilgi aktarır.

Eğer sorgulanan akıllıysa bir süre sonra soruların nereye gittiğini ve kendinden neler beklendiğini anlar ve kendisini kurtarmak için yalan söylemeye, kendinden istenileni anlatmaya başlar.

Zarrab’ın şu anda yaşamakta olduğu süreçte bunların olmaması için hiçbir neden bulunmuyor.

O da kendinden istenilen türde konuşacaktır ve yalanlar söyleyecektir.

Dolayısıyla istihbarat operasyonunun, sonunda büyük bir yalana dayanması da kaçınılmazdır.

Habertürk
19 Nisan 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;