DÜNYA

Serdar Turgut : Kürtlerin Rakka oyunu

Tarih
17 Haziran 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
 Kendisine Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Eşbaşkan Yardımcısı unvanını vermiş olan İlham Ehmed birkaç gün önce bölgeden Washington’a getirildi ve Beyaz Saray’da görüşmeler yaptı.

Daha önce de Beyaz Saray’da yetkililerle görüştürülen İlham Ehmed, bu defa Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesinden sonra YPG güçlerinin orada uygulayacağı stratejiyi anlattı ve onay aldı.

Türkiye’nin bu stratejiyi iyi anlaması, oynanmak istenen oyunu iyi kavraması ve tedbirlerini şimdiden almaya başlaması gerekiyor.

Yıllardan beri Washington’daki Kürt stratejilerini anlamamda bana yardımcı olan, hatta 1990’lı yıllarda bölgeye yönelik Kürt oluşumu haritalarını görmemi de sağlayan kaynaklar, bu defa da uygulanmak istenen yeni stratejiyi anlattılar.

KADINLAR ÖN PLANDA

Yeni stratejiye göre Amerikan destekli Kürt milisleri, Rakka’ya girer girmez erkek milisler göz önünden çekilecek.

Şehre Kürt milislerin kadınlardan oluşan bölümü olan YPJ’liler şehre sokulacak. Aralarından fotojenik olanların fotoğrafları çekilip dünyaya servis yapılacak.

Washington’daki kaynaklar, Kürtlerin bazı televizyon kanallarıyla çoktan bağlantı kurup kadınların savaştaki görüntülerini yayınlatmaya başladıklarını bile söylüyorlar.

Kadınları ön plana çıkararak hem Batı kamuoyunun sempatisini yanlarına çekmeye hem de Türkiye’de demokrasinin yara aldığının yayılmaya çalışıldığı bir dönemde kendilerinin demokrat olduğu algısını yaratıp Türkiye’yle karşıtlıklarını vurgulamaya çalışacaklar.

Washington’daki kaynaklar, Rakka’da uygulanacak bu stratejinin hem PKK hem de YPG içinde bir süredir tartışıldığını belirtiler ve örgütlerin 47 sayfalık Öcalan tarafından kaleme alındığı iddia edilen bir belge üzerine stratejilerini kurduklarını söylüyorlar.

Washington’daki yönetimle yapılan konuşmalarda Kürtler, kendilerinin Suriye’nin kuzeyinde meydana getirmeye çalışacakları oluşumun bölgedeki tek demokratik oluşum olacağını, bunun da Ortadoğu’nun geneline örnek teşkil edeceğini söylüyorlar.

Beyaz Saray’da görüşmeler yapan İlham Ehmed’in bu konuyu yönetime açtığı ve yeşil ışık da aldığı belirtiliyor.

Washington’daki kaynaklar, Kürtlerin, bu stratejiyle Suriye’nin kuzeyinde bir oluşuma katiyen müsaade etmeyeceğini ve gerekirse müdahale edeceğini söyleyen Türkiye’nin ilerideki olası müdahalelerini de zorlaştırmayı amaçladığını söylüyorlar.

Demokrasi algısının ve kadınların ön plana çıkarıldığı bir oluşuma müdahalenin kamuoyu algısı açısından zor olabileceğini söyleyen bu kaynaklar, Türkiye’nin bu stratejiye karşı çok dikkatli olması gerektiğini de vurguladılar.

PETROL ANLAŞMASI

Bölgedeki Kürtlerin her hareketini, her stratejisini takip etmekle görevli olan Washington’daki bu kaynaklar, ayrıca Rusların Kuzey Irak özerk bölgesi yönetimi ile imzaladığı son petrol anlaşmasının Suriye’nin kuzeyindeki Kürt planlarını nasıl etkilediğini de anlattılar.

Bu, kısa notla geçiştirilemeyecek kadar önemli bir konu. Bu yüzden bunu başka bir yazıda ele almayı planlıyorum. Ancak şimdiden söylemeliyim ki, bunun Türkiye’nin uzun vadeli bölgesel çıkarlarına uygun bir gelişme olabileceği yorumları var.

Habertürk
17 Haziran 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;