GÜNCEL

Salih Tuna : İdlib’de ABD neyin peşinde?

Tarih
07 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Salih Tuna

ABD'nin bölgeye müdahale ederken "terörle mücadele" veya "demokrasi götürme" retoriğini nasıl çalıştırdığını artık hepimiz biliyoruz.
Suriye özelinde de DEAŞ'ı dillerinden düşürmemişlerdi.
Ürettikleri bu maymuncuk "sayesinde" hem uluslararası toplumda "İslamofobik algıyı" azgınlaştırmışlar hem de Suriye'nin kuzeyinde "İkinci İsrail"i kurmak yolunda taşları döşemişlerdi.
Unutmuş olamazsınız:
Önce DEAŞ'a alan açtılar, sonra da onların yerleştiği alanları temizleyip "kara ordumuz" dedikleri (ve binlerce TIR'lık silahla donattıkları) PKK'nın Suriye kolunu yerleştirdiler.
Peki son zamanlarda "terörden" özelde de DEAŞ'tan hiç söz ediyorlar mı?
Yok.
O halde soralım: ABD'nin İdlib ilgisi nedir, nedendir?

***

Hadi Almanya'yı anlıyoruz. Nihayetinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli göçmen barındırıyorlar.
Takdir edersiniz ki, Türkiye'den sonra en büyük göçmen sayısıdır bu!
Haliyle, Almanya'nın Dışişleri Bakanı (Maas) düzeyindeki ilgisi gayet doğal.
Ya Jeffrey'nin derdi ne?
Sahi, ABD İdlib'de neyi kendine dert ediniyor?
"Muhalifleri" desem... Önce teşvik edip sonra yarı yolda bırakmadılar mı?
Baas rejiminin katliamlarını desem... Daha önce hangi katliam karşısında ne yaptılar ki?
Kaldı ki "kara ordularımız" dediği örgüt üzerinden Baas rejimiyle görüşmüyorlar mı?
İnsanlık dramı, katliamlar, yeni göçler falan desem...
Yok yok demesem daha iyi, zira komikliğin sırası değil.

***

ABD, İdlib'i Akdeniz'deki yığınağına gerekçe için mi araçsallaştırıyor yoksa Rusya'ya karşı pozisyon mu almak istiyor, tartışılır.
Ama bir şey var ki tartışılmaz:
ABD, Türkiye'nin kurduğu yeni "ittifakları" tarumar etmek istiyor.
"Arap Baharı" denilen zamazingonun ardından Türkiye'nin Suriye'ye bilfiil müdahale etmesini çok arzulamışlardı.
Hatırlatmak isterim:
Dick Cheney'nin ulusal güvenlik danışmanı John Hannah, "Erdoğan'ın, Türk ordusunu, Suriye'de süregelen karışıklığı neticelendirmek için kullanmak istememesine Obama'nın çok bozulduğunu" Foreign Policy dergisinde yazmıştı.
Tuzaklarına düşmemenin bedelini...
Taşeronları FETÖ'nün MİT TIR'ları kumpasıyla, Türkiye'yi uluslararası toplum nezdinde "terörü destekleyen ülke" olarak ilan etmeye çalışarak ödetmek istediler.
Şuncağızı sormanın tam vaktidir:
Suriye'de "muhalefetin" silahlı mücadeleye dönüşmesi için 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    07 Eylül 2018 16:01
    0 0
    bunu bizim TVLERE ÇIKAN UZMANLARIMIZ SÖYLEMEYE Mİ KORKUYOR, SORMAYA MI, GERÇEKLER ACITIYOR MU.karadenizde PKKnın ne işi var.78de turhan olcayto paşanın çizdiği harita ve türkiyede olayların çıktığı bölge TERZİ FİKRİnin fatsasından taa adanaya kadar iniyor. PKK şimdi buralarda niye dolaşıyor acep. ABD elçisi Jonh BASS da dolaşırdı özellikle sınır bölgeleri kars agrı ardahan falan. hatta şu yapılacak elektrik santrallarını yaptırmamak için oradaki bir takım hain sürülerine gaz verip dururdu.
  • hursit dilaver 1

    07 Eylül 2018 15:59
    0 0
    DİCK CHENEY mi demişti ya da başka bir ABDli mi..TÜRKİYENİN EN GÜZEL İHRAÇ MALI ASKERİDİR... bu lafı SORGULAYAN TÜRK yok bakıyorum. elbet tayyip beyli hükümet bunlara hastİr deyince kötü oldu. bu görevi şimdi PKKya veriyor,ABD adına gebermeleri için. onu bu bölgede her devlete karşı kullanacak. türkiye iran, katar, arabistan. zaten bu kürtler ermeni kırması ve zerdüşt oldular. tam ABDnin istediği gibi kullanılacaklar. 6-7000 TIR silah ne için orada yahu.
  • hursit dilaver

    07 Eylül 2018 15:49
    0 0
    tvlerdeki oturumlara bakıyorum da yok işte.. yok..yok..yok..bu iblid savaşının bir KÜRT KORİDORUNUN ÖN HAZIRLIĞI OLDUĞUNU BİLİN. BURADA ABDYE Şİİ UNSURLAR YARDIM EDİYOR. ABD İRAN İSRAİL KAVGASINA BAKMAYIN. İRAN,İSRAİL ASLA SAVAŞMAZ.BU KORİDOR HATAY dan denize açılacak. yahu güneri cıvaoğlunun 90lardaki ABDde konuştuğu subaya bakın.esedi tutmalarının tek gayesi türkiyeye karşı kullanmak. İBLİD AHALİSİ HATAYA GİRERSE, AKILLIYSANIZ BATIYA GİDECEKLERE MANİ OLMAYIN.BİRAKIN ONLAR DÜŞÜNSÜN.
  • hursit dilaver

    07 Eylül 2018 15:43
    0 0
    yahu bu adam değil mi,TAYYİP BİZE YALTAKLANMIYOR. ONU SEVMİYORUZ. BİZE YALTAKLANANLARLA ÇALIŞMAK İSTERİZ VE ONLARI SEVERİZ diyen düzenbaz bu değil mi.bereket dogru da söylemiş ve bizimkileri de kendilerini de faaşş etmiş.elbette esedle anlaşıp TCye vuracaklar unutmayın. ESED, ABD, PKK, PYD İLE İRAN MEZHEP AÇISINDAN DÜŞMANIMIZDIR.ABD İSE TOPTAN İSLAMA DÜŞMANDIR. ONA GÖRE BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN.bunlar SÜNNİ İSLAMI YOK ETME DERDİNDELER. suudiler ve BAE ve mısır dahil.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;