GÜNCEL

Salih Tuna : Berat Albayrak’ın günahı neydi?

Tarih
17 Mart 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Salih Tuna

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelir gelmez ekonomimiz kur saldırısına maruz kalmıştı.
Evet, daha ilk günden...
Bunu da sözde finansçılar, "piyasa tepkisi" olarak yutturmaya çalışmıştı.
Halbuki, önceki bakanlığı döneminde "devrim" niteliğinde hizmetler yapan Berat Albayrak'a "piyasa" olumlu tepki göstermeli değil miydi?
En azından, başarısını kanıtlamış olduğu için belirli bir müddet tanınması gerekmez miydi?
Bu denli acul tepki göstermelerinin gerçek nedeni neydi?..
Enerji Bakanlığı döneminde "yerli ve yenilenebilir enerji" için neler yaptığını, özellikle Mavi Vatan için efsanevi meydan okuyuşunu ve "Tam Bağımsız Türkiye" yolundaki dirayetini çok iyi biliyorlardı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan kimileri Akdeniz'de Mavi Vatan için yapmak istediklerine karşı çıkmışlar, ama yolundan milim sapmamış, doğalgaz rezervleri bulmamızı sağlayan gemileri müthiş bir öngörüyle satın almıştı.
Karşı çıkanlar mı?
Berat Albayrak'ın yeni çıkan "Burası Çok Önemli!" kitabından okuyalım: "15 Temmuz'un hemen ertesinde, o itirazları yapan isimlerden bazılarının ihanet şebekesi içinde olduğu ortaya çıktı..."
Gelgelelim...
Sayın Albayrak'ın bizim "devrim" olarak nitelendirdiğimiz hizmetleri, küresel finans çevrelerinin de içinde bulunduğu network tarafından "affedilmez günah" olarak siciline işlenmişti
Küresel sistemin dayatmalarına boyun eğmediğini gördükleri için de finans saldırılarına karşı direneceğini tahmin etmekte zorlanmamışlardı.
Haliyle, göreve gelir gelmez boğmaya çalışmışlardı.

***


Dünyada hiçbir bakan Berat Albayrak kadar harici ve dahili bedhahlar tarafından sistemli bir saldırıya uğramamıştır.
O kadar ki, bu aşağılık saldırılardan yeni doğan bebeği bile nasibine düşeni almıştır.
Finansal saldırılar zaten matine-suare devam etmiştir.
Mesela, yerel seçim öncesindeki 22 Mart 2019'da bir ABD bankası "TL kaybedecek..." diyerek kur saldırısı başlatmış, yabancı yatırımcılar da çok büyük miktarda Türk Lirası açığa satış yapmışlardı
Berat Albayrak seçime müdahale mesabesindeki bu saldırıyı müthiş bir manevrayla savuşturmuştu.
Hülasa, onca operasyona ve pandemi koşullarına rağmen yüzde 25'lerde devraldığı enflasyonu yüzde 11 seviyelerinde tutmayı başarmıştı.
Bakınız, Babacan döneminde 2010'da 49 milyar dolar, 2011'de 77 milyar dolar, 2012'de 48 milyar dolar, 2013'te 65 milyar dolar cari açık verdik. Buna mukabil, Berat Albayrak döneminde 2019'da 1.6 milyar CARİ FAZLA verdik.
Sevgili Kılıçdaroğlu da işte bu Babacan'a ekonomiyi emanet edeceklerini matah bir şeymiş gibi söylüyor
Hayır yani, Babacan'ın marifeti nedir; partisinin kurucularından birinin (Metin Gürcan) ajanlık suçundan tutuklanması mı?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Tuna

    19 Mart 2022 17:56
    0 0
    Sağda solda ekonomiyi ben düzelttim diyen Babacan zamanında bile 40 milyar 50 milyar dolar üzerinde cari açık veren Türkiye, Berat Albayrak döneminde 2019 yılında 1,6 milyar dolar cari fazla verdi. Berat Albayrak cari fazla vermesine rağmen babacan kadar reklam yapmadı be kardeşim.
  • Aynur

    19 Mart 2022 13:36
    0 0
    Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelir gelmez büyük kur saldırılarına maruz kaldığını hepimiz biliyoruz. Özellikle Trump'ın, Brunson'u bahane ederek Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımlar bile hala hafızalarda. Buna rağmen Berat Albayrak hem faizle hem de enflasyonla başarılı şekilde mücadele etti. Faizleri en düşük seviyelere getirirken, enflasyonu yüzde 25'lerden tek hanelere kadar getirdi.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;