SİYASET

Salih Tuna : Başarabilecekler mi bakalım

Tarih
20 Nisan 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Salih Tuna

Bunların ittifakını adamakıllı anlayabilmek için Haziran 2015 seçimlerinin ardından yaşananları hatırlamak lazım gelir.
Zira, ittifaklarının taşları 2015 seçimlerinin ardından döşendi.
Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti yüzde 40.9 oy almıştı. Yine birinci parti olmuştu. Ne ki 258 milletvekiliyle tek başına iktidar olamıyordu.
Müstevli medyasının ağzı kulaklarındaydı. Hatta, La Repubblica gibi gazeteler Erdoğan'ın fotoğrafının altına "Yeni bin yılın Selahaddin Eyyübi'si son metroda durduruldu" başlıklarını attılar.
Gayet normaldi. Nihayetinde istedikleri olmuştu.
Normal olmayan şuydu: Dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanı Davutoğlu'nun yüzü gülüyordu.
Davutoğlu'ndan asgari ücret mesajıHiçbir anlam veremiyorduk. "Galiba yüz kasları böyle!" demekten başka izah getiremiyorduk
Meğer sıkıntısı yüzünde değil, çok daha derinlerdeymiş!
Davutoğlu'nun başbakanlık görevi sırasında başdanışmanlığını yapan Abdulkadir Özkan, AK Parti'nin 7 Haziran'da tek başına iktidar olamaması üzerine Davutoğlu'nun resmi konutta kutlama yaptığını dermeyan edince öğrenmiş olduk.

***


Davutoğlu 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından büyük bir iştiyakla "istikşafi" tesmiye ettikleri CHP ile koalisyon görüşmelerine başlamıştı.
Bugünlerde CHP İttifakı'nı destekleyenler, sömürge aydınları ve malum yazarçizerler makulesi bu görüşmelerden doğacak olası hükümete "Restorasyon hükümeti" adını vermişler, bayram yapmaya başlamışlardı.
Lakin olmadı. Hevesleri kursaklarında kaldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçimi işaret edince Kasım 2015'te erken seçim yapıldı. AK Parti yüzde 49.83 oy oranıyla tek başına iktidar oldu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Asla müsaade etmeyeceğiz'Davutoğlu da başbakanlık koltuğuna yeniden oturdu.

Başbakan oldu ama derinlerindeki sıkıntısı artarak devam etti.
Yıllar sonra bu sıkıntısını şöyle dışa vuracaktı: "CHP ile koalisyon yapmamıza izin verilseydi, 15 Temmuz yaşanmayacaktı..."
Demek ki, Haziran 2015'in ardından CHP ile kurulacak hükümet, 15 Temmuz darbesini gerçekleştirmeye çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacaktı.

***


Davutoğlu ve ekibi, AK Parti'yi ruhundan yani Erdoğan'dan koparıp AKP haline getiremediği için mahut koalisyon gerçekleşmedi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;