GÜNCEL

Resul Tosun : Medine mi mukaddes Londra mı? Ya da ibadete ceza, seyahate mükâfat mı?

Tarih
28 Haziran 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Resul Tosun

Gazetemizin dün birinci sayfadan verdiği bir haber vardı. ‘Kadir gecesi 25 bin Türk umrede olacak’ şeklindeydi. 

Yıl boyunca umreye gidenlerin sayısı ise yüzbinlerin üzerinde. Mesela 2014 yılında 400 binden fazla mümin umreye gitmişti.

Bu rakamlar, toplumumuzun umre ibadetine dolayısıyla mukaddes beldelere verdiği değer açısından önemli.

***

Fakat ortada bir gariplik var.

Umreye giderse cezalandırılır gibi işlem gören vatandaş Londra’ya seyahate gittiğinde ödüllendiriyor!

Ben Londra dedimse bugünlerde İngiltere gündemde olduğu için hem de mesafeler birbirine yakın olduğu için, yoksa batıdaki bütün şehirlere yapılan seyahatle kıyaslandığında Mekke ve Medine’ye yapılan umre ( tabiatıyla hac seyahati) adil olmayan farklı bir muameleye tabi tutuluyor.

***

İstanbul’un Londra’ya uzaklığı 3003 (üçbinüç) km.

İstanbul’un Cidde’ye uzaklığı 3102(üçbinyüziki)km.

İstanbul’un Medine-i Münevvere’ye uzaklığı ise 2807(ikibinsekizyüzyedi)km.

Mesafeler neredeyse aynı.

Fakat siz 3003 km uzaklıktaki Londra’ya Türk Hava Yolları’ndan erken rezervasyonlu bilet alacaksanız gidiş dönüş için sadece 300 dolar bazen daha da az ödüyorsunuz.

Eğer aynı şekilde umre için Medine’ye bilet alacaksanız 661 dolar ödüyorsunuz!

THY sitesine girip 4 Ekim gidiş 21 Ekim dönüş Londra için rezervasyon fiyatına baktım 378 TL(130 dolar civarında), aynı tarihler için Medine fiyatına baktım 1891 TL(650 dolar civarında)rakamlar gördüm!

***

Bunun anlamı ibadete gidenlere en az 361 dolar ceza kesiliyor demektir! Ekim ayı örneğine göre de 520 dolar fazla tahsilat yapılıyor!

Bu farkın makul bir izahı var mı?

Bu kadarla da kalmıyor.

Umreciden 50 dolar da Diyanet ve TÜRSAB için kesiliyor. Peki aynı 50 dolar Londra’ya gidenlerden alınıyor mu? Hayır alınmıyor!

Yani Londra’ya giderseniz kampanyalarda veya erken rezervasyonlarda gidiş dönüş için sadece 300 dolar veya daha az,  daha kısa mesafede olan Medine’ye umre için giderseniz 711 dolar ödüyorsunuz yani 411 dolar veya daha fazla ödeme yapıyorsunuz!

Halbuki, umre bileti için şirketler mecburen aylar öncesinden rezervasyon yapıyor!

***

Hava yollarının umrecilere uyguladığı bu muamele bu kadarla da kalmıyor!

THY’nin miles hesaplarında da Londra’nın gözetildiği anlaşılıyor. Mesela  daha uzun mesafede olan Cidde uçuşlarında miles kazanımı Londra’dakinden daha düşük!Merak eden internet ortamında miles hesaplarına bakabilir.

Öte yandan Londra’ya uçan hemen hemen bütün uçaklar körüklere yaklaşıyor ve yolcular salondan direkt uçağa geçiyorlar. Umreye giden uçakların da büyük çoğunluğu körüğe yanaşmıyor. Umreciler otobüslerle taşınıyorlar ve yolcular uçak merdivenlerinde beklemek zorunda kalıyorlar.

Hadi yaz ayları neyse çekilir de, kış aylarında da durum aynı olduğu için ihrama girmiş müminler o bekleme süresince soğuktan titremeye başlıyorlar!

***

Bütün bunları eleştirmek için yazmıyorum. Eskiden beri devam eden bu yanlış uygulamaya dikkat çekmek ve uyarmak için yazıyorum.

Çünkü THY yönetiminin bu kurumu nasıl dünyanın en başarılı gözde kurumu haline getirdiklerini çok iyi biliyorum. Hatta THY’de ki gelişme ile ilgili TRT Arapça’da özel bir program bile yaptım.

Son 14 yıl içinde THY’yi bir dünya markası yapan yöneticileri kutluyorum.

Ama umrecilere karşı bu zorlaştırıcı ve adaletsiz uygulamaya artık son vermelerinin zamanı gediğini düşünüyorum. Onca meşgalenin arasında belki unutmuş olabilirler diye ben tekrar hatırlatıyorum.

Hatırlatmakta fayda var!

Star
28 Haziran 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Safak Hamza

    29 Haziran 2016 08:17
    0 0
    Helal olsun hakkimizi aramaya drvamedin lutfen.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;