GÜNCEL

Resul TOSUN : Anıtkabir’de neden Kur’an okunmuyor?

Tarih
06 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Resul Tosun

Yatırlara bez bağlayıp yatırdan dilekte ve istekte bulunmak ne kadar akla mantığa bilime ve dine uygunsa, bir kabre çelenk koyup, boru çalmak, saygı duruşunda bulunmak ve kabirdekine hitaben konuşma yapmak da o kadar akla mantığa bilime ve dine uygundur. 

Geçen hafta Türk Tarih Kurumu (TTK) davetiyesine Anıtkabir ziyareti yazmadığı için dine mesafeli kesim tepki koydu. 

Öte yandan bazı akademisyenler de TTK’ya tepki olarak Anıtkabir’i ziyaret ettiler, mozeleye çelenk koydular ve özel deftere düşüncelerini yazdılar.   

*** 

Bu ritüeli ‘Herhalde Atatürk de gece kakıp o yazılanları okuyordur!’ mealindeki ifadelerle tiiye alan Engin Ardıç yerden göğe kadar haklıdır. 

Ölmüş birinin ne oraya konacak çelenkten ne söylenecek sözden ne de yazılacak yazıdan haberinin olmayacağı, dolayısıyla bu yapılanların ölüye bir fayda sağlamayacağı, ölünün de onlara bir faydasının dokunmayacağını o işi yapanlar da pekâlâ bilirler. 

Yani aklen mantıken ve ilmen inanmadıkları bir şeyi yapmaktadırlar.   

*** 

Bu yapılanların dinde de yeri yoktur. Evet kabir ziyareti vardır. Ölümden ders almak için. 

Ama hiçbir dini kaynakta çelenk koymak, boru çalmak, saygı duruşunda bulunmak ve ölüye hitaben yazı yazıp okumak diye bir şey yoktur. 

Anıtkabir ziyaret edilemez demiyorum. Edilir ama ilme akla ve dine aykırı ritüeller Müslüman bir toplumda kabul görmez. Yapanlar da inandıkları için değil yerleşik düzenin tepkisinden çekindikleri için yaparlar. 

Rahmetli Erbakan hocanın özel deftere yazı yazarken döktüğü ter zorlandığı için değil inanmadığı bir ritüeli yapmak zorunda kaldığı içindi.  

*** 

Eskiden özel deftere bir şeyler yazılır gidilirdi. Sesli olarak okunmazdı. Okuma ritüelini de Ahmet Necdet Sezer icad etti. 

Okuma ritüeli bir yerlere mesaj verme çabasıydı. 

Hayır, hatıra defteri mahiyetinde bir şeyler yazılsa ona da eyvallah. Ama doğrudan ‘Atam’diye başlayan hitap kabirdeki ölüye yapıldığı için mantıksızdır, bilime akıl ve dine aykırıdır.   

*** 

Yatırlara çaput bağlayarak ölüden kimi dileklerde bulunmanın da kabre çelenk koyup ölüye hitap etmenin de iler tutar tarafı yoktur. 

Yeni bir dinin ritüelleri gibi durmaktadır. 

Milletin ortadan kaldırdığı vesayet sisteminin ritüellerinin sürmesi gibi bir şeydir. 

Resmi tören olarak devam eden bu ritüellerin yerine toplumun değerleriyle barışık yeni düzenlemeler getirilmelidir.   

*** 

Bazı vatandaşların ziyaret esnasında ellerini açıp dua ettiklerini görüyoruz. 

Bir keresinde başbakanken Binali Bey de ellerini kaldırıp dua etmişti. 

Dinen yapılması gereken ölü için Allah’a dua etmektir. Kuran’dan ayetler okuyarak ve hayırlar yaparak sevabını bağışlamaktır. 

Ziyaret esnasında boru çalmak yerine Kuran okunur, ziyaret edenler de bildikleri ve istedikleri duayı okurlar en azından toplumun değerleriyle çelişkili ritüeller son bulmuş olur. 

Bir Müslüman Anıtkabir’i ziyaret ediyorsa dini vazifesi neyse onu yapmalıdır, başka ritüellere iltifat etmemelidir. 

Bence Reis de taziye evlerinde okuduğu gibi orada da Kuran okumalı/okutmalı ve yeni bir çığır açmalıdır! 

yazının kaynağı


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mustafa

    08 Ekim 2018 15:55
    1 0
    Dervişin fikri neyse zikride o olur Resul.. Ah resul ahh.. için için yanmasanda tütütmesen olmaz mı..
  • VATANSEVER

    07 Ekim 2018 20:47
    0 0
    https://www.timeturk.com/tr/2013/04/21/delilleriyle-ataturk-un-islam-dini-hakkindaki-sozleri.html
  • analist

    07 Ekim 2018 01:27
    2 0
    bence herkes hakettiği değeri alır. bırakın atatürkte neyi hakediyorsa onu almaya devam etsin. zaten aşikar bir müslüman olsa idi bu noktada bir vasiyet yazardı.
  • hursit dilaver 3

    06 Ekim 2018 15:57
    0 0
    neyse diyeceğim şu.RESUL TOSUN GALİBA ANITKABİRDE 24 SAAT KURAN OKUNMASINI TALEP EDİP, ATASINA VAZİFESİNİ YAPMAK İSTİYOR.DİREKT SÖYLEMİYOR TABİ. ZİMNEN LAİKÇİ ÇEVRELERE İŞMAR EDİYOR.laikçi çevreler de resul tosun haklı,BU MÜSLİMLERE İNAT bizde burada kuran okutalım diye düşünüp,AKPye baskı yapacaklar falan. resul tosun iyi düşünmüş ama ADRESİN YANLIŞ KARDEŞİM.YANLIŞ.. YANLIŞŞ
  • hursit dilaver 2

    06 Ekim 2018 15:56
    0 0
    resul tosunun hayalini anladım tabi. osmanlı zamanında MUKADDES EMANETLERDE DEVAMLI KURAN OKUNURDU.cumhuriyet laikleşince kurana gerek kalmadı zaten.laikiz çünkü.daha sonralar ucundan kıyısından bu makamda kuran okunmaya başlandı, 65lerde mesela ayasofyada ufak bir yerde namaz kılınmaya başlandı.
  • hursit dilaver

    06 Ekim 2018 15:49
    3 0
    fatİh altaylı çok kızmış. yahu daha 2-3 ay olmadı bir siyasi el açıp anıtkabirde dua etti diye cumhuriyet gazetesine manşet oldu. ataya dua istenmiyor demek. diyorlar ki ULAN ATANIN SİZİN DUANIZA İHTİYACI YOK, O ZATEN İLAH. O SİZİ HİMAYE ETSİN havasındalar.doğru da sayılır. atatÜrk bir ilahtır. KABE ARABIN OLSUN, ÇANKAYA BİZE YETER diyenden.ATATÜRK EKBER, ATATÜRK EKBER diyenine kadar DEVR-İ DİLARA-İ CUMHURİYEDE NELER GÖRDÜK.NERDEN ÇIKTI BU YAHU,BİZ MABETSİZ ŞEHİRLER HAYALİ KURARKEN..
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;