Yunanistan’da düzenlenen bir tartışma programında konuşmacılar ülkelerinin Türkiye karşısında aldığı yanlış kararlardan, Almanya ve ABD’ye bir kez daha güvenerek hata yaptıklarından ve yapayalnız bırakıldıklarından yakınıyorlardı. Ancak yanlış bir yolda ilerlediğini fark etmesine rağmen Yunanistan yine de bildiğinden şaşmayarak sırtını Avrupa Birliği’ne dayamaya devam ediyor.
Her ne kadar Washington’un EastMed projesine destek vermeyeceğini açıklaması ve Türkiye’nin uzun süredir çalkantılı ilişkiler yaşadığı İsrail, Mısır ve BAE gibi ülkelerle ilişkilerini düzeltmek için harekete geçmesi Yunanistan’ın moralini bozsa da, Atina, Türkiye karşıtı siyasetine son sürat devam ediyor. Dün Yunanistan Meclisi'nde 3 Fransız fırkateyni ve 18 Rafale savaş uçağına ek olarak 6 yeni Rafale daha alınmasını içeren silahlanma programı onaylandı.
Peki silahlanmaya ayırdığı bütçe giderek artan Yunanistan’ın ekonomisi çok mu iyi gidiyor? Tabii ki de hayır. Birkaç temel veri ve rakam paylaşmak gerekirse özellikle 2010 yılında Yunanistan iflasın eşiğine gelmiş, krizi AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin kendisine 2018 yılına kadar 8 yıl boyunca dayattığı bir ekonomik kurtarma programını uygulayarak zar zor atlatabilmişti. Bu süreçte 450 reform gerçekleştirilmiş, 4 yılda 8 hükümet değişmiş, şiddetli protesto gösterileri düzenlenmiş ve halk 2060 yılına kadar borç ödemeye mahkûm edilmişti.
2020 yılında, pandeminin de etkisiyle ülkenin ekonomisi yüzde 8,2 daraldı. AB üyesi ülkeler arasında, Yunanistan hala kamu borcunun GSYH'ye oranının en yüksek olduğu ülke. 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bu rakam yüzde 200,7'yi buldu!
Hal böyleyken iktidardaki partiler, halkın dikkatini ekonomik sorunlardan “güvenlik” sorunlarına çekmeye çalışıyorlar. Popülist söylemler ve “milliyetçilik” kartı, başarısızlıklarını saklamak için ellerindeki en önemli koz.
Hiç yorum yapılmamış
1877 kez izlendi
921 kez izlendi
1073 kez izlendi
2293 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.