GÜNCEL

Özay Şendir : Maske fiyatlarında bilmediklerimiz

Tarih
10 Mayıs 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Özay Şendir

Cerrahi maskelerin en fazla 1 liraya satılabileceğine karar verdi Ticaret Bakanlığı. Bir maskenin maliyeti 0.65 lira, devlet, özel sektöre ürettirdiği maskelerin tanesine 0.68 lira ödüyor. Yani vatandaşa satış fiyatı üretene ciddi sayılacak bir kâr marjı bırakıyor yine.

Maliyet aslında tartışmalı bir mesele. Sivas Halk Eğitim Merkezi’nin tanesini 18 kuruşa ürettiği maskeleri Batman’da 2 liraya ürettiğini söyleyen iş insanları var. Şaşırtıcı değil, zira 10-15 gram ağırlığında maske de var, 25-30 gram ağırlığında olan maske de...

Maskelerde kullanılan kumaşın adı non-woven kumaş. Hammaddesi bir petrokimya ürünü olan polipropilen. Bu kumaş başta ambalaj sanayii olmak üzere bir sürü alanda kullanılıyor.

Koronavirüs krizi öncesi 2.45 dolar olan non-woven kumaşın kilosu şu an 5.30 dolara çıkmış durumda. Çin’den Türkiye’ye kayan ambalaj siparişlerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Kimi fırsatçılar “Polis denetiminde üretim yapıyoruz” gibi bahanelerle fahiş fiyatlı ve sadece beyaz renk kumaşı piyasaya kabul ettirmeye çalışıyorlar.

Yıkanabilir Siyah Nano Maskeler Koronavirüsten Korur mu?Çin’den ithal edilen non-woven kumaşa getirilen ek vergilerle bugüne kadar yerli yatırımcı korundu. Ancak şu an tam 14 büyük firma bu kumaşı üretmek için Çin’den makine ithal etme çabası içerisinde. Koronavirüs krizi geçtiğinde, talebin çok üzerinde bir üretim kapasitesi olacak ve bu kapasite atıl kalır mı, soru işareti.

Koronavirüs krizi başladığı ve maske talebi yükseldiğinden bu yana yerli firmalar maske üretim makinesi üretmeye başladılar. En az iki firma bu süreçte yerli maske yapım makinesi üretti. Şu an maske yapım makinesi yerine non-woven kumaş üretme makinesine daha fazla ihtiyaç var gibi duruyor.

Sonuç mu, üretmenin ve üreten makineleri imal etmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı işte. Yurt dışına maske satıp tanesinde 0.1 sent kazanmak da mümkün, tanesi 500 bin dolar ile 750 bin dolar arasında değişen kumaş makinelerini  üretmek de...
Disney'den Pandemi Sürecini Sevimli Hale Getiren 24 Maske Örneği ...
Disney fırsatı kaçırmadı

Biz tanesi 1 liradan satılacak maskeleri konuşuyoruz. Disney üzerine kendi karakterlerini koyduğu maskeleri tanesi 5 dolardan satıyor. Krizi fırsata çevirme konusunda çok başarılı adamlar...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Non-woven?

    10 Mayıs 2020 15:32
    10 1
    Dokunmamış" demeye dili varmamiş ezberci papaganin. Bu turler Bati da ne gorurse oldugu gibi kopyalar. Bunlar Turkceyi Turk kulturunu bilmezler. Oglak'a koyun keçi'ye kuzu derler.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;