DÜNYA

Nureddin Ceylan : Satranç tahtası

Tarih
10 Mart 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Nureddin Ceylan

“Tüm dünya bir tiyatro sahnesidir, erkek kadın herkes ise birer oyuncu. Zamanı geldiklerinde girer, zamanı geldiklerinde çıkarlar.”der Shakespeare.

Bu sözün 450 yıl sonrasında, dünya bir satranç tahtasına dönüşmüş durumda.  

İnsanoğlunun oyunculuğu kurbanlığa,

Geliş gidiş zamanı ise bir anlığa...

İrili ufaklı tüm çatışma ve savaşlar bu satranç tahtasını kana bularken, şah ve vezirler insafsızca piyonlarını kaybetmekten çekinmiyorlar.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya müdahalesine başlamasından bu yana kaç kişi öldü? kaç kişi yaralandı? kaç kişi aç ya da üşüttü? kaç kişi yerinden oldu? Gerçek zayiat sayısını ve acının boyutunu bilmiyoruz. Açıklanan rakamlar ise sembolik olmayacak düzeyde asparagas. 

Ölümler, savaşın gerçeğidir. Her iki taraf da gelişen olayların kendi versiyonuna sahiptir.

Benim düşüncem, Kiev'deki rejimin doğu eyaletlerinde kendi vatandaşlarını bombalamaya başladığı 2014'ten bu yana 14.000 ölü ve yerinden edilen 1.5 milyona yakın sayıyı son iki hafta içinde yaşanan kayıplara zaten eklemek gerekir. Böylelikle ölüm ve yıkımın rakamı çok daha fazlaşmakta.

Ulus halkları savaş yası tutarken, bu çatışmanın daha geniş sonuçlarını düşünmenin zamanı geldi, çünkü Ukraynalılar bu savaşın kurbanları arasında yalnız değiller. 

Washington'un Moskova'nın müdahalesini kışkırtma niyetinin, Rus güçlerini çıkmaza sokan ve Ukraynalıları muhtemelen başarılı olamayacak bir ayaklanma başlatmaya terk eden uzun süredir devam eden bir çatışmayı kışkırtmak olduğu ve muhtemelen en başından beri olduğu giderek daha açık hale geliyor.

ABD ve Avrupalı müttefiklerinin şimdi Ukrayna'ya akıttığı milyarlarca dolarlık silah ve malzemeyi açıklamanın başka bir yolu var mı? 

Ukraynalılar kazanamıyorsa - ki bu evrensel olarak kabul edilen bir gerçek - buradaki amaç nedir?

Bu stratejinin Washington'un istediği gibi gidip gitmeyeceği veya Rus kuvvetlerinin klasik bir bataklıktan kaçınmak için işlerini yapıp geri çekilip çekilmeyeceği zaman gösterecek.

Biden yönetiminin Kremlin ile daha fazla diplomatik temas kurmayı planladığına dair hiçbir işaret yok.
Buradaki ima açık olmalıdır. ABD stratejisi, Amerika'nın emperyal emellerinin hizmeti için Ukrayna'nın yok edilmesini fiilen gerektiriyor. Bu düşünce aşırı görünüyorsa, Afganistan, Irak, Libya ve Suriye'nin kaderine kısaca değinmek, kişinin ihtiyaç duyabileceği tüm zorlayıcı bağlamı sağlayacaktır.

Savaşta düşmanın her zaman insanlıktan çıktığını gözlemlemek yaygındır. Artık başka bir gerçekle karşı karşıyayız: Başkalarını insanlıktan çıkaranlar, kendilerini daha derinden insanlıktan çıkarıyorlar.

Sadece iki yıl önce, o zamanki ABD Suriye Özel Temsilcisi, işlerininin Suriye’yi Rusya için bataklığa çevirmek olduğunu söylemişti.

Yani bu yeni veya birdenbire ortaya çıkan bir şey değil ve bunun anlamı şu ki, batılı siyaset/medya sınıfının Ukrayna'ya silah dökme ihtiyacına ilişkin kendini beğenmiş tavırlarının tamamı aslında Ukraynalıların hayatlarını kurtarmakla ilgili değil.

Ukrayna tek başına, ne kadar silah gönderilirse gönderilsin Rusya'nın Kiev'i almasını engelleyemez, ancak bu silahlar, çok daha fazla cana mal olan, Moskova'yı askeri açıdan meşgul eden ve kanayan “uzun, kanlı bir isyan” sonrasında savaşmak için kullanılabilir. para ve nihayetinde Putin'in ülke içindeki popülaritesine zarar veriyor.

ABD’nin bu canavar bataklığı rolü Rusya ve Çin’in önderliğindeki çok kutuplu bir dünyayı engellemekten başka bir şey değil.

Bu savaş, sadece ABD imparatorluğuna çok fazla potansiyel fayda sağlamak için Ukrayna'yı kaybetmektir.

Satrançta veziri elde etmek için bir piyon feda etmektir.

Bu nedenle şimdiden, sonsuz derecede kötüleşebilecek bir mücadelede ABD güç ittifakı ve Çin-Rusya bloğu arasında giderek artan agresif çatışmalara bakıyoruz.

ABD'nin çok kutuplu bir dünyanın yükselişini önlemek için bu büyük stratejik çatışmada başarılı olup olmayacağını bilmiyorum.

Rusya'nın kilit bir oyuncu olduğu ve ortaya çıkan Çin merkezli ittifakın, Batıyı nasıl zorlayacağı ise büyük bir bilmece.

Ancak ABD liderliğindeki dünya düzeninin sona erdiğini ve gerçek bir çok kutuplu dünyayı ilan etmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Piyonlar ve şahlar.. asıl mesele bu.

Hep vardılar hepte var olacaklar..

Satranç tahtasında daha oynanacak birçok hamle var.

Belkide verilecek bir çok kurban.

 

Peki ya kim kazanacak?

El-Cevap: Hiç kimse…

Selametle..

 

(seslimakale.com.tr)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;