SİYASET

Murat Yetkin : Erdoğan'ın Oyun Planı

Tarih
24 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Yetkin

Merkel ve diğer liderler, Türkiye’deki iktidar adresinin neresi olduğu konusunda tereddüde kapılmadılar, adres tekti, adres Erdoğan idi. Bir gün önce AK Parti kongresine “cumhurla başkanı arasındaki” belirsizliği kaldırmak için bir an önce anayasa değişikliği talebi mesajını veren Erdoğan, bunun uluslararası plandaki ilk uygulamasını da İnsani Zirve sırasında yapmış oldu. Zirvenin açış konuşmasında, yanında BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun olduğu halde BM sisteminin karar alma ve uygulamadaki ataletini sert sözlerle eleştirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin, yani ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın veto haklarını kastederek “Dünya beşten büyüktür” sloganını tekrarladı. Aynı tutum, mesela dünkü görüşmelerinde Merkel’in dokunulmazlıklar ve vize muafiyeti için anti-terör yasası değişikliği eleştirilerine karşı duruşu için de geçerli. İstanbul’daki İnsani Zirve, evet önemli bir toplantı ama dünya liderlerinden katılımın beklenen düzeyde olmadığı da bir gerçek... Erdoğan’ı ne kadar eleştirse de Merkel bir ölçüde durumu kurtardı.

Ama Erdoğan açısından asıl önemlisi, tam da içeride kimin patron olduğunu, tek iktidar odağı olduğunu herkese gösterdikten sonra, bunu dışarıya da kabul ettirmeye başlaması oldu. Yeni bir oyun kuruluyor Türkiye’de, süreci birlikte yaşıyoruz.

Hürriyet
24 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;