SİYASET

Murat Bardakçı : Altılı masadan Ali Babacan’ın sözünü ettiği beyaz duman yükseldi diyelim... Ama, sonrasını açık açık yazmaya edebim müsaade etmiyor!

Tarih
07 Aralık 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Bardakçı

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, geçen akşam Fox TV’ye çıkıp altılı masanın aylardır bitmek bitmeyen Cumhurbaşkanı adayı belirleme koşuşturmasından bahsederken bu işin “beyaz duman” ile neticeleneceğini söyledi ve “En sonunda altılı masadan bir beyaz duman tütecek. Beyaz duman tüttüğünde de diyeceğiz ki hayırlı olsun” sözlerini etti...

Babacan’ın bahsettiği “beyaz duman”ın ne olduğunu herhalde bilirsiniz: Papalık makamı herhangi bir sebeple boşaldığında kardinaller yeni Papa’yı seçmek için Vatikan’daki Sistine Kilisesi’ne kapanıp dünya ile teması keser, oylama üstüne oylama yaparlar. Sonuç vermeyen her oylamanın ardından kilisenin bacasından siyah duman yükselir, yeni Papa seçildiği zaman beyaz duman görünür.

Ali Babacan “beyaz duman” demekle işte bunu kastediyor ama benzetmesinde bir garabet var: Altılı masada sanki cumhurbaşkanı adayı değil, Papa seçiliyor!

Ama “beyaz duman”dan sonra yapılan ve ayrıntılarını açık açık yazmaya edebimin müsaade etmediği bir iş daha vardır:

Vatikan’daki Sitine Kilisesi’nin bacasından beyaz dumanın görünmesinden hemen sonra, kardinaller yeni Papa’nın bu makama hakikaten geçip geçemeyeceğini belirlemek için adamın bir taraflarını kontrol ederler! Papa seçilen kardinal cübbe giyip alt kısmında yuvarlak bir deliğin bulunduğu özel bir sandalyeye oturur ve kardinallerin en yaşlısı kolunu sandalyenin altına uzatıp söylemesi ayıptır, Papa Hazretleri’nin şeylerinin olup olmadığına bakar, aradığını bulunca da sevinç içerisinde “Testiculos habet et bene pendentes” diye müjde verir ve kardinaller Papa Hazretleri’nin yüzüğünü öpüp biat etmek için kuyruğa girerler!

“Testiculos habet et bene pendentes” ibâresinin tam tercümesini yazmaya kusura bakmayın ama edebim müsait değil; sadece “Maaşallah, takım taklavat yerinde” meâlinde Latince bir söz olduğunu söylemekle yetineceğim...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Yolcu

    08 Aralık 2022 11:16
    0 0
    Diyelim ki kılıçdar çıktı, en yaşı üye olarak karamolla mı muayene edecek?
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;