DİNİ YAZILAR

M. Şevket Eygi : Müftü Efendilere Açık Mektup

Tarih
12 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Şevket Eygi

ÖNCE selam ve hürmetlerimi sunar, hayırlı başarılar dilerim.

Sizler İslam’ı ve Ümmet’i temsil ediyorsunuz. Hoşgörünüze sığınarak bir hususa dikkati çekmek istiyorum. Sizleri Avrupa takım elbisesiyle, yazın kısa kollu gömlekle, başı açık olarak gördüğümde çok üzülüyorum.  Müftülük büyük bir makamdır. Hazret-i Ömer el-Fâruk radiyallahu anh efendimiz “Müslümanların İmamı ve Emîri olmasaydım müezzinlik yapardım” buyurmuşlar.  Müftülüğün kadr ü kıymetini siz düşününüz.

Müftü efendilerin kıyafeti sarık ve cüppe olmalıdır. Mümkün olabildiğince bu kıyafetle görünmelidirler. Eskiden buna itiraz edenler olabilirdi ama şu anda lehülhamd hayli din hürriyeti vardır ve dinî kıyafeti yüzünden bir müftüye dil uzatacak densiz çıkmaz sanıyorum.

Ortodoks kilisesinde papazların ve ruhbanların sivil kıyafetli dolaşmaları yasaktır. Mutlaka papaz  elbiseleri giymeleri, zünnar takmaları, âyinlerde başlarına  papaz serpuşu geçirmeleri gerekir.

Müftülerimiz  ille de  Avrupa kıyafeti giyeceklerse, başlarında güzel bir takke olmasında büyük yarar vardır.

Öyle bir iki liraya satılan ucuz Çin işi takkeler değil, sanat eseri ve güzel takkeler.

Sarık, takke, bunlara benzer serpuşlar Müslümanların taçlarıdır.

Kravat da müftülere yakışmaz. Kravatsız hâkim yakalı gömlekler uygundur.

Kıyafet ve serpuş konusunda Ehl-i Sünnet ve Cemaat Müslümanlığının kuralları vardır.

• Hıristiyanlığın şeairi olan şapkayı giymek küfürdür. Eskiden zorla giydirdiler, şapkaya karşı çıkanları idam ettiler. Bugün zorlama yoktur, kesinlikle giyilmemesi gerekir.

• Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) “Bir kavme benzeyen ondan olur” buyurmuşlardır.

• Dinde reform, yenilik, değişiklik yaparak İslam’ın içini boşaltmak isteyenler İslam’ı bir ideolojiye ve hümanizmaya benzetmek, Ümmet’i de protestanlaştırmak istiyor. Onların tuzaklarına düşülmemelidir. 

Osmanlılar Tanzimat’tan sonra Avrupa elbiseleri giydiler ama başlarına fes geçirmek suretiyle farklılıklarını ve üstünlüklerini muhafaza ettiler.

Bütün müftü efendilerden, erkek kılık kıyafetinde ve serpuşunda, kadın tesettüründe; İslam dinine, İslam medeniyetine, İslam kültürüne dönüş hareketi başlatmalarını; kendilerinin  de  sarıklı ve cüppeli olarak halka örnek olmalarını temenni ediyorum.

Tekrar selam ve hürmetlerimi arz ederim.

Vahdfet Gazetesi
12 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;