DÜNYA

İsmail Yaşa : Veliaht Prens, Biden’dan ne bekliyor?

Tarih
07 Kasım 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, davet edilmesine rağmen geçenlerde Roma’da düzenlenen G-20 Zirvesi’ne katılmadı.

Riyad, Roma’ya Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ı gönderirken, Kral Selman bin Abdülaziz de zirveye video-konferans aracılığıyla katılarak yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’ın petrol piyasasının istikrarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Oysa G-20 Zirvesi’nin hemen öncesine kadar Arap medyasında çıkan ve diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde Suudi Arabistan’ı Roma’da Muhammed bin Selman’ın temsil edeceği belirtiliyordu.

Dolayısıyla şu soru gündeme geldi:

G-20 Zirvesi’ne davet edildiği ve son ana kadar zirveye katılacağı söylenen Veliaht Prens neden görüş değiştirerek Roma’ya gitmekten vazgeçti?

Bu soruya cevap olarak çeşitli tahminler ileri sürülüyor.

US relationship with Saudi Arabia is a tightrope for Biden | Americas | North and South American news impacting on Europe | DW | 06.03.2021Örneğin, Roma’da ABD Başkanı Joe Biden’la mutlaka görüşmek isteyen Muhammed bin Selman’ın bu arzusuna Washington’dan olumlu cevap gelmediği için G-20 Zirvesi’ne katılmayı gereksiz gördüğü söyleniyor.

Ayrıca Veliaht Prens’in zirveye katılan diğer liderlerin de kendisiyle bir araya gelmekten kaçınmalarından ve Roma’da boy göstererek düzeltmek istediği imajının daha çok kötüleşmesinden korktuğu öne sürülüyor.

Ani karar değişikliğine yol açtığı söylenen bir diğer sebep ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi’yle kanlı bıçaklı olan eski üst düzey istihbarat görevlisi Saad el-Cebri’nin geçenlerde yayınlanan açıklamaları.

Suudi Arabistan’ın “kara kutusu” olarak nitelendirilen el-Cebri, CBS'in “60 Minutes” programına verdiği röportajda Muhammed bin Selman’ın 2014’te amcası Kral Abdullah’ı zehirli bir yüzükle öldürmeyi planladığını ve söz konusu planı övünerek anlattığı bir video kaydı olduğunu öne sürmüştü.

Veliaht Prens’in Roma’da gazeteciler tarafından söz konusu iddianın kendisine sorulmasını ve G-20 Zirvesi sırasında bu tür bir konuyla gündeme gelmeyi istemediği belirtiliyor.

Muhammed bin Selman, ABD Başkanı’nın kendisine ilgi göstermesini ve telefon etmesini, kameralar önünde kendisiyle tokalaşmasını ve görmezden gelme politikasından vazgeçmesini istiyor.

MbS: Arabistan'ın rezil ve cani hırsızı!Veliaht Prensi Amerika’da ve Avrupa’da savunma görevi verildiği anlaşılan istihbarat eski başkanı Prens Türki el-Faysal, geçenlerde Biden’a seslenerek mevcut tavrının ABD ve Suudi Arabistan arasındaki tarihi ilişkilere zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Diplomatik bir dille ABD Başkanı’nı ikaz ediyor görünse de gerçekte “Ne olur Muhammed bin Selman’la görüş” diye adeta yalvardı.

Bu arada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ni görmezden gelmeye devam eden Biden’ın tavrını “Washington Muhammed bin Selman’ı gözden çıkardı” şeklinde okumak -en azından şu aşama için- yanlış olur.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;