DÜNYA

İsmail Yaşa : Yemenli generali kim öldürdü?

Tarih
25 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Yemen Büyükelçiliği geçen hafta sonu üst düzey bir yetkilinin öldürüldüğünü açıkladı.

Yemen Savunma Bakanlığı Askerî Sanayi Dairesi Başkanı Tümgeneral Hasan Ferhan Celal El-Ubeydi Kahire’deki dairesinde vahşi bir şekilde katledilmişti.

Yemen medyası, El-Ubeydi’nin elleri bağlı ve vücudunun birçok yerinden bıçaklanmış hâlde bulunduğunu yazdı.

Cinayetin medyaya yansımasından kısa süre sonra Mısır İçişleri Bakanlığı katillerin yakalandığını ve olayın hırsızlık girişiminden kaynaklandığını öne sürdü.

Ancak bu açıklama inandırıcı bulunmadı.

Çünkü Mısır’ın gerçeği gizlemek için asılsız hikâyeler öne sürme konusunda kötü bir şöhreti var.

İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni’nin 2016’da Mısır’da öldürülmesi olayının ardından cinayetin gasp ve hırsızlık gibi suçlar işleyen bir şebeke tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülmüş ve hatta şebeke üyesi oldukları iddia edilen beş kişi güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Mısır'da öldürülen İtalyan doktora öğrencisi için 4 Mısırlı yetkiliye Roma'da soruşturma | EuronewsFakat Regeni’nin ailesi ve İtalya bu hikâyeye inanmadı.

Mısır gizli servisi ve polis teşkilatından üst düzey dört yetkilinin gıyaben yargılandıkları dava geçtiğimiz günlerde Roma’da başladı.

Makine mühendisi El-Ubeydi, Yemen ordusuna Celal-1, Celal-2 ve Celal-3 zırhlılarını kazandırmıştı.

Aynı zamanda Marib vilayeti kökenli bir kabile lideri olan Yemenli tümgeneral, 1 Ekim 2023’te “Tashih, Adalet, Barış ve Kalkınma İçin Millî Kurtuluş Hareketi” adıyla bir siyasi hareketin kuruluşunu ilan etmişti ve cumhuriyetçilerin, kraliyet yanlılarını yendiği 26 Eylül Devrimi’nin kazanımlarını korumak için kapsamlı bir reform çağrısında bulunan söz konusu hareketin başkanlığını yapıyordu.

Türkiye’ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdikten sonra Kahire’ye dönmüştü.

Yemenli general Kahire'de ölü bulunduKonuştuğum Yemenli kaynaklar, El-Ubeydi’nin Yemen ordusu için insansız hava araçları geliştirmeyi planladığına ve Türkiye dönüşü katledilmesinin bu çabasıyla bağlantılı olabileceğine dikkati çekti.

El-Ubeydi, Türkiye ziyareti sırasında TRT’nin Arapça yayın yapan kanalında konuk edilmiş ve geliştirdiği zırhlı araçlar hakkında bilgi vermiş, buluşlarına Türkiye’de patent almak istediğini söylemişti.

Yemenli tümgenerale düzenlenen suikast akla ilk olarak Husileri getirse de örgütün Kahire’de böyle bir operasyona imza atma ihtimali oldukça düşük.

Şüphe okları daha çok İran ya da Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) gösteriyor.

Her iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının Mısır’da yerel iş birlikçilerle birlikte böyle bir suikastı gerçekleştirme imkânları var.

El-Ubeyde gibi vatansever bir komutanın tasfiyesi hem Tahran’ın hem de Abu Dhabi’nin Yemen üzerindeki emelleriyle uyuşuyor.

Suikastın arkasında iki ülke dışında Yemenli tümgeneralin Türkiye’yle ilişki kurma girişiminden rahatsızlık duyan ve Türkiye’yi ne pahasına olursa olsun Yemen’den uzak tutmak isteyen üçüncü bir ülkenin olma ihtimali de tümüyle yok sayılmamalı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;