DÜNYA

İsmail Yaşa : Utanç buluşması

Tarih
02 Ocak 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Salı akşamı İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ı Tel Aviv yakınlarındaki evinde ziyaret etti.

Gantz’ın ağustosta Abbas’ı Ramallah’ta ziyaret ettiği göz önüne alınırsa bu son buluşmaya “iade-i ziyaret” de denebilir.

İsrail medyasına göre karşılıklı hediyeleşmelerle gayet samimi ve sıcak bir havada geçen görüşmede Abbas, ev sahibi İsrailli bakana işgal güçleriyle güvenlik koordinasyonunu sürdüreceklerine ve Batı Şeria’da direnişçilere göz açtırmayacaklarına dair güvence verdi.

Abbas’ın ayrıca Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin Batı Şeria’da eylemlerini tırmandırma planlarından haberi olduğunu ve söz konusu planlara karşı gerekli önlemlerin alınacağını söylediği ifade ediliyor.

Gantz da konuğuna işgal altındaki Filistin topraklarında yetişen zeytinlerden elde edilen “İsrail zeytinyağı” hediye etmiş.

Abbas ayrıca bir miktar zeytinyağına ek olarak İsrail’in Ramallah adına topladığı vergilerden 30 milyon dolar ve kendisine yakın onlarca kişi için VIP kartları almış.

Fetih hariç Filistinli gruplar Abbas’ın İsrail Savunma Bakanı’nı evinde ziyaret etmesini kınadı ve görüşmeyi “utanç buluşması” olarak niteledi.

Abbas ve Gantz’ın bu son görüşmelerinde de Ramallah’taki görüşmede olduğu gibi sadece güvenlikle ve ekonomiyle ilgili meselelerin konuşulduğu anlaşılıyor.

Ağustos’taki görüşmenin ardından şöyle yazmıştım:

“İsrail’deki koalisyon hükümeti, Abbas başkanlığındaki yönetime “Batı Şeria’nın bir bölümünde güvenliği sağlamaktan görevli bir birim” gözüyle bakıyor.

“İki devletli çözüm” yanlısı olmadığı bilinen İsrail Başbakanı Naftali Bennett’e yakın kaynaklar, görüşmenin siyasi boyutu olmadığını ve gelecekte de Filistin tarafıyla asla siyasi müzakere yapılmayacağını ifade ediyor.

Abbas İsrail Başbakanı’yla bir araya gelmeye can atarken, Bennett kendisiyle kesinlikle görüşmeyeceğini söylüyor.”

O günden bu yana İsrail’in Ramallah’taki yönetime bakışı değişmedi ve aynı değerlendirmeler bugün için de geçerli.

Netanyahu döneminde en azından başbakanla görüşebilen Abbas, Bennett döneminde sadece savunma bakanı tarafından muhatap alınıyor.

Fakat o bu aşağılamadan yine de şikayetçi değil.

Filistin Devlet Başkanı’nın yakın çevresi Gantz’ın evinde gerçekleşen görüşmeyi “Uluslararası toplumun kararları doğrultusunda siyasi bir ufuk açılması olanakları ele alındı” iddiasıyla savunmaya kalkışsa da Abbas’ın tüm yaptığı İsrailli yöneticilere yalvarmaktan ibaret.

İşgalcilere “Ben, Batı Şeria’da direnişe ve intifadaya izin vermeyeceğim. İşgal ordusu askerlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin güvenliği için ne gerekiyorsa yapacağım. Karşılığında siz de benim elimi birazcık rahatlatın” diyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;