DÜNYA

İsmail Yaşa : Operasyonların muhtemel etkileri

Tarih
14 Şubat 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) geçtiğimiz günlerde başarılı iki ayrı operasyona imza atarak İran için çalışan iki hücreyi çökertti.

İlk hücrenin hedefinde Türkiye vatandaşlığı da bulunan ve İstanbul’da ikamet eden İsrailli bir işadamı, diğerinin hedefinde ise İranlı muhalifler vardı.

Her iki operasyonun ayrıntıları medyaya yansıdı.

Türkiye dışında da yankı uyandıran operasyonların İsrail ile ilişkileri onarma ve Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyaret öncesine denk gelmesi, MİT’in son operasyonlarının Türkiye-İsrail ve Türkiye-Körfez ülkeleri ilişkilerine olası yansımalarını gündeme getirdi.

İsrailli iş adamına yönelik suikast planının boşa çıkarılması ve bu konuda Mossad’la işbirliği yapılması İsrail’de memnuniyetle karşılansa da Ankara’nın yeniden normalleşme niyetine şüpheyle yaklaşanların tereddütleri devam ediyor.

Fakat son operasyonların Türkiye’yle ilişkilerin düzeltilmesi gerektiği görüşünde olanların elini az da olsa güçlendireceği söylenebilir.

Bununla birlikte İsrailliler, Türkiye ve İran’ın - bölgede birçok yerde rekabet halinde olsalar bile- köklü ilişkilere sahip komşu iki ülke olduklarının ve anlaşmazlıklara rağmen ilişkilerini sürdürmeyi başardıklarının farkındalar.

İsrailli işadamına yönelik suikast planının Fahrizade suikastının intikamını alma ve Türkiye-İsrail yakınlaşmasını engelleme çabası olduğu yönünde yorumlar var.

Suikast planı boşa çıkarılsa da İran kendisine yakın gruplar ve partiler aracılığıyla Ankara’nın İsrail’le ilişkiler konusundaki adımı aleyhine yoğun bir propaganda faaliyetine girişebilir.

Basra Körfezi’nin iki yakası arasında da son günlerde gerginliğin tırmandığı ve BAE’nin maruz kaldığı saldırılarda İran’ın parmağının olduğu biliniyor.

Böyle bir ortamda Erdoğan Abu Dhabi’ye gidiyor.

İran’ın Türkiye’deki istihbarat faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve Ankara’nın bu konuda ortaya koyduğu kararlılık Tahran’ın yayılmacı politikalarından rahatsızlık ve endişe duyan Körfez ülkelerinde memnuniyetle karşılanacaktır.

Erdoğan, BAE’de yayımlanan Khaleej Times gazetesi için kaleme aldığı makalede, iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının artmasının bölgeye olumlu yansıyacağını, Türkiye ve BAE’nin bölgesel barış, iş birliği ve refaha ortak katkılar sunabileceğine inandığını ifade etti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;