DÜNYA

İsmail Yaşa : Beşşar’ın BAE ziyareti

Tarih
21 Mart 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Suriye rejimi lideri Beşşar El-Esed, 11 yıl aradan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret ederek Dubai Emiri Raşid bin Muhammed El-Mektum ve ülkeyi fiilen yöneten Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid El-Nahyan ile görüştü.

El-Nahyan, Şam’la işbirliğini güçlendirmek istediklerini ifade ederek, Suriye’nin “Arap güvenliğinin temel direklerinden biri” olduğunu söyledi.

Rejim yanlıları “tarihi” olarak niteledikleri ziyareti “büyük bir zafer” gibi sunarken Washington, BAE’nin Beşşar El-Esed’i ağırlamasından “derin rahatsızlık ve üzüntü duyduğunu” öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, önceki gün yaptığı açıklamada, Suriye rejimiyle temasa geçmeyi düşünen ülkelerden rejimin son 10 yılda Suriyelilere yaşattığı korkunç zulümleri dikkatlice tartıp ölçmelerini talep ettiklerini söyledi.

Beşşar El-Esed’in BAE ziyareti ve ABD’nin tepkisi, ikiyüzlülüğün en çarpıcı örneklerinden biri.

Arap Baharı’nın başından itibaren halkların demokrasi taleplerine karşı diktatör rejimlerin safında yer alan ve daha da ötesi devrimlerin gerekirse kanlı darbelerle bastırılması operasyonuna en büyük desteği veren BAE, Yemen’de olduğu gibi Suriye’de de rejim karşıtlarının yanındaymış gibi görünerek muhaliflerin bölünmesi ve devrimin başarısızlıkla sonuçlaması için çalıştı.

Bir yandan Beşşar El-Esed’in annesini ve kız kardeşini Dubai’de konuk ederken, diğer yandan Suriye rejiminin cinayetlerini eleştiriyordu.

Örneğin, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid El-Nahyan 2012’de Paris’te düzenlenen “Suriye Halkının Dostları” toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye rejiminin katliamlarına son verme çağrısında bulunarak, “Katliamları durdurmak için Suriye halkından kaç kişinin daha ölmesi gerekiyor? Ne zaman seyretmeyi bırakıp rejime “Artık yeter” diyeceğiz?” demişti.

Bir yanda bu tür açıklamalar yapılırken diğer yanda Abu Dhabi’den muhalif liderlere BAE yapımı “Thuraya” ve İngiliz yapımı “Inmarsat” uydu telefonları gönderiliyordu.

Söz konusu telefonların şifrelerinin daha sonra Şam ile paylaşılması sonucu 2012-2014 arasında onlarca muhalif lider rejim güçlerince yerleri tespit edilerek öldürüldü.

Beşşar El-Esed’in BAE ziyaretine şaşırmamak gerek.

BAE, dönemin şartları gereği 7 yıl kapalı tuttuğu Şam Büyükelçiliği’ni 2018’in sonunda yeniden açmış ve münafıklığı bırakıp açıktan oynamayı tercih ederek Suriyeli muhalifleri “terörist unsurlar” olarak nitelemişti.

Suriye konusunda ikiyüzlü politikasını sürdüren ABD’nin Beşşar El-Esed’in BAE ziyaretinden rahatsızlık duyduğu iddiası da kesinlikle inandırıcı değil.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Okuyucu

    21 Mart 2022 18:57
    0 0
    Esed İran tarafından desteklenen, şianın en sapkın kolu nusayri bir hanedanın başı. Körfez ülkeleri ise dışarıdan bakınca İran’a karşı gibi görünüyorlar. Hatta Yemen’deki çatışma tamamen İran Körfez çatışması. Ama iş Esed’e gelince İran, İsrail, Rusya ve şimdi de bunlar destekliyor. Karışık gibi ama değil. Esed bu ülkelerin çıkarlarına hizmet ediyor. Ortak rakipleri Türkiye olunca bu denklemde taşlar yerine oturuyor.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;