DÜNYA

Hasan Basri Yalçın : Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun Türk Evi Mesaisi

Tarih
18 Eylül 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Hasan Basri Yalçın
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve geniş bir Türk heyeti Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu vesilesiyle ABD'nin New York kentinde. Heyetle beraber biz de bir grup gazeteciyle görüşmeleri yakından takip etme şansına sahip olacağız. Dört gün süren programı sizlere bugün kısaca özetlemek isterim.
Kabine'nin yarısı heyette. Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da burada ve her birinin kendi programları ve görüşmeleri de var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı ise her zaman olduğu gibi çok yoğun. Pazar gününden başlıyor ve dönüş tarihi olan Çarşamba akşamına kadar sürecek. Erdoğan Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edecek. Geri kalan sürede ise hem sivil toplumla hem de diğer ülke liderleriyle görüşmeler yapacak. Bu liderlerinin içinde Polonya, İtalya, Gürcistan, İsrail, Yunanistan, Cezayir ve Malezya temsilcileri var.
Dediğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazar günü bile dolu. Gürcistan Başbakanı ile başlayan görüşme maratonu, ABD'deki Ahıska Türkleri'ni kabulle devam edecek. Ardından Erdoğan Elon Musk'la da bir görüşme yapacak. PBS kanalına bir röportaj verecek. Rockefeller Plaza'da Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenlediği Akşam yemeğine katılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi Binası'nın önünde karşılandı - GÜNDEM - Medya YenigünProgramın akışını sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğim. Ama şimdilik şunu söyleyebilirim. Erdoğan'ın görüşme takvimi baş döndürüyor.
Zaten belli bir süredir anlatmaya çalışıyorum. Maalesef Birleşmiş Milletler şu sıralar en temel fonksiyonlarını bile icra edemeyecek kadar zayıf bir uluslararası kuruma dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu sıkça dile getiriyor ve BM'nin reforma duyduğu ihtiyacı en yüksek sesle dile getirenlerin başında yer alıyor. Muhtemelen Salı günü Genel Kurul'a seslenirken de bu temalara dokunacak ve Türkiye'nin pozisyonunu uluslararası kamuoyuyla yeniden paylaşacaktır.
Ancak bu ziyarete dair yakından yaptığım kişisel gözlememi soracak olursanız Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM zeminini bir çeşit ikili görüşmeler forumuna dönüştürdüğünü söyleyebilirim. Belki biraz abartılı bulacaksınız ama BM'nin tam karşısındaki Türk Evi bir çeşit alternatif BM gibi görünüyor. İki yıl önce tamamlanan ve BM'nin karşısında yer alan bu binayı Erdoğan bir karargaha çevirmiş gibi. Türk Evi'nde kalıyor ve misafirlerini orada kabul ediyor. Günün her saati BM'ye giden kadar resmi temsilci Türk Evi'ne de geliyor desek yanlış olmaz.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;