DÜNYA

Fuat Uğur : Tahran Zirvesi, BRICS ve Türkiye’nin NATO’dan çıkma ihtimali

Tarih
17 Temmuz 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur

Türkiye’nin başına ne bela geldiyse, CHP tek parti iktidarının Millî Şefi İsmet İnönü’nün ABD ile ilişkilerin temelinin atıldığı Marshall Planı yardım anlaşmasını imzalaması ve ardından NATO’ya girişimizle başladı.

 

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra geçilen soğuk savaş dönemine girildi ABD ile Sovyetler Birliği arasında. Bu çerçevede Marshall Planı adlı ekonomik paketten 16 ülke yardım aldı. Türkiye’nin payına süt tozu ile ABD’nin savaşta kullanıp ıskartaya çıkardığı uçaklar düştü.

 

Millî Şef medyası “büyük başarı” diye yutturdu millete bunu.

Ama bir karşılığı vardı.

 

Nuri Demirağ uçak fabrikasını kapatmalıydı. Nuri Demirağ bunu yapmadı ve direndi. Ama çeşitli bahanelerle mahkeme süreci başlatılarak Türkiye’yi bugün çok farklı yere taşıyacak olan bu uçak fabrikası kapatıldı.

Ülkede öylesine bir Amerikancı hava esmeye başladı ki ABD ile müttefiklik anlaşmalarını 1950’de iktidara gelen Demokrat Parti NATO ile taçlandırmak istedi.

 

Ama önce ABD’ye sadakatimizi göstermemiz gerekmekteydi.

Bunun için 17 Eylül 1950’de “Çinli ve Koreli komünistlerin kafasını ezmek üzere” Kore’ye 14 bin 938 askerimizi gönderdik.

Bizi ilgilendirmeyen bu savaşta 712 askerimizi şehit verdik, 175 askerimiz kayboldu. Çin ve Sovyetler Birliği’ne esir düşen asker sayısı ise 234 oldu. Yüzlerce de gazimiz vardı.

 

Mükâfatımızı 18 Şubat 1952'de aldık. Türkiye dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın imzasıyla NATO'ya katıldı.

 

TÜM DARBELERİN ALTINDAKİ İMZA ONLARA AİT

 

Bu imzayla birlikte, ülkemizin kaos, iç karışıklıklar, ekonomik sıkıntılar ve darbeler dönemi de başlamış oldu.

Tam altı darbe ve sayısız askerî muhtıra.

 

Sonuncusu, ABD’nin ordumuza soktuğu FETÖ’cü askerleriyle yaptırmak istediği 15 Temmuz’du.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un önceki gece CNN’de ülkemiz dâhil diğer ülkelerdeki tüm darbeleri planlamış kişilerden biri olduğunu itiraf eden konuşmasında da bunu tekrar teyit etmiş olduk.

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 458 FETÖ’cü Amerikan askeri firar etti. NATO’da görevli TSK mensubu 462 subaydan 237’si hakkında FETÖ’den işlem yapıldı, yalnızca 20’si döndü ülkeye.

 

ABD ve NATO’daki generaller “Türk ordusundaki en iyi askerlerimizi kaybettik” dedi.

 

ABD ülkemizde yaptığı darbelerle ya dış politikamızı dizayn etti ya da ekonomik gidişatımızı. Millî uyanışa karşı da on binlerce şerefsiz satılıktan oluşan bir ordu kurdu ABD. İşte onlar; ABD’nin ve NATO’nun ülkemizdeki askerleri 15 Temmuz gecesi ülkemizi işgal etmek istedi.

Öyle bir tokat yediler ki. O gece ve sonrasında…

Hepsinden o gece kurtulabilirdik ama dua etsinler Türkiye bir hukuk devletiydi.

Geriye tek seçenek kalıyordu onlar için:

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ ÇÖKERTMEK!

Bunu şu anda ABD’nin başındaki o demans hastasına söylettiler. Hatırlayacaksınız “Türkiye’nin ekonomisini çökerteceğiz, bunun için de muhalefeti destekleyeceğiz. Bu kez darbeyle değil, seçimle Erdoğan’ı göndereceğiz” demişti.

 

ERDOĞAN TEŞHİSİ 12’DEN YAPIYOR

 

İşte bu yüzden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz’un yıl dönümünde yaptığı konuşmada “Vesayetle istikameti değiştirilemeyen, darbeyle yıkılamayan, terör örgütleriyle hizaya getirilemeyen Türkiye'nin ekonomiyle teslim alınmasına rıza göstermedik, göstermeyeceğiz” dedi.

 

Erdoğan her zamanki öz güveniyle şu sözü de verdi:

“İnşallah uzunca bir süredir hep yaptığımız gibi bu türbülanstan da çıkan ilk ülkelerin başında geleceğiz.”

Son günlerde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

 

Biliyorsunuz Brezilya, Rusya, Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Hindistan’ın oluşturduğu, BRICS diye tanımlanan, Avrupa ve Amerika’nın kontrolündeki çok taraflı bir sistem içinde “Daha adil bir uluslararası yönetim”e ulaşmayı hedefleyen uluslararası bir kuruluş var.

 

BRICS NEDİR VE NEYİ AMAÇLIYOR?

 

Üye ülkelerin çoğulculuk değerlerini korumasına imkân sağlayan, uluslararası ticarette ayrımcılık yapmadan şeffaflığı destekleyen, açık, özgür ve kapsayıcı, uluslararası ekonomik kalkınmada tek taraflı ekonomik ve korumacı tüm kısıtlamaları reddeden bir uluslararası sistemin üstyapı kurumunun adı BRICS.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;