GÜNCEL

Fehmi Koru : Tillerson’un kellesini kim aldırdı? Suud’taki tutuklamaların listesi kimden? Haberlerim taze.

Tarih
07 Nisan 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Fehmi Koru

Amerikalıların haber almak için internete girdiklerinde en fazla tıkladıkları gazete sitesi hangisi, biliyor musunuz? Ülkenin en çok satan gazetesi Wall Street Journal mi? İnternet sitesine erişimi bayağı ucuzlatarak yaygın hale getiren New York Times mı? WashingtonPost mu yoksa?

Hayır, bunların hiçbiri değil. Dünyanın başka köşelerinde yaşayan insanlar gibi, Amerikalılar da, haber için bir İngiliz gazetesinin haber sitesine hücum ediyorlar…

 

Daily Mail’in (DM)…Resmi rakamlara göre gazetenin aylık okur trafiği 150 milyona yaklaşmış görünüyor.

Bu rakam da onu dünya lideri yapıyor.

Konuya böyle giriyorum, ama meramım DM övgüsü yapmak değil. Gazetede Amerikalı okurların dün okudukları bir haber…

Damat’ın elinde CIA listesi…

Gazeteye göre, ABD gezisi ‘bitmeyen bir hikaye’ gibi haftalardır süren Suudi Arabistan veliahdı Prens Muhammed bin Salman, kendisi Batı basınında MBS kısaltmasıyla anılıyor, ülkesindeki sorunlu şahısların listesini, ABD başkanı Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in geçtiğimiz Ekim ayındaki ziyareti sırasında kendisine elden teslim ettiğini etrafına böbürlenerek anlatmış…

Suudi Arabistan vatandaşı, hatta kraliyet ailesi mensubu olup da MBS’ye sorun çıkartabilecek türden insanların listesini…

Listeyi CIA’nin hazırladığını özellikle belirtmiş Kushner

Haber pek çok yönden önemli.

 

İlki Suudi Arabistan ile ilgili: MBS Kasım ayında bazısı Kraliyet ailesi mensubu olmak üzere çok sayıda bilinen ismi bir gecede derdest edip Riyad’taki Ritz Carlton Otel’in balo salonunda toplayıverdi. Çoğu hala orada gün geçiriyor… Bir rivayete göre, serbest bırakılmak için para ödemeye yanaşanlardan tahsil edilen miktar 100 milyar dolara ulaştı. Kendilerine bir de devlete sadakat belgesi imzalatıldıktan sonra parayı ödeyenler serbest bırakılıyor.

O listede yer alan isimler bunlar…

Bir diğer not etmeye değer yön de şu: Kushner kayınpederinin yanında başdanışmanlık yapıyor, ama yine Kasım ayında kendisinin gizli belgelere erişimi birdenbire kısıtlanıverdi. ‘Güvenlik belgesi’ sınırları daraltıldı Kushner’in…

Herhalde olaylar arasındaki ilişkiyi görebiliyorsunuzdur: Eline verilen listedeki isimleri gözaltına aldırdı MBS; damadın böyle bir iş yaptığı öğrenilince, güvenlik seviyesi daraltıldı.

Kushner’in avukatı, ‘‘Müvekkilim böyle birşey yapmadı’’ diyor, ama ilişki de ortada. O öyle demek zorunda; yoksa Kushner bu yüzden hapsi bile boylayabilir.

Daily Mail, bir-iki hafta önce de, MBS’nin milyarlarca dolarlık bir yatırım paketiyle yola çıkmadan önce Washington’dan bir istekte bulunduğunu ve bunun derhal yerine getirildiğini de yazmıştı.

O istek, Rex Tillerson’un dışişleri bakanlığı görevinden alınması…

Tillerson’un kellesini, Suudi Arabistan’ın ‘düşman’ bellediği ülkelere yumuşak davrandığı için istemiş MBS… Bunu Kushner’e bizzat söylemiş, o da kayınpederine aktarmış…

Benzer bir talebin Arap-Amerikalı George Nader aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri emiri Şeyh Zayed’ten de geldiğini kayda geçiriyor DM…

Onun da gerekçesi aynı: Tillerson çok yumuşak…

Bin Wattlık ampuller

Ne yalan söyleyeyim, dün, MBS’nin Kushner’den CIA damgalı bir liste aldığını gazetede okuyunca kafamda belki bin Wattlık ampuller yandı. Bu bilgiyi gün boyu pek çok kişiyle paylaşmadan edemedim.

Liste CIA tarafından hazırlanmış olsa bile, ABD’de bütün dünyayı uydular aracılığıyla dinlediği artık bilinen NSA’nin ürünüdür. O listede isimleri yer alanlar, uzun kulaklarca dinlenmiş olmalı.

Angela Merkel’in ‘‘Biz Yakın müttefikiz, ama Amerika benim cep telefonumu bile dinledi’’diye yakındığını ve telefon değiştirdiğini herhalde hatırlıyorsunuzdur.

Ya benim, burada ısrarla gündemde tutmaya çalıştığım, ‘‘ABD Almanya’daki önemli isimleri yakın takibe alıp dinlediyse, acaba hedefleri arasında Türkiye yok mudur?’’ sorumu?

Cevabını hem ABD’nin hem de Almanya’nın uzun kulaklarının Türkiye’yi -tabii önemli isimleri hedef seçerek- yakın takibe ve dinlemeye aldıklarını öğrenerek almıştık.

Ne zaman ve kimden? 2014 yılında Alman der Spiegel dergisinden…

Dergi Alman istihbarat teşkilatı BND’nin Merkel’den aldığı talimatla Türk siyasetçileri dinlemeye aldığını yazmıştı.

Tam iki kez.

Aynı dergi güçlü kaynaklara dayanarak, Amerikalıların dinleme hedefleri arasında Türkiye’nin de bulunduğunu duyurmuştu.

Zaten Amerikalıların ‘‘Almanlar da dinliyor’’ haberini dergiye sızdırmalarının sebebi o ilk haberdi.

Benim bu konuya ilişkin kapsamlı yazımın başlığı ‘‘Herkes bizi dinliyor, Amerika da Almanya da. Bize ‘ayıp’ değil mi?’’ Ve tarihi de 13 Temmuz 2016.

Hangi ses kaydı hangi istihbarat örgütünün işi?

Dinleniyor da ne oluyor? Dinlemelerden elde edilen bilgiler nasıl değerlendiriliyor? Listeler el değiştiriyor mu? Listeler ne kadar sahih? Yoksa kritik olayları önceden haber alabildikleri halde bilgisini yetkililerden saklıyor mu Amerikalılar? Mesela 250 insanımızın hayatını kaybettiği 15 Temmuz hain darbe girişimini?

Ne çok soru böyle…

Herhalde unutulmamıştır: Süleyman Şah Türbesi’nin naklinin düşünüldüğü günlerde, dışişleri bakanlığında yapılan, bakanlık müsteşarı, genelkurmay 2. başkanı ve MİT müsteşarının katıldığı zirvede konuşulanların ses kaydı internet sitelerine düşmüştü. O kaydı acaba hangi uzun kulak gerçekleştirmiştir?

Bugün dünya medyasına üstünkörü de olsa şöyle bir baktım, Kushner’in MBS ile ilişkisi, Tillerson’un gönderilmesi ve Suudi Arabistan’daki tutuklamalar ile liste ilişkisi hakkında hemen hiç haber yok.

İşte zaten bu sebeple Amerikalılar bile haber almak için İngiliz Daily Mail gazetesini tıklıyor.

fehmikoru.com
7 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • c67

    08 Nisan 2018 03:05
    1 0
    Avrupa ülkeleri ve Abd'nin Türkiyedeki yöneticileri dinlemek için çaba sarf etmesine gerek yok ki sayın Koru Sizin ekip (Fetö pdy terör örgütü) zaten 40 yıldır Devlete sızdırdığı bukelemun vatan hainleri sayesinde Cumhurbaşkanının sabah kahvaltıda ne yediğinden bile haberdar... Siz hep aynı karaktere sahipsiniz soğuk ahmak va hain
  • Salih

    07 Nisan 2018 17:01
    2 0
    MBS gelisimini tamamlayamamis ergenler gibi ve siyasi olmaktan uzak oldukca da lacka agizli, kor olasi gozleri dusmanin kilicini kusanmisligini gormeksizin bununla da ogunen soytari bir kisilik tasiyor. Coldeki bedevinin karakteri bu karaktersizden eminim daha saygiya degerdir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;